Никомахова етика: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Етикети: липсва шаблон в раздел Източници Визуален редактор
Ред 3: Ред 3:


==Идея на творбата==
==Идея на творбата==
В „Никомахова етика“ са представени възгледите на Аристотел за поведението, което човек трябва да следва в своя живот. За [[Ценностна система|нравствени ценности]] се посочват духовните възможности и способности на [[индивид]]а. Етическите принципи, отразени в етиката са насочени към: определяне на благата, към постъпките на отделния човек и отражението на тези постъпки върху общата дейност на човека: „Всяка постъпка и съзнателен избор изглежда се стреми към някакво благо“. Проблемите, заложени в творбата, оказват силно влияние върху европейската култура.
В „Никомахова етика“ са представени възгледите на Аристотел за поведението, което човек трябва да следва в своя живот. За [[Ценностна система|нравствени ценности]] се посочват духовните възможности и способности на [[индивид]]а. Етическите принципи, отразени в етиката са насочени към: определяне на благата, към постъпките на отделния човек и отражението на тези постъпки върху общата дейност на човека: „Всяка постъпка и съзнателен избор изглежда се стреми към някакво благо“<ref>вж.: „Никомахова етика“, книга II, гл. 1</ref>. Проблемите, заложени в творбата, оказват силно влияние върху европейската култура.


==Синтез==
==Синтез==

Версия от 20:59, 12 ноември 2017

Първата страница на „Никомахова етика“, издание от 1837

„Никомахова етика“ е етическо произведение на Аристотел, което той посвещава на сина си Никомах.

Идея на творбата

В „Никомахова етика“ са представени възгледите на Аристотел за поведението, което човек трябва да следва в своя живот. За нравствени ценности се посочват духовните възможности и способности на индивида. Етическите принципи, отразени в етиката са насочени към: определяне на благата, към постъпките на отделния човек и отражението на тези постъпки върху общата дейност на човека: „Всяка постъпка и съзнателен избор изглежда се стреми към някакво благо“[1]. Проблемите, заложени в творбата, оказват силно влияние върху европейската култура.

Синтез

В “Никомахова етика” Аристотел извършва синтез на постиженията на античните философи в областта на етиката, като систематизира техните възгледи. Дори коментира и критикува мненията на другите мислители и едновременно с това поставя редица нови проблеми, на които дава определения и ги анализира.

Композиция

Трактатът “Никомахова етика” се състои от 10 книги, които последователно разглеждат проблемите за доброто и щастието, добродетелта изобщо и разновидностите ѝ, справедливостта като нравствено качество и като правно-политическа норма, нравствените свойства в рамките на малките общности и в системата на държавата. На края на своето произведение Аристотел фокусира вниманието си върху духовните парадигми, отнасящите се до абсолютното и върховно начало на човешкото битие.

Източници

вж.: „Никомахова етика“, книга II, гл. 1

  1. вж.: „Никомахова етика“, книга II, гл. 1