Мастурбация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Div4uk (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
м Премахнати редакции на Div4uk (б.), към версия на Zhoxy
Етикет: Отмяна
Ред 1: Ред 1:
[[File:Female dildo masturbation.jpg|thumb|250px|Вагинална мастурбация с [[дилдо]]]]
[[File:Мастурбация при мъжете и жените.jpg|thumb|Мастурбация при мъжете и жените]]
[[File:Masturbation1.jpg|thumb|250px|Вагинална мастурбация с помощта на ръце]]

[[File:Woman inserts a vibrator into her anus.jpg|thumb|250px|Анална мастурбация с дилдо]]
'''Мастурбация''' (или '''самозадоволяване''') представлява самостоятелно стимулиране на [[полови органи|половите органи]], с цел удовлетворяване на сексуалната потребност на мъжа или жената. Известно е, че мастурбацията започва при момчетата и момичетата още в тяхната ранна пубертетска възраст - на 10-11г. при момичетата и
'''Мастурбация''' (също '''самозадоволяване''') е ръчното стимулиране на [[полови органи|половите органи]], най-често с цел постигане на сексуално удоволствие и евентуално – получаване на [[оргазъм]]. Т.е. това е начин за удовлетворяване на [[полов]]ия [[нагон]]. Мастурбацията при мъжете се нарича още '''ръкоблудство''' или '''онанизъм''', по библейската история за [[Онан]] (макар че при нея всъщност няма мастурбация, а [[коитус интерруптус]]).
13-14г. при момчетата. Мастурбацията е приета за естествена потребност на организма възникваща в тази възраст и обикновено продължава да бъде извършвана и дълго за напред. В годините на пубертета именно чрез мастурбацията момчетата и момичетата осъзнават първите си сексуални усещания, а и първият си оргазъм. В по-късна възраст голяма част от мъжете и жените също мастурбират, когато имат нужда да удовлетворят сексуалните си потребности.


Мастурбацията може да бъде извършвана самостоятелно или от един човек на друг. Това е един от видовете [[безопасен секс]], тъй като опасността от [[полово предавани болести]] при нея е доста малка.


== При мъжете ==
== При мъжете ==
[[Картинка:Foreskin in motion.gif|250px|thumb|right|Мастурбация при мъжете.Стимулация идва от плъзгането на кожата върху главичката на пениса.]]
[[File:Мъж мастурбира.jpg|thumb|Мъж мастурбира]]
При мъжете мастурбацията започва още в [[пубертет]]а. Момчетата в тази възраст имат особено голяма нужда и полза от мастурбацията. В тази възраст производството на [[сперма]] (наричана още "еякулат") в [[тестиси]]те е изключително интензивно, което налага тя да бъде редовно изхвърляна. Особено в периода от 14-17 годишна възраст натрупването на сперма в тестисите при момчетата като количество и интензитет е най-активно. В тази възраст необходимостта да бъде изпразван еякулата е почти всекидневна. В противен случай натрупаното количество често води до болка и подуване в тестисите, честа неконтролируема [[ерекция]] и невъзможност за спадане на пениса, като често същото е и явен позив за нужда от семеизпразване ([[еякулация]]) при момчето. При тези нужди мастурбацията е естествен метод, чрез който момчетата в тази възраст имат възможност да изпразват редовно семенната си течност, когато това стане наложително. [[File:Момче мастурбира.jpg|thumb|Момче мастурбира стимулирайки пениса си при нужда от еякулиране.]]


'''Как се извършва:''' При момчетата/мъжете мастурбацията се извършва като пенисът се обхваща с длан и [[ствол]]ът му се стимулира с движения нагоре и надолу, като основната стимулация идва от плъзгането на кожата върху [[главичка]]та на [[пенис]]а. В следствие на тази стимулация пениса има възможност да еректира за да настъпи и [[еякулация]]та, тоест - изпразването на [[сперма]]та от [[тестиси]]те, при което в повечето случаи реално се изпитва и [[оргазъм]]. Еякулацията премахва напрежението и подуването в тестисите и води със себе си и чувство на сексуална удовлетвореност.
При най-разпространения метод на самостоятелна мастурбация сред мъжете пенисът се обхваща с ръка и [[ствол]]ът му се разтрива с движения нагоре-надолу. Това движение обикновено продължава до достигане на оргазъм, като основната стимулация идва от плъзгането на кожата върху [[главичка]]та на [[пенис]]а.


Освен с ръка, мастурбацията може да се осъществи и с изкуствени пособия – имитации на [[вагина]] или [[анус]], или цяла [[секс кукла]] (но това вече е гранична зона с половия акт). Някои мъже постигат оргазъм, като лягат в леглото по корем и трият пениса си в [[матрак]]а под тях. Това, обаче, може да доведе до наранявания, ако повърхността е твърде груба.
'''Допълнителни условия:''' В пубертета момчетата изграждат индивидуално навиците си за мастурбация. Повечето при нужда еякулират при ходене по малка нужда в тоалетната или отиват да вземат душ в банята, където извършват мастурбацията. При много от момчетата има нужда от допълнителна стимулация за достигане на еякулацията, което често налага нуждата от гледане на снимки на голи жени или на секс по време на мастурбацията. От своя страна подобни подходи спомагат за по-бързото достигане до еякулиране у момчето и по-ефективното изпразване на тестисите.

По време на мастурбация мъжете обикновено<!-- твърде неопределено, обобщаващо и без източник--> стимулират и други чувствителни части от тялото си&nbsp;– най-често разтриват [[тестис]]ите, [[перинеум]]а, гърдите или [[анус]]а си, където са съсредоточени множество нервни окончания.
'''Мастурбацията на по-късен етап:''' По-късно след пубертета, когато настъпва редовното практикуване на [[секс]]а при момчетата и мъжете, в повечето случаи мастурбацията се оказва вече ненужна за много от тях, понеже семеизпразването тогава се извършва по време на сексуалния акт.



== При жените ==
== При жените ==
[[File:Klimt Mulher sentada.jpg|thumb|[[Густав Климт]] Седнала жена с разтворени бедра (1916)]]
[[File:Момиче удовлетворява сексуалната си потребност чрез мастурбация.jpg|thumb|Момиче удовлетворява сексуалната си потребност чрез мастурбация]]
Конкретните начини за мастурбация при жените зависят от повече обстоятелства и лични предпочитения.
Мастурбацията при жените, както и при мъжете започва в пубертета, но година или две по-рано (11-13г). За разлика от момчетата обаче, при момичетата нуждата от мастурбация не е подтикната от физически фактори като редовната нужда от изхвърлянето на спермата от тестисите, а по-скоро от психологически такъв. При тях на тази възраст, в следствие на тепърва оформящите се човешки сексуални възприятия се появява и сексуалната нужда (потребност). Тя обуславя нуждата на момичето от редовно получаване на сексуално удовлетворяване, което по времето на същинския пубертет е в своя пик. В следствие на това, при момичетата на тази възраст се появява и редовната мастурбация, която помага по естествен начин за удовлетворяването на сексуалните нужди на девойката. Нуждата от сексуално удовлетворяване при момичетата е по-рядка от тази при момчетата и по време на пубертета се проявява при тях средно от 2 до 4 пъти седмично.



[[File:Момиче мастурбира разтривайки клитора си.jpg|thumb|Момиче мастурбира разтривайки клитора си и външните части на половия орган]]
[[File:Мастурбация чрез вътревлагалищно стимулиране.jpg|thumb|Мастурбация чрез вътревлагалищно стимулиране]]
[[File:Мастурбация с вибратор или дилдо.jpg|thumb|Мастурбация с вибратор или дилдо]]
[[File:Жена мастурбира посредством струя на душ.jpg|thumb|Жена мастурбира посредством струя на душ]]
'''Как се извършва:''' При женската мастурбация са налице далеч повече начини за извършването и, отколкото при тази на мъжете. Целта на мастурбацията реално е достигането на оргазъм, който да удовлетвори сексуалните нужди на жената/момичето. Ето и някои от най-популярните начини за мастурбация при момичетата/жените:

- чрез разтриване на външната част на половия орган, най-вече на [[клитор]]а. Клитора е най-сексуално чувствителния орган у женското тяло, затова и този начин е най-разпространен за мастурбиране.




- чрез проникване с пръсти във [[влагалище]]то ([[фингъринг]]). По този начин се стимулира вътрещната част на влагалището, което за много жени и момичета е по-ефективен и по-интензивен като усещане начин за мастурбацията от разтриването на клитора. Често, тази техника се използва понеже с пръсти би могла да бъде достигната и стимулирана [[Г-точка]]та намираща се на предната стена на влагалището, което допринася за доста по-пълното сексуално удовлетворяване. В много от случаите, повечето жени и момичета прилагат и двете техники едновременно - разтъркване на клитора и същевременно стимулиране на влагалището отвътре с пръсти.





- посрредством [[вибратор]] или [[дилдо]]. Благодарение на подобната на пенис форма, тези атрибути спомагат да допринесат усещането у жената по време на мастурбация да бъде по-близко до това при секса. Прониквнето във влагалището с вибратор или дилдо обикновено се съчетава същевременно и с разтриването на клитора.





- стимулиране на половия орган чрез душ/струя с топла вода. Тази техника е доста често оползотворявана по време на вземане на душ или вана в банята.




- друг вид техника, която обикновено се смесва с горните е стимулирането на зърната на гърдите, мачкането на самите гърди, стимулирането на вътрешността на аналния отвор заедно с вагиналния и др.





'''Допълнителни условия:''' Често момичетата/жените прибягват също до помощни средства при мастурбация, както и мъжете/момчетата. Това също включва гледането на снимки на голи мъже или на секс. Както при мъжете, така и при жените тези методи допринасят за по-пълноценното и по-бързо достигане на оргазъм, както и за по-пълната сексуална удовлетворреност.





Понякога се използват вещества-овлажнители ([[лубрикант]]и), особено когато мастурбацията включва вагинално или анално проникване. Това обаче не винаги е необходимо, тъй като жената отделя естествени вагинални овлажнители, когато е възбудена.





По-голяма част от техниките включват разтъркване и масажиране на [[женски полови органи|женските полови органи]], по-специално [[клитор]]а, с помощта на показалеца и средния пръст. Понякога един или повече пръсти могат да стимулират [[интравагинално]], предната страна на [[влагалище]]то, мястото, където се намира [[г-точка]]та. Други начини са използването на предмети, в това число [[вибратор (секс играчка)|вибратор]]и, секс-играчки и изкуствени пениси, целта на които е стимулиране на влагалището и/или клитора. Някои жени предпочитат да стимулират и гърдите си или зърната им чрез масажиране. Анално стимулиране също е възможно, поради присъствието на множество чувствителни нервни окончания.


Понякога се използват вещества-овлажнители&nbsp;– [[лубрикант]]и, особено когато мастурбацията включва вагинално проникване. Това обаче не винаги е необходимо, тъй като жената отделя естествени овлажнители, когато е възбудена.


Възможно е и просто стимулиране от физически дразнители, като топла вода по време на душ. Друг вариант са вибрации от някакъв тип уред&nbsp;– напр. [[пералня]].


Някои жени успяват да постигнат оргазъм чрез кръстосване на краката си и стягане на определени [[мускул]]и, което създава напрежение върху половите органи. Това може да бъде практикувано на публични места, без околните да забележат. Някои действително прилагат метода на притискането на клитора, но не чрез директен контакт, а чрез притискане на дланта или юмрука си в областта на половите органи, през дрехите или бельото.


== Исторически контекст ==
== Исторически контекст ==

Версия от 14:50, 12 февруари 2018

Вагинална мастурбация с дилдо
Вагинална мастурбация с помощта на ръце
Анална мастурбация с дилдо

Мастурбация (също самозадоволяване) е ръчното стимулиране на половите органи, най-често с цел постигане на сексуално удоволствие и евентуално – получаване на оргазъм. Т.е. това е начин за удовлетворяване на половия нагон. Мастурбацията при мъжете се нарича още ръкоблудство или онанизъм, по библейската история за Онан (макар че при нея всъщност няма мастурбация, а коитус интерруптус).

Мастурбацията може да бъде извършвана самостоятелно или от един човек на друг. Това е един от видовете безопасен секс, тъй като опасността от полово предавани болести при нея е доста малка.

При мъжете

Мастурбация при мъжете.Стимулация идва от плъзгането на кожата върху главичката на пениса.

При най-разпространения метод на самостоятелна мастурбация сред мъжете пенисът се обхваща с ръка и стволът му се разтрива с движения нагоре-надолу. Това движение обикновено продължава до достигане на оргазъм, като основната стимулация идва от плъзгането на кожата върху главичката на пениса.

Освен с ръка, мастурбацията може да се осъществи и с изкуствени пособия – имитации на вагина или анус, или цяла секс кукла (но това вече е гранична зона с половия акт). Някои мъже постигат оргазъм, като лягат в леглото по корем и трият пениса си в матрака под тях. Това, обаче, може да доведе до наранявания, ако повърхността е твърде груба.

По време на мастурбация мъжете обикновено стимулират и други чувствителни части от тялото си – най-често разтриват тестисите, перинеума, гърдите или ануса си, където са съсредоточени множество нервни окончания.

При жените

Густав Климт Седнала жена с разтворени бедра (1916)

Конкретните начини за мастурбация при жените зависят от повече обстоятелства и лични предпочитения.

По-голяма част от техниките включват разтъркване и масажиране на женските полови органи, по-специално клитора, с помощта на показалеца и средния пръст. Понякога един или повече пръсти могат да стимулират интравагинално, предната страна на влагалището, мястото, където се намира г-точката. Други начини са използването на предмети, в това число вибратори, секс-играчки и изкуствени пениси, целта на които е стимулиране на влагалището и/или клитора. Някои жени предпочитат да стимулират и гърдите си или зърната им чрез масажиране. Анално стимулиране също е възможно, поради присъствието на множество чувствителни нервни окончания.

Понякога се използват вещества-овлажнители – лубриканти, особено когато мастурбацията включва вагинално проникване. Това обаче не винаги е необходимо, тъй като жената отделя естествени овлажнители, когато е възбудена.

Възможно е и просто стимулиране от физически дразнители, като топла вода по време на душ. Друг вариант са вибрации от някакъв тип уред – напр. пералня.

Някои жени успяват да постигнат оргазъм чрез кръстосване на краката си и стягане на определени мускули, което създава напрежение върху половите органи. Това може да бъде практикувано на публични места, без околните да забележат. Някои действително прилагат метода на притискането на клитора, но не чрез директен контакт, а чрез притискане на дланта или юмрука си в областта на половите органи, през дрехите или бельото.

Исторически контекст

В продължения на столетия, допреди половин век, в нашата култура мастурбацията се е заклеймявала и обществото се е „борило“ с нея. Никой не си е признавал че мастурбира; дори прогресивните психоаналитици са твърдяли, че възрастен да мастурбира е отклонение; родители са слагали на децата си всякакви приспособления, вкл. и модерни „девствени пояси“, за да са сигурни, че няма да има мастурбация. Когато Фройд повдига темата за детската сексуалност на границата между 19-ти и 20-ти век, се оказва, че от една страна обществото се бори с всички сили с детската сексуалност, а от друга – че всички твърдят че тя не съществува. През 19-ти век се правят множество хирургически операции за отстраняване на клитора, за да се спре женската мастурбация [1], в САЩ, премахването на клиторите на малките момичета излиза от мода чак през 1950.[2].

Отношението на западното общество към мастурбацията и други „отклонения“, се променя след „докладите на Кинси[3]. През 1948, излиза трудът „Сексуалното поведение на мъжа“, базиран върху безпрецедентни социологически проучвания, от които става ясно, че огромна част от населението мастурбира, има садо-мазохистични фантазии и т.н.

Бележки