Статуя на Христос Цар на Вселената (Швебоджин): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Любушко войводство, ползвайки HotCat
м Нов ключ за Категория:Скулптури: „Христос“, ползвайки HotCat
Ред 29: Ред 29:


[[Категория:Паметници в Полша]]
[[Категория:Паметници в Полша]]
[[Категория:Скулптури]]
[[Категория:Скулптури|Христос]]
[[Категория:Исус Христос в изкуството]]
[[Категория:Исус Христос в изкуството]]
[[Категория:Любушко войводство]]
[[Категория:Любушко войводство]]

Версия от 13:25, 29 ноември 2017

Статуята на Царя Христос
Статуята на Царя Христос

Статуята Христос Цар на Вселената (Шаблон:Lang-pl) е най-голямата в света статуя на Иисус Христос. Разположена е в югоизточните покрайнини на град Швебоджин, в Любушко войводство Полша.

Проектът на скулптурата е на Мирослав Кажимеж Патецки, реализацията е на Томаш Стафиняк. Фундаментът е проектиран от Мариан Вибранец а конструктивната част на проекта е изпълнена от д-р Якуб Марчиновски и доцент Миколай Клапоч от университета в Жельона Гора.[1]

Паметникът е строен с частни пожертвования, строителите са набрани от паството на местния храм.

Основни данни

Общата височина на паметника е около 52 m, което е повече от тази на монумента Кристо де ла Конкордия в Кочабамба (40,44 m с пиедестала) и Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро (39,6 m с пиедестала).

Височината на самата статуя с короната е 36 m, а 16 m е височината на каменно-земния хълм. Височината на двете други статуи без постаментите възлиза на 34,2 m и 30 m. Така че към 2010 г. тази статуя на Христос е най-високата в света. Максималната широчина на статуята (разстоянието между краищата на пръстите) е около 25 m.

Замисълът и на трите скулптури се повтаря: Христос, разперил ръце настрани, в дълга тога, е обърнат към паството с благославящ поглед. Композиционно тези статуи напомнят кръст – един от основните символи на християнството.

Паметникът е направен от монолитен железобетон върху стоманен скелет. Масата на конструкцията е 440 t. Монтажът става на етапи: отначало с кран е монтиран корпусът на статуята, след това поясната част и главата с короната.

Позлатената корона на статуята е с размери 3,5 m диаметър и около 3 m височина. Главата на паметника е висока 4,5 m и тежи 15 t[2]. По други данни, главата е направена от твърда пластмаса, а не от бетон, както се е предполагало първоначално, благодарение на което теглото ѝ е намалено 3 пъти.

Галерия

Източници

  1. ((pl)) Pomnik Chrystusa Króla Wszechświata – znak wielkiej nadziei – статия на сайта „Niedziela.pl“ (посетен на 15.08.2017 г.)
  2. Официален сайт на паметника