Антанта: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
Щати => щати
BotNinja (беседа | приноси)
[Съединени американски щати|САЩ] → [САЩ]
Ред 6: Ред 6:


{{основна|САЩ в Първата световна война}}
{{основна|САЩ в Първата световна война}}
Трябва да се отбележи, че президентът на [[Съединени американски щати|САЩ]] [[Удроу Уилсън]] и неговата администрация държат страната им формално да не се нарича или определя като „съюзник“, макар че [[де факто]] е такъв. Съединените щати обявяват война на [[Германия]] заради нарушаването на неутралитета им и потапянето на американски кораби и влизат във войната като „присъединила се сила“, а не като съюзник на Франция и Великобритания и поддържат тази дистанция през цялата война. САЩ първоначално не подкрепят никоя от двете воюващи групировки, но предвид колебанията за продължаване участието във войната на [[Руската империя]], преобърнала се постфактум в [[Съветска Русия]] и сключения [[сепаративен мир]] с [[Брест-Литовски мирен договор|Брест-Литовския мирен договор]], се включват активно на страната на Антантата, като крайната им геополитическа цел е в никакъв случай [[Централните сили]] начело с [[Германската империя]] да не излязат победители от глобалния конфликт.
Трябва да се отбележи, че президентът на [[САЩ]] [[Удроу Уилсън]] и неговата администрация държат страната им формално да не се нарича или определя като „съюзник“, макар че [[де факто]] е такъв. Съединените щати обявяват война на [[Германия]] заради нарушаването на неутралитета им и потапянето на американски кораби и влизат във войната като „присъединила се сила“, а не като съюзник на Франция и Великобритания и поддържат тази дистанция през цялата война. САЩ първоначално не подкрепят никоя от двете воюващи групировки, но предвид колебанията за продължаване участието във войната на [[Руската империя]], преобърнала се постфактум в [[Съветска Русия]] и сключения [[сепаративен мир]] с [[Брест-Литовски мирен договор|Брест-Литовския мирен договор]], се включват активно на страната на Антантата, като крайната им геополитическа цел е в никакъв случай [[Централните сили]] начело с [[Германската империя]] да не излязат победители от глобалния конфликт.


== Държави от Антантата ==
== Държави от Антантата ==
Ред 27: Ред 27:
* [[Image:Flag of Romania.svg|20px]] [[Румъния]] (от август 1916)
* [[Image:Flag of Romania.svg|20px]] [[Румъния]] (от август 1916)
* [[Image:Flag of Russia (bordered).svg|20px]] [[Руска империя]] (до ноември 1917)
* [[Image:Flag of Russia (bordered).svg|20px]] [[Руска империя]] (до ноември 1917)
* [[Image:US flag 48 stars.svg|20px]] [[Съединени американски щати|САЩ]] (от април 1917)
* [[Image:US flag 48 stars.svg|20px]] [[САЩ]] (от април 1917)
* [[Image:State Flag of Serbia (1882-1918).svg|20px]] [[Сърбия]]
* [[Image:State Flag of Serbia (1882-1918).svg|20px]] [[Сърбия]]



Версия от 11:28, 4 февруари 2018

Вижте пояснителната страница за други значения на Антанта.

Антантата или Съглашението, понякога наричан Тройната Антанта или Тройното съглашение (Шаблон:Lang-en, на френски: Triple-Entente, на руски: Тройственное Согласие) е военен блок от Първата световна война сформиран през 1907 г. и воюващ срещу Централните сили. Основните съюзници в Антантата са Франция, Британската империя и Руската империя.

Антантата е създадена през 1907 година с подписването на Англо-руското съглашение. Между Франция и Великобритания вече съществува Сърдечното съглашение (Сърдечната Антанта) от 1904, а Франция и Русия са в съюз, с договори от 1891 и 1893, оформен окончателно през 1894 година. Трите държави влизат в Първата световна война през 1914 в резултат от тяхното тройно съюзно споразумение. Много други държави се присъединяват към съюзниците по-късно по време на войната.

Трябва да се отбележи, че президентът на САЩ Удроу Уилсън и неговата администрация държат страната им формално да не се нарича или определя като „съюзник“, макар че де факто е такъв. Съединените щати обявяват война на Германия заради нарушаването на неутралитета им и потапянето на американски кораби и влизат във войната като „присъединила се сила“, а не като съюзник на Франция и Великобритания и поддържат тази дистанция през цялата война. САЩ първоначално не подкрепят никоя от двете воюващи групировки, но предвид колебанията за продължаване участието във войната на Руската империя, преобърнала се постфактум в Съветска Русия и сключения сепаративен мир с Брест-Литовския мирен договор, се включват активно на страната на Антантата, като крайната им геополитическа цел е в никакъв случай Централните сили начело с Германската империя да не излязат победители от глобалния конфликт.

Държави от Антантата

и освен това:

Вижте също