Джаз рок: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м мкор
Ред 17: Ред 17:
}}
}}


'''Джаз-рокът''' е понятие, което се употребява от края на [[60-те]] и през [[70-те]] години на [[XX век]] за определяне на [[музика]], която съчетава елементи на [[рок]] и [[джаз]]. При комбинирането им няма закономерност и най-често съчетаването е механично. Понякога начинът, по който са подредени двете основни понятия (джаз-рок или рок-джаз) е белег за преобладаващите елементи.
'''Джаз-рокът''' е понятие, което се употребява от края на [[60-те]] и през [[70-те]] години на [[XX век]] за определяне на [[музика]], която съчетава елементи на [[рок]] и [[джаз]]. При комбинирането им няма закономерност и най-често съчетаването е механично. Понякога начинът, по който са подредени двете основни понятия (джаз-рок или рок-джаз), е белег за преобладаващите елементи.


Джаз-рокът се появява в период, когато джазът има нужда от повече популярност, а [[рок музика]]та от обогатяване на изразните средства. Най-типична черта, която съчетава джаз-рока е съчетанието на звучността на духовите инструменти (предимно медни) с електронната звучност на [[рок музика]]та. Аранжиментите са опростени, но ефектни. Пулсацията е равномерна, като основна метрична единица е осмината или шестнадесетината нота, за разлика от традиционният рок, където основната метрична единица е четвъртината.
Джаз-рокът се появява в период, когато джазът има нужда от повече популярност, а [[рок музика]]та от обогатяване на изразните средства. Най-типична черта за джаз-рока е съчетанието на звучността на духовите инструменти (предимно медни) с електронната звучност на [[рок музика]]та. Аранжиментите са опростени, но ефектни. Пулсацията е равномерна, като основна метрична единица е осмината или шестнадесетината нота, за разлика от традиционния рок, където основната метрична единица е четвъртината.


Това стимулира появата на редица барабанисти-виртуози като: [[Били Кобъм]], [[Лени Уайт]], [[Стив Гад]], [[Алфонс Музон]], [[Харви Мейсън]]. С развитието на джаз-рокът популярни стават и китаристи като: [[Джон Маклафлин]], [[Ал Ди Меола]], [[Лари Кориел]], [[Карлос Сантана]], [[Джеф Бек]].
Това стимулира появата на редица барабанисти-виртуози като: [[Били Кобъм]], [[Лени Уайт]], [[Стив Гад]], [[Алфонс Музон]], [[Харви Мейсън]]. С развитието на джаз-рока популярни стават и китаристи като: [[Джон Маклафлин]], [[Ал Ди Меола]], [[Лари Кориел]], [[Карлос Сантана]], [[Джеф Бек]].


Първата джаз-рок група се появява през 1967 г. в [[САЩ]] [[Blood Sweat and Tears]]. Последват я Chicago, [[Tower of Power]], [[The Breaker Brothers]] и други.
Първата джаз-рок група се появява през 1967 г. в [[САЩ]] [[Blood Sweat and Tears]]. Последват я Chicago, [[Tower of Power]], [[The Breaker Brothers]] и други.

Версия от 14:14, 27 юни 2018

Джаз рок
Стилистични корениДжаз, Психеделичен рок, Блус рок
Културни корениСАЩ, края 1960-те
Типични инструментикитара, бас китара, барабани, пиано, саксофон, тромпет
Подстилове
Прогресив рок
Джаз рок в Общомедия

Джаз-рокът е понятие, което се употребява от края на 60-те и през 70-те години на XX век за определяне на музика, която съчетава елементи на рок и джаз. При комбинирането им няма закономерност и най-често съчетаването е механично. Понякога начинът, по който са подредени двете основни понятия (джаз-рок или рок-джаз), е белег за преобладаващите елементи.

Джаз-рокът се появява в период, когато джазът има нужда от повече популярност, а рок музиката – от обогатяване на изразните средства. Най-типична черта за джаз-рока е съчетанието на звучността на духовите инструменти (предимно медни) с електронната звучност на рок музиката. Аранжиментите са опростени, но ефектни. Пулсацията е равномерна, като основна метрична единица е осмината или шестнадесетината нота, за разлика от традиционния рок, където основната метрична единица е четвъртината.

Това стимулира появата на редица барабанисти-виртуози като: Били Кобъм, Лени Уайт, Стив Гад, Алфонс Музон, Харви Мейсън. С развитието на джаз-рока популярни стават и китаристи като: Джон Маклафлин, Ал Ди Меола, Лари Кориел, Карлос Сантана, Джеф Бек.

Първата джаз-рок група се появява през 1967 г. в САЩ Blood Sweat and Tears. Последват я Chicago, Tower of Power, The Breaker Brothers и други.