Генна експресия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Робот Добавяне {{без източници}}
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
'''Генна експресия''' е процесът, при който унаследяема информация от един [[ген]], напр. [[ДНК секвенция]], се трансформира във функционален [[генетичен продукт]] като [[белтък|белтъчина]] или [[РНК]].
'''Генна експресия''' е процесът, при който унаследяема информация от един [[ген]], напр. [[ДНК секвенция]], се трансформира във функционален [[генетичен продукт]] като [[белтък|белтъчина]] или [[РНК]].



Версия от 17:23, 12 октомври 2017

Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК.

Няколко стъпки в процеса на генната експресия може да бъдат променени, напр. транскрипцията, транслацията и посттранслационната модификация на белтъчините. Генното регулиране дава на клетката контрол над структурата и функцията и е основата за клетъчната диференциация, морфогенезиса, променливостта и приспособимостта на всеки организъм.

Процесът на експресия до белтъчина е многостъпален. Първо - част от ДНК се копира върху РНК-носител, наречен още "информационна" или "матрична РНК" (съответно иРНК и мРНК). Получената верига иРНК се обработва до отстраняването на всички некодиращи секвенции (интрони). иРНК пристъпва в ендоплазмена мрежа, където образува комплекс с рибозом. Там кодоните на иРНК се прочитат от рибозома и се превръщат в поредица от свързани аминокиселини, водещи до крайната белтъчина.

Шаблон:Генетика-мъниче

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gene expression в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​