ZIP код: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
без изтрита картинка
Vasilken (беседа | приноси)
м малки поправки (предимно стилистични) и допълнения
Ред 1: Ред 1:
'''ЗИП кодът''' (на английски: ZIP code) е наименованието за [[пощенски код]], което се използва в [[САЩ]] и [[Филипини]]те. Изразът идва от [[акроним]]а
'''ЗИП кодът''' (на английски: ZIP code) е наименованието за [[пощенски код]], което се използва в [[САЩ]] и [[Филипини]]те. Изразът идва от [[акроним]]а
'''Z'''one '''I'''mprovement '''P'''lan code на английски или в превод План за подобрение на зоните. ЗИП се изписва винаги с главни букви. Основният ЗИП код е петцифрен, например 12345. Разширеният ЗИП код във формат ХХХХХ-ХХХХ се състои от девет цифри (основният ЗИП код, тире, плюс останалите четири), като последните четири позволяват пратките да бъдат упътени по-точно до получателя. В САЩ не е задължително изпращача да използва целият деветцифрен код, повечето физически лица дори не го знаят и го използват рядко. Използва се най-вече петцифреният основен код. Деветцифреният разширен код повече се използва от организации, компании и федерелни органи и е често компютърно генериран на етикета на писмото или пратката. За разлика от американските ЗИП кодове, тези във Филипините са само четирицифрени числа, без разширения, например 1234.
'''Z'''one '''I'''mprovement '''P'''lan code (План за подобрение на зоните). ЗИП се изписва винаги с главни букви. Основният ЗИП код е петцифрен, например 12345. Разширеният ЗИП код във формат ХХХХХ-ХХХХ се състои от девет цифри (основният ЗИП код, тире, плюс останалите четири), като последните четири позволяват пратките да бъдат упътени по-точно и бързо до получателя. Пълниет деветцифрен код не е задължителен - повечето физически лица дори не го знаят и обикновено ползват петцифреният основен код. Деветцифреният разширен код се използва предимно организации, компании и правителствени органи и е често компютърно генериран на етикета на писмото или пратката. Фирми и организации с голям обем изходяща поща могат да кандидатстват за намаление на пощенските такси ако въведат определени стандарти за автоматизация на пратките, вкл, пълен ЗИП код и пощенски баркод.


В допълнение към ЗИП кодовете в САЩ се използват и пощенски съкращения (наричани също пощенски кодове) за имената на щатите. Например за [[Калифорния]] е CA от California. Вижте пълният [[Списък с пощенските кодове на щатите в САЩ]].
В допълнение към ЗИП кодовете, в САЩ се използват и пощенски съкращения (наричани също пощенски кодове) за имената на щатите. Например за [[Калифорния]] е CA (от California), а за щата Ню Йорк - NY. Вижте пълният [[Списък с пощенските кодове на щатите в САЩ]].


Примерен адрес на [[Фондация Уикимедия]], където FL e пощенското съкращение на щата [[Флорида]], а 33701 е основният петцифрен код:
Примерен адрес на [[Фондация Уикимедия]], където FL e пощенското съкращение на щата [[Флорида]], а 33701 е основният петцифрен код:
Ред 9: Ред 9:
200 2nd Ave. South #358
200 2nd Ave. South #358
St. Petersburg, FL 33701
St. Petersburg, FL 33701

За разлика от американските ЗИП кодове, тези във Филипините са само четирицифрени числа, без разширения, например 1234.



== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 08:59, 6 март 2007

ЗИП кодът (на английски: ZIP code) е наименованието за пощенски код, което се използва в САЩ и Филипините. Изразът идва от акронима Zone Improvement Plan code (План за подобрение на зоните). ЗИП се изписва винаги с главни букви. Основният ЗИП код е петцифрен, например 12345. Разширеният ЗИП код във формат ХХХХХ-ХХХХ се състои от девет цифри (основният ЗИП код, тире, плюс останалите четири), като последните четири позволяват пратките да бъдат упътени по-точно и бързо до получателя. Пълниет деветцифрен код не е задължителен - повечето физически лица дори не го знаят и обикновено ползват петцифреният основен код. Деветцифреният разширен код се използва предимно организации, компании и правителствени органи и е често компютърно генериран на етикета на писмото или пратката. Фирми и организации с голям обем изходяща поща могат да кандидатстват за намаление на пощенските такси ако въведат определени стандарти за автоматизация на пратките, вкл, пълен ЗИП код и пощенски баркод.

В допълнение към ЗИП кодовете, в САЩ се използват и пощенски съкращения (наричани също пощенски кодове) за имената на щатите. Например за Калифорния е CA (от California), а за щата Ню Йорк - NY. Вижте пълният Списък с пощенските кодове на щатите в САЩ.

Примерен адрес на Фондация Уикимедия, където FL e пощенското съкращение на щата Флорида, а 33701 е основният петцифрен код:

Wikimedia Foundation Inc. 200 2nd Ave. South #358 St. Petersburg, FL 33701

За разлика от американските ЗИП кодове, тези във Филипините са само четирицифрени числа, без разширения, например 1234.


Вижте също