Пабло Ескобар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 31: Ред 31:
| деца =
| деца =
}}
}}
ei kaputi nqqq go pipati she vikna anonimnite da vi ebat v gaza
'''Пабло Емилио Ескобар Гавирия''' ({{lang-es|Pablo Emilio Escobar Gaviria}}) е известен [[Колумбия|колумбийски]] [[наркобарон]]. Смятан е за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи дилъри в историята. Толкова забогатява от търговията с [[наркотици]], че списание „[[Форбс]]“ го нарежда на 7-мо място в списъка на най-богатите хора за [[1989]] г.

== Ранни години ==
Ескобар започва криминалния си живот като крадец на [[Автомобил|коли]] в Меделин още като тийнейджър. Според слуховете той също краде надгробни камъни от [[гробище|гробищата]] и ги продава в други села от областта [[Антиокия]] ''(това твърдение обаче никога не е доказано)''. Впоследствие се захваща с бизнеса с [[кокаин]] и през [[1970-те]] год. започва да изгражда огромна наркоимперия.

Репутацията му нараства след като добре известният наркопласьор от Меделин [[Фабио Рестрепо]] е убит от хора на Ескобар през 1975 г. и всички хора на Рестрепо започват да работят за Ескобар. През май 1976 г. той и няколко от хората му са арестувани след връщането им с дрога от Еквадор. По време на процеса Пабло безуспешно се опитва да подкупи [[съдия]]та. След много месеци правни спорове двамата [[полицай|полицаи]], арестували Пабло, са убити и случаят приключва. От този момент Ескобар започва да урежда сметките си с властите чрез [[подкуп]]и или [[убийство|убийства]].

== Спечелване на слава ==
През 1982 г. Ескобар е избран за заместник-депутат в Камарата на представителите на [[Конгрес (Колумбия)|Конгреса]] на Колумбия като член на [[Колумбийска либерална партия|Колумбийската либерална партия]].

През 1980-те год. Ескобар става международно известен, след като наркомрежата му печели слава. ''El Cartel de Medellin'' започва да контролира голяма част от наркотиците, внасяни в [[САЩ]], [[Мексико]], [[Пуерто Рико]] и [[Доминиканска република|Доминиканската република]] с кокаина, получаван главно от [[Перу]] и [[Боливия]], най-вече заради по-доброто качество на наркотика. Продукцията на Ескобар достига много други нации, главно около двете Америки, въпреки че има слухове, че мрежата му достига и [[Азия]].

През кариерата си Ескобар подкупва множество правителствени чиновници, съдии и [[политик|политици]].

== Фатален край ==
В продължение на повече от 16 месеца Ескобар е преследван от колумбийските и американските власти, притекли се на помощ. Опитва се да води преговори с [[президент]]а, като изпраща писмо, в което казва, че ще се предаде отново само, ако му позволят да излежи присъдата си под [[домашен арест]], а ако ли не щял да предприеме една от най-тежките [[бомба|бомбени атаки]], която страната е виждала. На всички вече им е омръзнало от играта на котка и мишка и в отговор казват, че единственото, което ще направят е да му осигурят защита.

След като доверено лице на Ескобар предава думите на президента, Пабло се ядосва и предприема бомбена атака. Тя е предвидена да избухне близо до [[правителство]]то, но нещата се объркват и тя избухва пред [[книжарница]]. Загиват 24 души и 73-ма са ранени. Много от тези невинни жертви са [[дете|деца]]. Наркобаронът е много ядосан от неуспешната атака и решава да предприеме втора. След първата той започва да губи общественото уважение. Втората [[бомба]] е заложена на произволно място и там са взети 11 жертви и още 200 ранени.

Пабло решава да предпази семейството си от евентуален риск и ги изпраща във [[Франкфурт]], [[Германия]]. Колумбийските власти разбират за това и се свързват с германското посолство с молба да не допускат близките на наркобарона. В отговор на молбата германските власти се съгласяват и семейството на Ескобар е върнато. По този начин властите в [[Колумбия]] се застраховат, тъй като знаят, че Ескобар няма да предприеме кой знае каква атака, имайки предвид, че семейството му е в опасност. С връщането на неговите близки властите ги чакат на [[летище]]то и от там ги водят в [[хотел]] в центъра. По този начин стягат примката около врата на Ескобар.

Всички от правителството са в очакване Пабло да опита да се свърже със семейството си. Във всички тези премеждия човекът, който стоял най-близо до Ескобар, била сестра му Мария. Тя многократно го умолявала да престане с тази кървава битка. След като наркобаронът се свързва с фамилията си, нищо неподозиращият му син казва, че журналист иска да вземе интервю от баща му. Ескобар решава, че с това интервю може отново да вдигне реномето си пред колумбийското общество. Двамата със своя син се разбират да се чуят на 2 декември 1993 г. в 15:00 ч. През тези месеци е действала анонимна организация, наречена Los Pepes, която убивала хората на Ескобар.

[[File:Death of Pablo Escobar.jpg|thumb|300px|д|Смъртта на Ескобар]]
На 2 декември, ден след 44-ия рожден ден на наркобарона, той звъни на сина си 15 мин. по-рано и така те започват да отговарят на 40-те въпроса. Ескобар говори от [[такси]] и по този начин той несъзнателно обърква своите преследвачи. В 15:03 ч. той спира и влиза в къща, продължавайки да говори със сина си по [[телефон]]а. В този момент властите разбират, че ако не го хванат сега, ще трябва да чакат още дълго за друга такава възможност. Те нахлуват в къщата и Ескобар дочува стъпки. Казва на сина си, че нещо става и че ще му се обади по-късно. След като затваря телефона, той взема [[пистолет]]а си. Телохранителят му, опитвайки се да го защити, умира. Ескобар изстрелва няколко изстрела, след което скача от [[прозорец]]а и се озовава на [[покрив]]а, като се надява да избяга, не съзнавайки, че долу има още много полицаи, готови да го хванат жив или мъртъв. Той е убит от колумбийските власти, след като е прострелян на три места, а единият куршум попада смъртоносно в главата му.<ref>[https://web.archive.org/web/20060118010530/http://www.dea.gov/pubs/history/1990-1994.html DEA History Book, 1990 – 1994]</ref> Така приключва 16-месечната борба на властите с най-влиятелния криминален престъпник Пабло Ескобар.

== Източници ==
<references/>


{{СОРТКАТ:Ескобар, Пабло}}
{{СОРТКАТ:Ескобар, Пабло}}

Версия от 11:07, 9 януари 2018

Пабло Ескобар
Pablo Escobar
колумбийски наркобарон
Роден
Починал
2 декември 1993 г. (44 г.)
ПогребанМеделин, Колумбия

РелигияКатолическа църква
Националност Колумбия
Работилнаркобарон
Семейство

Подпис
Уебсайт
Пабло Ескобар в Общомедия

ei kaputi nqqq go pipati she vikna anonimnite da vi ebat v gaza