Институт за национална памет: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 57: Ред 57:


== Председатели на института ==
== Председатели на института ==
ИНП се ръководи от председател. Първоначално той е избиран по искане на Колегиума на ИНП от Сейма, със съгласието на Сената за мандат от пет години.
ИНП се ръководи от председател. Първоначално той е избиран по искане на Колегиума на ИНП от Сейма, със съгласието на Сената за мандат от пет години. Председателят на ИНП има имунитет.

Председателят на ИНП има имунитет.


=== Списък на хората, изпълнявали длъжността председател на ИНП ===
=== Списък на хората, изпълнявали длъжността председател на ИНП ===

Версия от 19:36, 31 март 2018

Институт за национална памет
Сградата на института във Варшава
Сградата на института във Варшава
Информация
АкронимиИНП
Основана19 януари 1999 г.
СедалищеВаршава
РъководителЯрослав Шарек
ЗаместникЯн Бастер,
Матеуш Шпитма,
Кшищоф Швагжик
Бюджет266,8 млн. злоти (2016)
Работещи2 067 (2016)
Сайтipn.gov.pl
Институт за национална памет в Общомедия

Институт за национална памет – Комисия за разкриване на престъпления срещу полския народ (ИНП) (Шаблон:Lang-pl) е полска държавна институция с изследователски, образователни, архивни и следствени правомощия. От 2013 г. седалището на ИНП се помещава на ул. „Волоска“ 7 във Варшава.

Институтът е създаден на 12 януари 1999 г. по силата на закона от 18 декември 1998 г. за Института за национална памет – Комисия за разкриване на престъпления срещу полския народ. Институтът има 11 отдела в градовете, които са седалища на апелационния съд. В други седем града са създадени клонове на ИНП.

Задачи и основни направления на дейността

Към задачите на ИНП спадат:

  • събиране и съхранение на документите от органите за държавна сигурност, създадени между 22 юли 1944 г. и 31 декември 1989 г.;
  • разкриване на нацистки и комунистически престъпления;
  • провеждане на образователна дейност.

Предмет на изследванията на института са:

  • престъпления извършени от цивилния и военнен апарат на Третия райх на територията на окупирана Полша; депортиране до концентрационните лагери,
  • депортирането на войници от Армия Крайова и други независими формации, също и жители на Източните покрайнини на II Жечпосполита,
  • пацификация на полските земи между Висла и Буг през 1944 – 1997 г. от НКВД

Съгласно чл. 24 ал. 4 от кодекса, Председателят на ИНП представя веднъж годишно пред Сейма и Сената информация за резултатите от дейността на института.

Структура

Главна комисия за разкриване на престъпления срещу полския народ

Главната комисия е част от ИНП, която реализира следствените дейности на института. Тя съществува под различни имена от 40-те години на миналия век: от разследване на немските престъпления, след това хитлеристките, после се добавя съчетанието „национална памет“, заменя се израза „хитлеристки“ с израза „срещу полския народ“, след това се заменя думата „разследване“ с „преследване“.

Следствия по въпросите за нацистките престъпления (особено когато извършителите живеят на територията на Германия) се провеждат в сътрудничество с Централата за разследване на националносоциалистически престъпления (на немски: Zentrale Stelle der Landesjustizverwaltungen zur Aufklärung Nationalsozialistischer Verbrechen) в Лудвигсбург, създадена през декември 1958 г.

Архивите на ИНП

Това е най-големият и най-многобройният клон на ИНП[1]. Занимава се със събиране, съхраняване, разработване, защита, споделяне и публикуване на документи от държавните органи за сигурност, събирани от 22 юли 1944 г. до 31 юли 1990 г., а също така и от органите за сигурност на Третия Райх и СССР засягащи:

  • нацистки и комунистически престъпления, както и други, представляващи нарушения на мира и човечеството; или военни престъпления извършени срещу граждани от полска народност или полски граждани от други народности в периода от 1 септември 1939 г. до 31 юли 1990 г.;
  • репресии по политически причини;
  • дейности на органите на Държавна сигурност.

Архивният ресурс на ИНП включва архиви от времето на комунизма, от Държавна сигурност, разузнаването и контраразузнаването, военното и цивилното. Най-различни по тип материали, включително съдебни материали, от районните военни съдилища, от военната прокуратура. Голямо количество материали, включително документи създадени от неполски властови структури – Гестапо по време на окупацията и НКВД в първите години на Полската народна република.

Център за обществено образование

Научно-образователен клон на ИНП. Провежда изследвания в областта на най-новата полска история. Центърът осъществява научно-изследователска, образователна и издателска дейност. Научната дейност обхваща реализация на изследователски проекти, иницииране и организиране на сесии, конференции и семинари, също така подкрепа на определени инициативи и среди за почитането на най-новата полска история. Образователната дейност се прилага чрез различни и съвременни форми и има за цел образоването на поляците и популяризирането на най-новата полска история.

Резултатите от изследванията на Центъра за обществено образование обогатяват и допълват сведенията за най-новата полска история. Издателството на ИНП публикува над 1350 публикации и над 12 хиляди научни и научно-популярни статии.

Центърът за обществено образование е организатор на стотици научни и научнопопулярни конференции, десетки от които са с международен характер. Те са предназначени както за историци, така и за широк кръг любители на историята, учители, студенти и ученици.

Приготвените от Центъра за обществено образование изложби (над 450) дават възможност на много хора от страната и чужбина да видят богатата, често уникална фотографска и архивна документация. За учители и ученици често се организират отворени лекции, работилници и обучения. Благодарение на ангажираността на служителите на института и събраните архивни материали възникват десетки документални филми и театрални постановки.

Лустрационно бюро

Основната задача на бюрото е да проверява достоверността на информацията, предоставена от лица, които кандидатстват за различни държавни и правителствени длъжности. В лустрационния клон, така както и в следствения, работят прокурори. В лустрационния клон работят също историци, които правят справки и помагат на прокурорите да изготвят делата, които водят.

Председатели на института

ИНП се ръководи от председател. Първоначално той е избиран по искане на Колегиума на ИНП от Сейма, със съгласието на Сената за мандат от пет години. Председателят на ИНП има имунитет.

Списък на хората, изпълнявали длъжността председател на ИНП

  • Леон Керес – от 30 юни 2000 г. до 29 декември 2005 г.
  • Януш Куртика – от 29 декември 2005 г. до 10 април 2010 г.
  • Франчишек Гричук – от 10 юни 2010 г. до 28 юни 2011 г.
  • Лукаш Камински – от 28 юни 2011 г. до 22 юли 2016 г.
  • Ярослав Шарек – от 22 юли 2016 г. до сега

Заместник председатели на ИНП

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Instytut Pamięci Narodowej в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​