Педалиера: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MadMaster (беседа | приноси)
м Категория:Орган
Редакция без резюме
Ред 13: Ред 13:
[[fr:Pédalier (orgue)]]
[[fr:Pédalier (orgue)]]


[[Категория:Орган]]
[[Категория:Клавирни инструменти]]

Версия от 12:50, 12 февруари 2007

Педали на орган

Педалите при органа са организирани са клавиатурата на която органистът свири с краката си. Разположени са в основата на конзолата. Диапазонът на педалите обхваща 2,5 октави. При стандартното разпределение клавишите са 18 и са организирани както при всички клавирни инструменти - по-дългите и светли са за тоновете, а късите и оцветени в черно - за полутоновете. Могат да бъдат подредени както паралелно, така и радиално.

Педалите произвеждат басовите тонове. При композициите за орган тоновете на педалите създават силната основа, върху която се гради композицията (предимно при хоралните прелюдии и кантус фирмус).

Наличието на клавиатура организирана като педали при органите позволява развитие на по-богатата звучност при органа - организтът изпълнява едновременно три мелодии - две от двете ръце свирещи на мануалите и една - от педалите. Поради тази причина при партитурите писани за орган, когато композицията го изисква, има трето петолиние за педалите, започващо с басов ключ (ключ фа).

Както при клавишите на мануалите, така и при педалите силата на натиска, който органистът урпажнява не е от значение за силата на звука.

Педали, организирани по същия начин, се срещат и при някои видове клавиоргануми. При тях педалите служат за просвирване на органовата част от тези инструменти.