Мейнстрийм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Унифициране на заглавия на раздел Вижте също
м Bot: Automated text replacement (- в момента е + e)
Ред 11: Ред 11:
По отношение на филмовата продукция това са [[филм]]и, промотирани в големите киносалони, най-често от [[Холивуд]], макар че в отделните страни, [[Китай]] например, също може да има мейнстрийм тенденции и филмови заглавия, които обаче да имат по-скоро алтернативен характер в други страни.
По отношение на филмовата продукция това са [[филм]]и, промотирани в големите киносалони, най-често от [[Холивуд]], макар че в отделните страни, [[Китай]] например, също може да има мейнстрийм тенденции и филмови заглавия, които обаче да имат по-скоро алтернативен характер в други страни.


Хипстър-културата, макар алтернативна на мейнстрийма по начало в момента е мейнстрийм култура (парадоксално).
Хипстър-културата, макар алтернативна на мейнстрийма по начало e мейнстрийм култура (парадоксално).


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 18:14, 27 октомври 2017

Мейнстрийм (от английски: mainstream) e доминиращото възприятие и разбиране в дадена област или по отношение на конкретен обект, които много често са също така и модерни, текущи или най-нови в областта. Обикновено това бива възприемано в положителен (на „модерен“) смисъл, но понякога се разглежда и пейоративно като „масово погрешно възприемане“ или „масовизиран вкус“, тоест нещо, което е загубило уникалността си.

Мейнстрийм е английски термин и заемка в българския език. Чрез термина се обозначава най-широко разпространената мисъл, към която се придържа мнозинството. Самият мейнстрийм обаче съвсем не е едно плътно цяло, а концепцията е считана по-скоро за културна конструкция. Той включва:

  • нещо, до което широката общественост има достъп;
  • нещо, което има връзки с корпоративната или търговската култура.

Така мейнстриймът включва цялата популярна култура, която обикновено се разпространява чрез масмедиите. Противоположностите на мейнстрийма са субкултурите, контракултурите, фен-клубовете и др. Понякога с понятието „мейнстрийм“ биват наричани онези гледни точки, които са типични за етноцентризма и хегемонното представяне на определена субкултура, например когато една субкултура се опитва да наложи своите възгледи като най-правилни. От друга страна определени субкултури могат да определят дадени течения като мейнстрийм, когато се опитват да ги омаловажат в художествен или естетически план. В този смисъл понятието мейнстрийм се приближава до етикета комерсиалност, използван в България.

Мейнстрийм са неща, които отговарят на масовото възприятие или масовата попкултура, или елементи на медийна култура, или дори интернет тенденции, като тези много често са разпространявани и промотирани от масмедиите. Като цяло се възприема, че субкултурите са обратното на мейнстрийма, но самите субкултури също могат да се превърнат в мейнстрийм, като рап-културата например. В това отношение реална опозиция на мейнстрийм културите заявяват контракултурите, а в науката (където също може да става дума за мейнстрийм течения) това са алтернативните и критични подходи. Терминът, освен в положителен смисъл като „модерен“, може да се използва и в пейоративен аспект, например изразът "I … before it was cool" (част от хипстър културата) говори за това, че популярността на тенденция, стил и т.н. го превръща в банално и дори скучно или безинтересно. Това обаче още не означава противопоставяне на мейнстрийм „вкуса“, а говори само за естетично предпочитание към минотарни „тенденции“. За разлика от хипстър културата, която борави с този тип „културна реакция“, например в икономиката противопоставянето между „мейнстрийм“ и хетеродоксална и дори още повече марксистка икономическа мисъл са много силни и по отношение на базови понятия и разбирания [1].

По отношение на филмовата продукция това са филми, промотирани в големите киносалони, най-често от Холивуд, макар че в отделните страни, Китай например, също може да има мейнстрийм тенденции и филмови заглавия, които обаче да имат по-скоро алтернативен характер в други страни.

Хипстър-културата, макар алтернативна на мейнстрийма по начало e мейнстрийм култура (парадоксално).

Източници

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mainstream в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​