Равномощни множества: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
Две [[Множество|множества]] се наричат '''равномощни''', ако между тях съществува [[биекция]]. Терминът '''мощност (равномощност)''' на множества стой в основата на [[теория на множествата|теорията на монжествата]]. За нея са от интерес само такова свойства на множествата, които зависят от тяхната мощност или от тяхната [[Наредба (Теория на множествата)|нередба]]. Равномощните множества образуват класове на идентичност, които дефинират понятието [[кардинално число]].
Две [[Множество|множества]] се наричат '''равномощни''', ако между тях съществува [[биекция]]. Терминът '''мощност (равномощност)''' на множества стой в основата на [[теория на множествата|теорията на монжествата]]. За нея са от интерес само такива свойства на множествата, които зависят от тяхната мощност или от тяхната [[Наредба (Теория на множествата)|нередба]]. Равномощните множества образуват класове на идентичност, които дефинират понятието [[кардинално число]].


Примери:
Примери:

Версия от 14:23, 18 февруари 2007

Две множества се наричат равномощни, ако между тях съществува биекция. Терминът мощност (равномощност) на множества стой в основата на теорията на монжествата. За нея са от интерес само такива свойства на множествата, които зависят от тяхната мощност или от тяхната нередба. Равномощните множества образуват класове на идентичност, които дефинират понятието кардинално число.

Примери:

Множествата на естествените и на рационалните числа са равномощни, а на естествените и реалните - не, което може да се покаже чрез диагоналния метод на Кантор.