Книга-игра: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Коригиране на полуслято изписани думи, вж. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE,_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE_%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%B2_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA
м Премахнати редакции на 85.118.69.192 (б.), към версия на 91.193.157.35
Етикет: Отмяна
Ред 1: Ред 1:
'''Книга игра''' е литературно произведение, което е структурирано по начин, позволяващ на читателя да взима решения, които впоследствие оказват влияние върху развитието на фабулата. Игралният елемент може да варира от най-семпло избиране и следване на препратките до сложни системи за игра, битки, избор на умения, екипировка и т.н. Често срещана е нуждата от „дневник на приключението“, в който читателят да води записки, както и от зарове, чрез използването на които се добавя допълнителен елемент на шанс.
'''Книга-игра''' е литературно произведение, което е структурирано по начин, позволяващ на читателя да взима решения, които впоследствие оказват влияние върху развитието на фабулата. Игралният елемент може да варира от най-семпло избиране и следване на препратките до сложни системи за игра, битки, избор на умения, екипировка и т.н. Често срещана е нуждата от „дневник на приключението“, в който читателят да води записки, както и от зарове, чрез използването на които се добавя допълнителен елемент на шанс.


Книгите игри имат разнообразни сюжети, но най-често са на фентъзи тематика. В България жанрът изживява своя апогей в средата на 90-те години, като през това десетилетие излизат над 200 заглавия, от наши и преводни автори. Популярността им рязко спада до окончателното им изчезване през 2001 г. През 2011 г. беше публикувана „[[Котаракът и Черният Нарцис]]“ с автор [[Ал Торо]]. Феновете на жанра приемат, че това събитие бележи едно ново начало за жанра, като оттогава в България ежегодно се издават нови книги игри, чийто брой прогресивно се увеличава.
Книгите-игри имат разнообразни сюжети, но най-често са на фентъзи тематика. В България жанрът изживява своя апогей в средата на 90-те години, като през това десетилетие излизат над 200 заглавия, от наши и преводни автори. Популярността им рязко спада до окончателното им изчезване през 2001 г. През 2011 г. беше публикувана „[[Котаракът и Черният Нарцис]]“ с автор [[Ал Торо]]. Феновете на жанра приемат, че това събитие бележи едно ново начало за жанра, като оттогава в България ежегодно се издават нови книги-игри, чийто брой прогресивно се увеличава.


Книгите игри се определят като литературна форма, изключително подходяща за деца, тъй като успяват да спечелят вниманието им със своята интерактивност, като същевременно развиват логическото им мислене и помагат за по-плавен преход от романите за деца към художествената литература.
Книгите-игри се определят като литературна форма, изключително подходяща за деца, тъй като успяват да спечелят вниманието им със своята интерактивност, като същевременно развиват логическото им мислене и помагат за по-плавен преход от романите за деца към художествената литература.


== Книгите игри в България през 90-те ==
== Книгите-игри в България през 90-те ==
„Огнена пустиня“ (издателство „Еквус Арт“) е първата книга игра на български език, а неин автор е [[Любомир Николов (писател, р. 1950)|Любомир Николов]]. Следващите му произведения са публикувани от издателска къща „Плеяда“ под псевдонима Колин Уолъмбъри. „Замъкът на таласъмите“, чийто автор отново е Любомир Николов бързо се превръща в знаково издание и поставя основите, върху които жанрът изгражда своята популярност през следващите години. Доказателство за това е и едноименната игра базирана на нея, която БНТ излъчва в няколко последователни предавания, малко след публикуването на книгата.
„Огнена пустиня“ (издателство „Еквус Арт“) е първата книга-игра на български език, а неин автор е [[Любомир Николов (писател, р. 1950)|Любомир Николов]]. Следващите му произведения са публикувани от издателска къща „Плеяда“ под псевдонима Колин Уолъмбъри. „Замъкът на таласъмите“, чийто автор отново е Любомир Николов бързо се превръща в знаково издание и поставя основите, върху които жанрът изгражда своята популярност през следващите години. Доказателство за това е и едноименната игра базирана на нея, която БНТ излъчва в няколко последователни предавания, малко след публикуването на книгата.


Издават се и преводни книги игри, като едни от най-известните поредици са „[[Кървав меч]]“ и „[[Пътят на тигъра]]“. Превеждат се също и голям брой книги от популярните западни серии „Choose your own adventure“ („Избери своето приключение“) и „Fighting Fantasy“ („Битки безброй“).
Издават се и преводни книги-игри, като едни от най-известните поредици са „[[Кървав меч]]“ и „[[Пътят на тигъра]]“. Превеждат се също и голям брой книги от популярните западни серии „Choose your own adventure“ („Избери своето приключение“) и „Fighting Fantasy“ („Битки безброй“).


Впоследствие се появяват и други български автори – [[Майкъл Майндкрайм]], Робърт Блонд ([[Богдан Русев]]), [[Ейдриън Уейн]], [[Джордж М. Джордж]], [[Върджил Дриймънд]] и др. Писателите ползват псевдоними, поради наложеното в началото на 90-те години убеждение, че западните автори се продават по-добре от родните.
Впоследствие се появяват и други български автори – [[Майкъл Майндкрайм]], Робърт Блонд ([[Богдан Русев]]), [[Ейдриън Уейн]], [[Джордж М. Джордж]], [[Върджил Дриймънд]] и др. Писателите ползват псевдоними, поради наложеното в началото на 90-те години убеждение, че западните автори се продават по-добре от родните.


Постепенно се обособяват собствени стилове на писане и системи за игра. Колин Уолъмбъри се запомня с желанието си да даде максимално много информация на читателя в търсене на образователен ефект и залага предимно на литературата. Може би най-запомнящите се негови произведения са фентъзи-трилогията „Реката от която никой не се завръща“ и двете части за периода на Реконкиста в Испания. [[Майкъл Майндкрайм]] превръща в своя запазена марка изчерпателния и детайлен дневник, както и схемите за игра, съчетани с разнообразни теми. Сред феновете най-популярни са тетралогията му за Хлапето (под още един псевдоним – Стюърт Дарк), поредицата за Суперагента, трилогията „Шангри“ и др. Той издава и първите „спортни книги игри“. Друг изтъкнат автор е Робърт Блонд (Богдан Русев), в чиито произведения акцентът е поставен върху литературата за сметка на дневниците. Задължителна за четене е поредицата за монаха Валенс, както и тази за Белегаст. В тандем с Ейдриън Уейн издават десетина книги игри, които се характеризират с лекия си и на места хумористичен стил.
Постепенно се обособяват собствени стилове на писане и системи за игра. Колин Уолъмбъри се запомня с желанието си да даде максимално много информация на читателя в търсене на образователен ефект и залага предимно на литературата. Може би най-запомнящите се негови произведения са фентъзи-трилогията „Реката от която никой не се завръща“ и двете части за периода на Реконкиста в Испания. [[Майкъл Майндкрайм]] превръща в своя запазена марка изчерпателния и детайлен дневник, както и схемите за игра, съчетани с разнообразни теми. Сред феновете най-популярни са тетралогията му за Хлапето (под още един псевдоним – Стюърт Дарк), поредицата за Суперагента, трилогията „Шангри“ и др. Той издава и първите „спортни книги-игри“. Друг изтъкнат автор е Робърт Блонд (Богдан Русев), в чиито произведения акцентът е поставен върху литературата за сметка на дневниците. Задължителна за четене е поредицата за монаха Валенс, както и тази за Белегаст. В тандем с Ейдриън Уейн издават десетина книги-игри, които се характеризират с лекия си и на места хумористичен стил.


През 1994 г. са публикувани пет броя на периодичното списание „Мегаигри“, а през 1995 г. започва да излиза списание „Мегаигра“, чийто последен 14-ти брой е публикуван през 1998 г. В тях издателите се опитват да комбинират разкази-игри със статии и конкурси.
През 1994 г. са публикувани пет броя на периодичното списание „Мегаигри“, а през 1995 г. започва да излиза списание „Мегаигра“, чийто последен 14-ти брой е публикуван през 1998 г. В тях издателите се опитват да комбинират разкази-игри със статии и конкурси.


През втората половина на 90-те някои от авторите на книги игри създават стратовете, които по същество са нискобюджетни настолни игри, често примесени с литературна част, характерна за книгите игри. Най-успешни и продуктивни в тази посока са [[Джордж М. Джордж]] и Върджил Дриймънд.
През втората половина на 90-те някои от авторите на книги-игри създават стратовете, които по същество са нискобюджетни настолни игри, често примесени с литературна част, характерна за книгите-игри. Най-успешни и продуктивни в тази посока са [[Джордж М. Джордж]] и Върджил Дриймънд.


== Възраждането на книгите игри в България ==
== Възраждането на книгите-игри в България ==
Десетилетие след като публикуването на книгите игри в България беше преустановено, през март 2011 година излиза дебютната книга игра на Ал Торо „Котаракът и Черният Нарцис“. Впоследствие са издадени две книги игри на автора от 90-те Ейдриън Уейн. Първата от тях е озаглавена [[Асасините на Персия 1 - Спящият убиец|„Асасините на Персия 1 – Спящият убиец“]], а втората „Патрул за Ада: 2 в 1“ (преработено и допълнено издание на по-старо произведение от тандема Блонд&Уейн). Забелязва се значителен подем и усилващ се интерес към жанра, както и сериозна активност целяща възраждането му. Основна заслуга имат феновете от 90-те години, които участват в множество литературни фестивали, организират конкурси за фенски разкази-игри и др. Всичко това довежда до създаването на т.н. „Нова вълна“ на книгите игри. Централно място в нея заема форумът за книги игри, който бързо обединява всички, които харесват жанра.
Десетилетие след като публикуването на книгите-игри в България беше преустановено, през март 2011 година излиза дебютната книга-игра на Ал Торо „Котаракът и Черният Нарцис“. Впоследствие са издадени две книги-игри на автора от 90-те Ейдриън Уейн. Първата от тях е озаглавена [[Асасините на Персия 1 - Спящият убиец|„Асасините на Персия 1 – Спящият убиец“]], а втората „Патрул за Ада: 2 в 1“ (преработено и допълнено издание на по-старо произведение от тандема Блонд&Уейн). Забелязва се значителен подем и усилващ се интерес към жанра, както и сериозна активност целяща възраждането му. Основна заслуга имат феновете от 90-те години, които участват в множество литературни фестивали, организират конкурси за фенски разкази-игри и др. Всичко това довежда до създаването на т.н. „Нова вълна“ на книгите-игри. Централно място в нея заема форумът за книги-игри, който бързо обединява всички, които харесват жанра.
През декември 2012 г. излиза първия по рода си сборник с книги игри [[Призвание герой 1|„Призвание герой 1“]]. В него са публикувани цели три книги игри, както и интервю с [[Майкъл Майндкрайм]].
През декември 2012 г. излиза първия по рода си сборник с книги-игри [[Призвание герой 1|„Призвание герой 1“]]. В него са публикувани цели три книги-игри, както и интервю с [[Майкъл Майндкрайм]].


През 2013 година излизат от печат следните книги игри: сборника [[Призвание Герой 2|„Призвание герой 2“]], [[Калоян и златният печат|„Калоян и златният печат“]], „Пътят на тигъра – Отмъстител“, както и приказката-игра „Голямото приключение на Малкото таласъмче“. Същата година е основано и издателство специализирано в издаването на книги игри: Сдружение „КНИГИ-ИГРИ”. Учредена е наградата [[Златна никса (награда)|Златна никса]], връчвана от общността на книгите игри на най-добрата книга игра излязла през предходната година.
През 2013 година излизат от печат следните книги-игри: сборника [[Призвание Герой 2|„Призвание герой 2“]], [[Калоян и златният печат|„Калоян и златният печат“]], „Пътят на тигъра – Отмъстител“, както и приказката-игра „Голямото приключение на Малкото таласъмче“. Същата година е основано и издателство специализирано в издаването на книги-игри: Сдружение „КНИГИ-ИГРИ”. Учредена е наградата [[Златна никса (награда)|Златна никса]], връчвана от общността на книгите игри на най-добрата книга-игра излязла през предходната година.


=== Нова вълна книги игри:<ref>[https://knigi-igri.bg/forums/about-gamebooks/3502?limitstart=0] Премиерни дати на книгите-игри</ref> ===
=== Нова Вълна книги-игри:<ref>[https://knigi-igri.bg/forums/about-gamebooks/3502?limitstart=0] Премиерни дати на книгите-игри</ref> ===
*2011
*2011
**'''Котаракът и черния нарцис''' - 25.03.2011
**'''Котаракът и черния нарцис''' - 25.03.2011
Ред 51: Ред 51:
**'''Кръвта на зомбитата''' - 14.04.2014 (английска 2012, първо издание), издателство СКИ
**'''Кръвта на зомбитата''' - 14.04.2014 (английска 2012, първо издание), издателство СКИ
**'''Още по голямото приключение на малкото таласъмче''' - 14.05.2014
**'''Още по голямото приключение на малкото таласъмче''' - 14.05.2014
**'''Книги игри Класика''' ''(съдържа: Ледената цитадела, Пътуващия цирк)'' - 05.2014 - „издателство” ИК книги игри
**'''Книги-игри Класика''' ''(съдържа: Ледената цитадела, Пътуващия цирк)'' - 05.2014 - „издателство” ИК Книги-игри
**'''Самсон''' - 28.06.2014 г. - издател „Конкурс Таласъмия”
**'''Самсон''' - 28.06.2014 г. - издател „Конкурс Таласъмия”
**'''Тихото училище''' - 12.2014 - руска 2012, първо издание, издателство СКИ
**'''Тихото училище''' - 12.2014 - руска 2012, първо издание, издателство СКИ
Ред 59: Ред 59:
**'''Финалът''' - 22.05.2015 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg бр. 4
**'''Финалът''' - 22.05.2015 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg бр. 4
**'''Българ''' - 23.05.2015 г. - издателство Сиела
**'''Българ''' - 23.05.2015 г. - издателство Сиела
**'''Книги игри Класика 2''' ''(Градска вещица, Ловец на таласъми)'' - 06.2015 - „издателство” ИК Книги игри
**'''Книги-игри Класика 2''' ''(Градска вещица, Ловец на таласъми)'' - 06.2015 - „издателство” ИК Книги-игри
**'''Плюм, речното духче''' - 06.2015 - „издателство” ИК Книги игри (приказка-игра)
**'''Плюм, речното духче''' - 06.2015 - „издателство” ИК Книги-игри (приказка-игра)
**'''Седемте живота на Мая''' - 03.11.2015, издателство СКИ
**'''Седемте живота на Мая''' - 03.11.2015, издателство СКИ
**'''Герои''' - 02.12.2015 - френска 2014, първо издание, издателство СКИ
**'''Герои''' - 02.12.2015 - френска 2014, първо издание, издателство СКИ
**'''Списание за книги игри бр. 5''' ''(съдържа: Червен свят, Битката преди Коледа)'' - 07.12.2015 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Списание за книги-игри бр. 5''' ''(съдържа: Червен свят, Битката преди Коледа)'' - 07.12.2015 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Призвание Герой 4''' ''(Убежището, Вълча дупка, Зъби)'' - 07.12.2015, издателство СКИ
**'''Призвание Герой 4''' ''(Убежището, Вълча дупка, Зъби)'' - 07.12.2015, издателство СКИ
**'''Българ 2: Лабиринта на времето''' - 09.12.2015 г. - издателство Сиела
**'''Българ 2: Лабиринта на времето''' - 09.12.2015 г. - издателство Сиела
Ред 70: Ред 70:


*2016
*2016
**'''Списание за книги игри бр. 6''' ''(Чиракът на алхимика, Люлката)'' - 03.2016 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Списание за книги-игри бр. 6''' ''(Чиракът на алхимика, Люлката)'' - 03.2016 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Хиперкосмос: Генезис''' - 16.05.2016 - руска 2014, първо издание, издателство СКИ
**'''Хиперкосмос: Генезис''' - 16.05.2016 - руска 2014, първо издание, издателство СКИ
**'''Сред обръч от пясък и вода''' - 17.05.2016 - френска 2012, първо издание, издателство СКИ
**'''Сред обръч от пясък и вода''' - 17.05.2016 - френска 2012, първо издание, издателство СКИ
Ред 76: Ред 76:
**'''Добросъците''' - 17.05.2016, издателство СКИ
**'''Добросъците''' - 17.05.2016, издателство СКИ
**'''Българ 3: Приключения в космоса''' - ?06.2016 г. - издателство Сиела
**'''Българ 3: Приключения в космоса''' - ?06.2016 г. - издателство Сиела
**'''Списание за книги игри бр. 7''' ''(Жертвоприношението, Сгнарк намръщения и камите на дракона,Отмъщението)'' - 01.12.2016 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Списание за книги-игри бр. 7''' ''(Жертвоприношението, Сгнарк намръщения и камите на дракона,Отмъщението)'' - 01.12.2016 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Не поглеждай назад''' - 07.12.2016 - испанска 2015, първо издание, издателство СКИ
**'''Не поглеждай назад''' - 07.12.2016 - испанска 2015, първо издание, издателство СКИ
**'''Призвание Герой 5''' ''(Хотелът, Петия принц, Хуаранг и кумиху)'' - 16.12.2016, издателство СКИ
**'''Призвание Герой 5''' ''(Хотелът, Петия принц, Хуаранг и кумиху)'' - 16.12.2016, издателство СКИ
Ред 82: Ред 82:
*2017
*2017
**'''Хиперкосмос 2: Катрзис''' - 19.05.2017 - руска 2015, първо издание, издателство СКИ
**'''Хиперкосмос 2: Катрзис''' - 19.05.2017 - руска 2015, първо издание, издателство СКИ
**'''Списание за книги игри бр. 8''' ''(Изкуплението, Мис Ефект, Денят на един орк и ден на дисонанс)'' - 23.05.2017 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Списание за книги-игри бр. 8''' ''(Изкуплението, Мис Ефект, Денят на един орк и ден на дисонанс)'' - 23.05.2017 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Slang 2: Паднали ангели''' - 04.12.2017 - испанска 2016, първо издание, издателство СКИ
**'''Slang 2: Паднали ангели''' - 04.12.2017 - испанска 2016, първо издание, издателство СКИ
**'''Призвание Герой 6''' ''(Рандеву, Зъби: Палатът на чудесата, Онази зимна нощ)'' - 04.12.2017, издателство СКИ
**'''Призвание Герой 6''' ''(Рандеву, Зъби: Палатът на чудесата, Онази зимна нощ)'' - 04.12.2017, издателство СКИ
**'''Списание за книги игри бр. 9''' ''(Западен здрач, Ловци на кости, Приливи на хром, Сгреши пътя, обърни!, Приключения в Балара - Керсус, Марс 2012)'' - 14.12.2017 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Списание за книги-игри бр. 9''' ''(Западен здрач, Ловци на кости, Приливи на хром, Сгреши пътя, обърни!, Приключения в Балара - Керсус, Марс 2012)'' - 14.12.2017 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
**'''Сонора''' - ??.??.201? - второ издание, „издателство” ИК Книги игри
**'''Сонора''' - ??.??.201? - второ издание, „издателство” ИК Книги-игри


=== Автори ===
=== Автори ===
Ред 165: Ред 165:
== Източници ==
== Източници ==
<references />
<references />
* Книгите игри в България – http://knigi-igri.bg
* Книгите-игри в България – http://knigi-igri.bg
* Заветът на Крея – http://www.legacyofkreya.com/bg
* Заветът на Крея – http://www.legacyofkreya.com/bg
* Българският портал за настолни игри - http://bigboxgamers.com
* Българският портал за настолни игри - http://bigboxgamers.com


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.knigi-igri.bg/ Knigi-Igri.BG – Българският Сайт за Книги Игри]
* [http://www.knigi-igri.bg/ Knigi-Igri.BG – Българският Сайт за Книги-Игри]
* [http://www.knigi-igri.com/ Български фен сайт посветен на книгите игри]
* [http://www.knigi-igri.com/ Български фен сайт посветен на книгите-игри ]


[[Категория:Книги-игри| ]]
[[Категория:Книги-игри| ]]

Версия от 21:39, 1 юни 2018

Книга-игра е литературно произведение, което е структурирано по начин, позволяващ на читателя да взима решения, които впоследствие оказват влияние върху развитието на фабулата. Игралният елемент може да варира от най-семпло избиране и следване на препратките до сложни системи за игра, битки, избор на умения, екипировка и т.н. Често срещана е нуждата от „дневник на приключението“, в който читателят да води записки, както и от зарове, чрез използването на които се добавя допълнителен елемент на шанс.

Книгите-игри имат разнообразни сюжети, но най-често са на фентъзи тематика. В България жанрът изживява своя апогей в средата на 90-те години, като през това десетилетие излизат над 200 заглавия, от наши и преводни автори. Популярността им рязко спада до окончателното им изчезване през 2001 г. През 2011 г. беше публикувана „Котаракът и Черният Нарцис“ с автор Ал Торо. Феновете на жанра приемат, че това събитие бележи едно ново начало за жанра, като оттогава в България ежегодно се издават нови книги-игри, чийто брой прогресивно се увеличава.

Книгите-игри се определят като литературна форма, изключително подходяща за деца, тъй като успяват да спечелят вниманието им със своята интерактивност, като същевременно развиват логическото им мислене и помагат за по-плавен преход от романите за деца към художествената литература.

Книгите-игри в България през 90-те

„Огнена пустиня“ (издателство „Еквус Арт“) е първата книга-игра на български език, а неин автор е Любомир Николов. Следващите му произведения са публикувани от издателска къща „Плеяда“ под псевдонима Колин Уолъмбъри. „Замъкът на таласъмите“, чийто автор отново е Любомир Николов бързо се превръща в знаково издание и поставя основите, върху които жанрът изгражда своята популярност през следващите години. Доказателство за това е и едноименната игра базирана на нея, която БНТ излъчва в няколко последователни предавания, малко след публикуването на книгата.

Издават се и преводни книги-игри, като едни от най-известните поредици са „Кървав меч“ и „Пътят на тигъра“. Превеждат се също и голям брой книги от популярните западни серии „Choose your own adventure“ („Избери своето приключение“) и „Fighting Fantasy“ („Битки безброй“).

Впоследствие се появяват и други български автори – Майкъл Майндкрайм, Робърт Блонд (Богдан Русев), Ейдриън Уейн, Джордж М. Джордж, Върджил Дриймънд и др. Писателите ползват псевдоними, поради наложеното в началото на 90-те години убеждение, че западните автори се продават по-добре от родните.

Постепенно се обособяват собствени стилове на писане и системи за игра. Колин Уолъмбъри се запомня с желанието си да даде максимално много информация на читателя в търсене на образователен ефект и залага предимно на литературата. Може би най-запомнящите се негови произведения са фентъзи-трилогията „Реката от която никой не се завръща“ и двете части за периода на Реконкиста в Испания. Майкъл Майндкрайм превръща в своя запазена марка изчерпателния и детайлен дневник, както и схемите за игра, съчетани с разнообразни теми. Сред феновете най-популярни са тетралогията му за Хлапето (под още един псевдоним – Стюърт Дарк), поредицата за Суперагента, трилогията „Шангри“ и др. Той издава и първите „спортни книги-игри“. Друг изтъкнат автор е Робърт Блонд (Богдан Русев), в чиито произведения акцентът е поставен върху литературата за сметка на дневниците. Задължителна за четене е поредицата за монаха Валенс, както и тази за Белегаст. В тандем с Ейдриън Уейн издават десетина книги-игри, които се характеризират с лекия си и на места хумористичен стил.

През 1994 г. са публикувани пет броя на периодичното списание „Мегаигри“, а през 1995 г. започва да излиза списание „Мегаигра“, чийто последен 14-ти брой е публикуван през 1998 г. В тях издателите се опитват да комбинират разкази-игри със статии и конкурси.

През втората половина на 90-те някои от авторите на книги-игри създават стратовете, които по същество са нискобюджетни настолни игри, често примесени с литературна част, характерна за книгите-игри. Най-успешни и продуктивни в тази посока са Джордж М. Джордж и Върджил Дриймънд.

Възраждането на книгите-игри в България

Десетилетие след като публикуването на книгите-игри в България беше преустановено, през март 2011 година излиза дебютната книга-игра на Ал Торо „Котаракът и Черният Нарцис“. Впоследствие са издадени две книги-игри на автора от 90-те Ейдриън Уейн. Първата от тях е озаглавена „Асасините на Персия 1 – Спящият убиец“, а втората „Патрул за Ада: 2 в 1“ (преработено и допълнено издание на по-старо произведение от тандема Блонд&Уейн). Забелязва се значителен подем и усилващ се интерес към жанра, както и сериозна активност целяща възраждането му. Основна заслуга имат феновете от 90-те години, които участват в множество литературни фестивали, организират конкурси за фенски разкази-игри и др. Всичко това довежда до създаването на т.н. „Нова вълна“ на книгите-игри. Централно място в нея заема форумът за книги-игри, който бързо обединява всички, които харесват жанра. През декември 2012 г. излиза първия по рода си сборник с книги-игри „Призвание герой 1“. В него са публикувани цели три книги-игри, както и интервю с Майкъл Майндкрайм.

През 2013 година излизат от печат следните книги-игри: сборника „Призвание герой 2“, „Калоян и златният печат“, „Пътят на тигъра – Отмъстител“, както и приказката-игра „Голямото приключение на Малкото таласъмче“. Същата година е основано и издателство специализирано в издаването на книги-игри: Сдружение „КНИГИ-ИГРИ”. Учредена е наградата Златна никса, връчвана от общността на книгите игри на най-добрата книга-игра излязла през предходната година.

Нова Вълна книги-игри:[1]

  • 2011
    • Котаракът и черния нарцис - 25.03.2011
    • Асасините на Персия - 10.07.2011
    • Влюбена в Париж - 2011 - издателство Гея-Либрис
    • Целувки в час по всичко - 2011 - издателство Гея-Либрис
  • 2012
    • Патрул за Ада 2 в 1 - 6.06.2012
    • Редника от трета рота - (комикс игра) 20.09.2012
    • Карибски вълни - 27.11.2012 - списание към knigi-igri.net бр.1
    • Призвание Герой 1 (съдържа: Зарево над Кордоба, Зомбокалипсис, Падението на Мрак) - 21.12.2012
  • 2013
    • Голямото приключение на малкото таласъмче - 22.04.2013 (приказка-игра)
    • Мутирала плът - 28.06.2013
    • Пътя на тигъра - Отмъстител - 13.09.2013 г. - английска 1987, първо издание
    • Карибски вълни: Съкровището на Вълчицата - 20.09.2013 г. - списание към knigi-igri.net бр.2
    • Призвание Герой 2 (Да намериш Дракон, Прах и сол, Отново Заедно) - 20.09.2013
    • Калоян и златния печат - 21.09.2013 г.
    • Невероятните приключения на Дядо Мраз/Коледа - 28.11.2013 г. - списание към knigi-igri.net бр.3
    • Щури свалки, як купон - 2013 - издателство Гея-Либрис
  • 2014
    • Съновидение - 28.03.2014 (14.04.2014 - официална дата) - френска 2010, първо издание, издателство СКИ
    • Кръвта на зомбитата - 14.04.2014 (английска 2012, първо издание), издателство СКИ
    • Още по голямото приключение на малкото таласъмче - 14.05.2014
    • Книги-игри Класика (съдържа: Ледената цитадела, Пътуващия цирк) - 05.2014 - „издателство” ИК Книги-игри
    • Самсон - 28.06.2014 г. - издател „Конкурс Таласъмия”
    • Тихото училище - 12.2014 - руска 2012, първо издание, издателство СКИ
    • Призвание Герой 3 (Щурмберг, Поробената принцеса, Кладенецът) - 12.2014, издателство СКИ
  • 2015
    • Финалът - 22.05.2015 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg бр. 4
    • Българ - 23.05.2015 г. - издателство Сиела
    • Книги-игри Класика 2 (Градска вещица, Ловец на таласъми) - 06.2015 - „издателство” ИК Книги-игри
    • Плюм, речното духче - 06.2015 - „издателство” ИК Книги-игри (приказка-игра)
    • Седемте живота на Мая - 03.11.2015, издателство СКИ
    • Герои - 02.12.2015 - френска 2014, първо издание, издателство СКИ
    • Списание за книги-игри бр. 5 (съдържа: Червен свят, Битката преди Коледа) - 07.12.2015 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
    • Призвание Герой 4 (Убежището, Вълча дупка, Зъби) - 07.12.2015, издателство СКИ
    • Българ 2: Лабиринта на времето - 09.12.2015 г. - издателство Сиела
    • Ной - 12.2015 - Конкурс Таласъмия
    • Коледни недоразумения - 30.12.2015 г. - издателство Прес
  • 2016
    • Списание за книги-игри бр. 6 (Чиракът на алхимика, Люлката) - 03.2016 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
    • Хиперкосмос: Генезис - 16.05.2016 - руска 2014, първо издание, издателство СКИ
    • Сред обръч от пясък и вода - 17.05.2016 - френска 2012, първо издание, издателство СКИ
    • Котаракът и Абаносовия дракон - 17.05.2016, издателство СКИ
    • Добросъците - 17.05.2016, издателство СКИ
    • Българ 3: Приключения в космоса - ?06.2016 г. - издателство Сиела
    • Списание за книги-игри бр. 7 (Жертвоприношението, Сгнарк намръщения и камите на дракона,Отмъщението) - 01.12.2016 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
    • Не поглеждай назад - 07.12.2016 - испанска 2015, първо издание, издателство СКИ
    • Призвание Герой 5 (Хотелът, Петия принц, Хуаранг и кумиху) - 16.12.2016, издателство СКИ
  • 2017
    • Хиперкосмос 2: Катрзис - 19.05.2017 - руска 2015, първо издание, издателство СКИ
    • Списание за книги-игри бр. 8 (Изкуплението, Мис Ефект, Денят на един орк и ден на дисонанс) - 23.05.2017 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
    • Slang 2: Паднали ангели - 04.12.2017 - испанска 2016, първо издание, издателство СКИ
    • Призвание Герой 6 (Рандеву, Зъби: Палатът на чудесата, Онази зимна нощ) - 04.12.2017, издателство СКИ
    • Списание за книги-игри бр. 9 (Западен здрач, Ловци на кости, Приливи на хром, Сгреши пътя, обърни!, Приключения в Балара - Керсус, Марс 2012) - 14.12.2017 г. - списание към http://www.knigi-igri.bg
    • Сонора - ??.??.201? - второ издание, „издателство” ИК Книги-игри

Автори

  • Ал Торо (Александър Торофиев) - Котаракът и Черният Нарцис; Зомбокалипсис; Котарака и Абаносовият дракон; Българ: Междузвезден унищожител; Рандеву
  • Аштън Сайлър - Марс 2112
  • Бранимир Събев - Кладенецът
  • Ваян Дечков (Деян Вечков) - Приключения в Балара - Керус
  • Върджил Дриймънд (Елена Павлова) - Градска вещица
  • Георги Караджов - Калоян и златния печат
  • Даниела Борисова - Коледни недоразумения
  • Джон Евънс - Чиракът на Алхимика
  • Дейвид Уолтърс - Ден на дисонанс
  • Деян Рангелов - Финалът
  • Емануел Керо - Съновидение
  • Ерик Берт - Герои
  • Закари Каранго - Червен свят
  • Илона Айнволт - Влюбена в Париж; Щури свалки, як купон; Целувки в час по всичко
  • Иън Ливингстън - Кръвта на зомбитата
  • Йо Йо Вец (-) - Изкуплението
  • Красимира Стоева - Седемте живота на Мая; Хотелът; Онази зимна нощ
  • Колийн Ливингстън - Самсон; Ной
  • Лейдрин Суийвър (Светльо) - Битката преди Коледа; Хуаранг и Кумихо
  • Майкъл Майндкрайм - Отново заедно
  • М. Л. Торнс - Люлката
  • М. М. Донев - Западен Здрач
  • Мирослав Петров - Мис Ефект
  • Н. Келдън - Зарево на Кордоба
  • Неделчо Богданов - Българ; Българ: Лабиринтът на времето; Българ: Междузвезден унищожител
  • Недялко Петров - Карибски вълни; Карибски вълни: Съкровището на Вълчицата
  • Никола Райков (Робърт Никсън) - Невероятните приключения на Дядо Мраз/Коледа; Голямото приключение на малкото таласъмче; Още по-голямото приключение на малкото таласъмче; Добросъците
  • Николай Николов - Снарг Намръщения и камите на дракона; Петия принц
  • Паул Щрут - Жертвоприношението
  • Пер Йорнер - Ловци на кости
  • Питър Вейл - Зарево на Кордоба; Поробената принцеса
  • Пламен Иванов - Отмъщението
  • Радослав Апостолов - Убежището
  • Рей Гард (-) - Генезис; Катарзис
  • Робърт Блонд (Богдан Русев) - Българ; Българ: Лабиринтът на времето;
  • Роман Островерхов - Тихото училище
  • Ромен Бодри - Сред обръч от пясък и вода
  • Сикамор Брайт (Явор Ялъчков) - Падението на Мрак; Щурмберг; Прах и Сол
  • Слави Ганев - Вълча дупка
  • Спасимир Игнатов - да намериш Дракон
  • Стефан Стефанов - Зъби; Зъби: Палатът на чудесата
  • Травис С. Кейси - Денят на един орк
  • Хелена С. Пейдж - Момиче влиза в бара
  • Хосе Л. Л. Моралес - Не поглеждай назад; Паднали ангели
  • Щефан Хаген - Приливи на хром
  • Юлайзес Ай - Сгреши пътя, обърни!

Илюстратори

  • Албена Новева – Чиракът на Алхимика
  • Александър Еличев - Генезис; Катарзис
  • Божидар Жеков (Буж) – Червен свят; Битката преди Коледа; Чиракът на алхимика; Снарг Намръщения и камите на дракона; Жертвоприношението; Отмъщението; Петия принц; Денят на един орк; Ден на дисонанс; Сгреши пътя, обърни!; Западен здрач; Ловци на кости; Зъби: Палатът на чудесата
  • Борислава Горанова - Хуаранг и Кумихо
  • Венцислав Великов - Мис ефект; Сгреши пътя, обърни!; Рандеву
  • Георги Георгиев - Петият принц
  • Георги Мурджев - Паднали ангели
  • Георги Мишков - Тихото училище; Зъби; Убежището; Вълча дупка; Хотелът; Зъби: Палатът на чудесата
  • Горо - Ден на дисонас
  • Деница Трандева - Червен свят
  • Елоди Марз - Съновидение
  • Йоана Викторова - Зъби; Котарака и Абаносовия дракон
  • Клаус Пийон - Сред обръч от пясък и вода
  • Милен Великов - Катарзис
  • Мая Бочева - Добросъците
  • Коноя О`Ленович – Люлката
  • Неделчо Богданов - Българ; Българ: Лабиринтът на времето; Българ: Междузвезден унищожител
  • Николай Королоев - Генезис
  • Светлана Мурджева - Червен свят; Герои
  • Стоян Русев - Не поглеждай назад
  • Хайме Гарсия Мендоса - Паднали ангели
  • Тодор Мутаров - Онази зимна нощ
  • TANGRA - Да намериш Дракон
  • Христо Димитров - Коледни недуразумения
  • Щерю Щърбев - Финалът

Източници

  1. [1] Премиерни дати на книгите-игри

Външни препратки