Археологически паметник: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м поправка на грешка
добавен източник
Ред 1: Ред 1:
{{без източници|19:45, 17 август 2015 (UTC)}}
[[File:BASA-VD-1217-2-12-138.jpg|мини|Археологически паметник в района на Видин, източник [[ДАА]] - 1920-1930]]
[[File:BASA-VD-1217-2-12-138.jpg|мини|Археологически паметник в района на Видин, източник [[ДАА]] - 1920-1930]]

'''Археологически паметник''' е археологически обект, археологическа находка – движима или недвижима, която е с особено национално и историческо значение и уникалност. Тя дава информация за предишно човешко присъствие в даден район. Археологическите паметници са важна част от националното историческо и културно наследство. Така например, [[Мадарски конник|Мадарският конник]] е обявен за археологически паметник на културата. Други примери за археологически паметници в [[България]] са старият [[Несебър]] и [[римски театър (Пловдив)|римският театър]] в [[Пловдив]].
'''Археологически обект''' е място, на което са налични интересни за [[археология]]та материални следи от човешки живот.<ref>https://www.archaeological.org/education/glossary</ref> '''Археологически паметник''' е археологически обект, археологическа находка – движима или недвижима, която е с особено национално и историческо значение и уникалност. Тя дава информация за предишно човешко присъствие в даден район. Археологическите паметници са важна част от националното историческо и културно наследство. Така например, [[Мадарски конник|Мадарският конник]] е обявен за археологически паметник на културата. Други примери за археологически паметници в [[България]] са старият [[Несебър]] и [[римски театър (Пловдив)|римският театър]] в [[Пловдив]].

== Бележки ==
<references/>


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 14:45, 20 март 2018

Археологически паметник в района на Видин, източник ДАА - 1920-1930

Археологически обект е място, на което са налични интересни за археологията материални следи от човешки живот.[1] Археологически паметник е археологически обект, археологическа находка – движима или недвижима, която е с особено национално и историческо значение и уникалност. Тя дава информация за предишно човешко присъствие в даден район. Археологическите паметници са важна част от националното историческо и културно наследство. Така например, Мадарският конник е обявен за археологически паметник на културата. Други примери за археологически паметници в България са старият Несебър и римският театър в Пловдив.

Бележки

Вижте също

Шаблон:История-мъниче