Нестор Киршнер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{Президент инфо
{{Президент инфо
| име =Нестор Киршнер
| име =Нестор Киршнер

Версия от 09:57, 15 октомври 2017

Нестор Киршнер
54-и президент на Аржентина
Мандат
25 март 2003 – 10 декември 2007
ВицепрезидентДаниел Сциоли
Предшестван отЕдуардо Дуалде

Роден
Починал
27 октомври 2010 (на 60 години)
СъпругаКристина Фернандес де Киршнер
ПартияФронт за победа
РелигияКатолицизъм
УниверситетНационален университет Ла Плата
Подпис
Нестор Киршнер в Общомедия

Нестор Киршнер (Шаблон:Lang-es, е бил президент на Аржентина, губернатор на аржентинската провинция Санта Крус и съпруг на настоящия президент Кристина Фернандес де Киршнер.

Киршнер, който през 2010 два пъти е опериран от сърдечно съдови проблеми, умира в дома си в Ел Калафате на 27 октомври 2010 вследствие на сърдечен удар. На погребението освен няколкостотин хиляди аржентинци, присъстват и лидерите на осем южноамерикански държави.

Биография

Роден е в Рио Галегос на 25 февруари 1950. Баща му е от швейцарски произход, а майка му от смесен чилийско-хърватски. Висшето си образование получава в Национален университет Ла Плата, където се дипломира като юрист. Тук среща и съпругата си Кристина, за която впоследствие се оженва.

Нестабилната политическа обстановка в столицата го кара да се върне в родния си град и заедно със своята съпруга, също юрист, да основе успешна адвокатска кантора. След падането на военната дикататура и установяването на демокрация в страната през 1983, започва активно да участва в политическия живот. Към 1986 успява да събере достатъчно политическа подкрепа, за да се кандидатира за кмет на Рио Галегос и да спечели. Мандадът му (1987-1991) е достатъчно успешен, за да бъде издигнат за кандидат на изборите за Губернатор на провинция Санта Крус през 1991 и да спечели с 61%. Остава на поста до 2003, когато печели прзиденстските избори в Аржентина срещу Карлос Менем.

Президенство

Киршнер поема страната в разгара на сериозна икономическа криза, с огромен външен дълг от 178 $ милиарда и задушаваща корупция на всички нива. Скоро след встъпването си в длъжност Киршнер прави сериозни промени във Върховния Съд, като сменя почти всички стари консервативни членове с нови (включително и жена, изявен атеист). Сменя и голяма част от висшите военни, чиято репутация е била опетнена от Мръсната война. Отменена е и амнистията за военни извършили престъпления през периода на военната дикататура.

Още в първата си година като президент успява да разсрочи и преструктура голяма част то въшния дълг на страната и да осигури глътка въздух за икономиката. Става първият аржентински президент, поканен да удари първия звънец на Нюйоркската фондова борса.

През 2007 обявява че няма да се кандидатира за втори мандат, въпреки че има подкрепата на над 60% от избирателите, според социологическите проучвания. Вместо това той подкрепя кандидатурата на жена си Кристина Фернандес де Киршнер и се съсредоточава върху създаването на собствена политическа партия.