Одилон Редон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+ без категория и без източници
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
{{без категория}}
{{Личност
{{Личност
| име = Одилон Редон
| име = Одилон Редон
Ред 67: Ред 66:
Image: Odilon Redon 006.jpg
Image: Odilon Redon 006.jpg
</gallery></center>
</gallery></center>

[[Категория:Личности (Бордо)]]

Версия от 09:37, 5 октомври 2017

Одилон Редон
Odilon Redon
френски художник
Автопортрет
Автопортрет

Роден
Починал
6 юли 1916 г. (76 г.)
Париж, Франция
ПогребанФранция

Националност Франция
Кариера в изкуството
Стилсимволизъм, набизъм
Жанристорическа живопис,[1] пейзажна живопис,[1] портрет,[1] натюрморт[1]
Направлениеживопис, графика, декорация.
Одилон Редон в Общомедия

Одилон Редон (Шаблон:Lang-fr) е френски художник-символист, живописец, график и декоратор. Считан е за един от основателите на символизма и „обществото на независимите художници“. Роден е в Бордо.

Биография

На 15 години Редон започва да учи рисуване под ръководството на професионални преподаватели, но по настояване на баща си се преориентира към архитектура, което го обърква.

В 1864 година взима уроци по рисуване в школата за изящни изкуства в Париж от Жан-Леон Жером (Jean-Léon Gérôme). Литография учи при Анри Фантен-Латур. Благодарение на новите си приятели Редон се запознава с поезията на Шарл Бодлер и е силно впечатлен. По-късно малкият му брат Гастон (Gaston Redon), успява да постигне успех в архитектурата и става известен архитект, а Одилон в 1870-та година за известно време изоставя изкуството и се присъединява към армията, за да участва във Френско-пруската война. Военните действия, колкото и да е странно, се отразяват на художника по най-положителен начин.

След войната Редон отново се премества в Париж. През този период се занимава почти изключително с литография и рисуване на графики. Одилон издава сборник с литографии, „Dans le Rêve“.

Първият интерес към Редон не се оказва силен. Напомнят за него само през 1884 г., когато картина на Редон попада в колекцията на Жорис-Карл Гюисман (Joris-Karl Huysmans) аристократ-декадент.

През 90-те години на 19-ти век, рисуването с пастел и маслени бои е на мода. Редон за дълго забравя „черните“ рисунки, както сам ги нарича и започва да рисува с цвят. Той рисувайки с новите техники открива в себе си неочаквана способност за изразяване.

Признание

В 1899-та година Одилон успява да организира съвместна изложба с групата на набиститеNabis“ под закрилата на Дюран-Руел (Пол Дюран-Ruel).

През 1903 г., Одилон Редон получава Орден на Почетния Легион (Legion of Honor).

През 1913-та година Андре Мелерио (André Mellerio) издава сборник с литографии и гравюри на Одилон Редон. Публиката го класира високо. В същата година художникът организира най-голямата изложба в кариерата си – в Ню Йорк, изложба „New York Armory Show“.

Одилон Редон умира на 6 юли 1916-та година в Париж.

През 2005-та година в Музея на модерното изкуство (Museum of Modern Art) се организира голяма изложба с творби на Одилон Редон. Показани са над 100 картини на художника.

Галерия

  1. а б в г rkd.nl