Фридрих Фрьобел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[|]]{{без източници}}
{{без източници}}
{{Личност
{{Личност
| име = Фридрих Фрьобел
| име = Фридрих Фрьобел

Версия от 08:41, 22 юни 2018

Фридрих Фрьобел
Friedrich Wilhelm August Fröbel or Froebel
германски педагог

Роден
Починал
21 юни 1852 г. (70 г.)
ПогребанФедерална република Германия

Религияправославие
Националност Германия
Учил вЙенски университет
Студио с ръкавици
Научна дейност
ОбластПедагогика
ПовлиянЙохан Хайнрих Песталоци
Фридрих Фрьобел в Общомедия

Фридрих Вилхелм Август Фрьобел (Шаблон:Lang-de) е германски педагог, теоретик на предучилищното възпитание, последовател на Йохан Хайнрих Песталоци.

Биография

Роден е на 21 април 1782 година в Обервайсбах, Саксония-Кобург-Заалфелд. Фрьобел изпитва силно влияние от Песталоци, но след като открива и Комениус предприема осъществяването на собствените си педагогически идеи и през 1816 г. създава всеобщо немско възпитателно заведение. Умишлено ограничава полето си на действие върху най-малки деца и бебета, по-късно властите го закриват, защото сеело атеизъм.

През 1837 г. в Бланкенбург, Тюрингия, открива първото предучилищно учреждение, наречено през 1840 г. от него „детска градина“, като разработва теория за работата в нея и методика за подготовка на възпитателки за децата. Изхожда от схващането, че за правилното възпитание на детето са необходими организирани занимания в средата на връстници. Педагогическата система на Фрьобел изиграва положителна роля в развитието на теорията и практиката на предучилищното възпитание.

Фрьобел разработва и собствени Spielgaben – преведено буквално „дарове за игра“. Той решава да нарече играчките си „дарове“, защото ги възприема като подарък, който води детето в различните етапи на неговото развитие. Малко след основаването си немската фабрика „Dusyma“ започва да произвежда даровете за игра и строителните блокчета на Фрьобел. През годините компанията разработва нови серии продукти, базирани на принципите на немския педагог, които допълват неговите „дарове“, като например строителите „Uhl“ и „Орнаменти“, количките на колелца, конструктори с различни форми и размери, както и много образователни игри. „Даровете за игра“ продължават да са изключително популярни и в наши дни. 

Умира на 21 юни 1852 година в Мариентал, Саксония-Майнинген, на 70-годишна възраст.

Публикации

  • Възпитание на човека …“ (1826);
  • Майчини и гальовни песни“ (1844) и др.
на български
  • Елате да живеем за нашите деца!, С., 2015, УИ „Климент Охридски“, превод от немски: Жана Кличмурадова, 352 с., ISBN: 978-954-07-4018-8.

Външни препратки

Шаблон:Германия-мъниче Шаблон:Учен-мъниче