Общински съвет: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Case Replacements: Вилнa зонa => Вилна зона
Редакция без резюме
Ред 21: Ред 21:
[[nl:Gemeenteraad]]
[[nl:Gemeenteraad]]
[[ja:市町村議会]]
[[ja:市町村議会]]
[[pt:Câmara de Vereadores]]
[[pt:Câmara Municipal (Portugal)]]
[[sv:Kommunfullmäktige]]
[[sv:Kommunfullmäktige]]

Версия от 11:29, 11 март 2007

Общинският съвет е орган на местното самоуправление в една община.

В България

В България Общинският съвет определя политиката за изграждане и развитие на общината; избира и освобождава кметовете на райони в Столична община и в градовете с районно деление (Пловдив и Варна); приема годишния бюджет на общината; осъществява контрол и приема и изменя отчета за изпълнението му; определя размера на местните такси; приема решения за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество и определя правомощията на кмета на общината и кметовете на райони и кметства; създава райони и кметства; приема решения за именуване и преименуване на улици, площади, паркове, инженерни съоръжения, вилни зони, курорти и курортни местности и други обекти с общинско значение; решава различни други въпроси.

Заседанията на общинския съвет и на неговите комисии са открити - граждани могат да присъстват на тях, да отправят питания, становища и предложения. По изключение общинският съвет може да реши отделни заседания да са закрити.

Общинският съвет се състои от общински съветници, които се избират от населението на общината. Броят на съветниците в един общински съвет се определя според населението на общината, като може да е от 11 (за община с до 5000 души) до 51 (за община с над 160 000 души). За Столична община броят е специално определен от закона - 61 души.

Източници

„Общински съвет“ - трета глава от Закона за местното самоуправление и местната администрация на Република България