Радослав Гайдарски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
допълнения в шаблона
Ред 68: Ред 68:
[[Категория:Почетни граждани на Видин]]
[[Категория:Почетни граждани на Видин]]
[[Категория:Хора от област Видин]]
[[Категория:Хора от област Видин]]
[[Категория:Носители на орден „Св. св. Кирил и Методий“]]

Версия от 13:51, 9 март 2018

Радослав Гайдарски
български лекар и политик
25 юли 2005 г.
Роден

Националност България
Медицина
Областхирургия
Работил вМедицинска академия в София
Университетска болница „Лозенец“
Политика
депутат
VII ВНС   XL НС   
министър на здравеопазването
Правителство на Сергей Станишев
Семейство
СъпругаРосица Гайдарска

Подпис

Радослав Ненков Гайдарски е български лекар и политик. Министър на здравеопазването от 2005 г. в кабинета на Сергей Станишев от квотата на „Коалиция за България“. Почетен гражданин на Видин и София. Специалист в областта на коремната хирургия.

Медицинска кариера

Радослав Гайдарски е роден на 25 декември 1937 г. в с. Градец, област Видин. Завършва видинската гимназия и Медицинската академия (1962) в София, а след това работи в болницата във Видин, където взема специалност по обща хирургия (1967). Специализира в ИСУЛ, Медицинската академия, ВМА, Националния онкологичен медицински център, както и в болница „Кошен“ в Париж.

Хабилитира се през 1983 г. и е избран за доцент в Катедрата по обща и оперативна хирургия. Доктор на науките от 1989, професор от 1990 г. Работи като асистент във II хирургия в Медицинската академия. Оглавява Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия от 1983 г. до 2003 г.

Началник на клиниката по хирургия в Университетска болница „Лозенец“, където работи от 2003 г. Републикански консултант по хирургия. На 19 октомври 2004 г. получава наградата „Лекар на годината. Носител на званието „Лекар на България“ от 6 април 2005 г.

Има над 160 научни публикации. Член на Световната асоциация по гастрохирургия. Признат за автор на 8 рационализации на оперативна техника.

Политическа дейност

Проф. Гайдарски е избран за депутат в 7 Велико народно събрание (1990 – 1991) и в 40 Народно събрание (2005 – 2009). Министър на здравеопазването от 17 август 2005. Преди да бъде назначен за министър, критикува здравната реформа, като например изказва недоволство от сумите, които Националната здравноосигурителна каса заделя за чернодробни операции[1].

При встъпването му в длъжност на здравен министър някои от задачите, които стоят пред Гайдарски, са:

Гайдарски става известен с хуманното си отношение към лекарите и онкоболните. Като министър успява да издейства две минимални заплати за специализиращите млади лекари. След многократни опити успява да наложи в Министерския съвет увеличаването на парите за онкоболните и за някои редки заболявания, от 30 млн. лв. на 120 млн. лв. Увеличава финансовите средства на Министерството на здравеопазването за капиталови разходи на болниците от 33 млн.лв на 190 млн. лв., с което се реновират всички оперативни и реанимационни отделения (клиники) на „Александровска болница“, „ИСУЛ“, „Пирогов“, Окръжна болница „Св. Анна“ – в София, и университетските болници в Пловдив, Варна и Плевен. Като специалист в областта на чернодробната и панкреатична хирургия ежедневно извършва оперативни намеси при раково болни в тези области. Всепризнат внедрител на нови оперативни техники и нови технологии в областта на коремната хирургия. Подготвил многобройни кадри – негови ученици са днес известни доктори на науките, доценти и професори.

Семейство

Радослав Гайдарски е женен за Росица Борисова Гайдарска.

Външни препратки