Хърватска демократична общност: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
Редакция без резюме
Ред 7: Ред 7:
| ръководител = [[Андрей Пленкович]]
| ръководител = [[Андрей Пленкович]]
| основаване = 17 юни 1989 г.
| основаване = 17 юни 1989 г.
| идеология = [[Консерватизъм]]
| идеология = [[Християндемокрация]]<br/>[[Консерватизъм]]
| член_на = [[Центристки демократичен интернационал]]<br/>[[Международен демократически съюз]]
| член_на = [[Центристки демократичен интернационал]]<br/>[[Международен демократически съюз]]
| места1_заглавие = Хърватски събор
| места1_заглавие = Хърватски събор
Ред 16: Ред 16:
}}
}}


'''Хърватската демократична общност''' ('''ХДО''') ({{lang-hr|Hrvatska demokratska zajednica, HDZ}}) e дясноцентристка [[Консерватизъм|консервативна]] политическа партия в [[Хърватия]].
'''Хърватската демократична общност''' ('''ХДО''') ({{lang-hr|Hrvatska demokratska zajednica, HDZ}}) e дясноцентристка [[Християндемокрация|християндемократическа]] политическа партия в [[Хърватия]].


== История ==
== История ==

Версия от 18:35, 9 юли 2018

Хърватска демократична общност
Hrvatska demokratska zajednica
Ръководител(и)Андрей Пленкович
Основател(и)Франьо Туджман
Основана17 юни 1989 г.
СедалищеЗагреб, Хърватия
Членове208 277 души (2013)
Член наЦентристки демократичен интернационал
Международен демократически съюз
ИдеологияХристияндемокрация
Консерватизъм
Полит. позицияДесница
Хърватски събор
59 / 151
Европейски парламент
4 / 11
Сайтhttp://www.hdz.hr
Знаме на партията
Хърватска демократична общност в Общомедия

Хърватската демократична общност (ХДО) (Шаблон:Lang-hr) e дясноцентристка християндемократическа политическа партия в Хърватия.

История

Основана е през 1989 г.

През 1990 г. успява да спечели абсолютно мнозинство в първите многопартийни избори в Хърватия. Със своето мнозинство в хърватския парламент партията прокарва през декември с. г. нова конституция на републиката, която позволява малко по-късно да се проведе референдум за независимост на Хърватия.

Хърватската политика по време на войната в Босна и Херцеговина води до появата на редица течения вътре в ХДО. Групата около Стипе Месич и Йосип Манолич се застъпва за бързо прекратяване на агресивната политика в Босна.

Така наречените технократи от партията считат за главен приоритет възстановяването на икономиката на Хърватия. Франьо Туджман заема позиция, която не удовлетворява групата около Месич и Манолич, което води до нейното отцепване от ХДО и образуването на т.нар. Хърватски независими демократи.

Смъртта на Туджман предизвиква временна криза в ХДО, която е преодоляна от новия председател на партията Иво Санадер. На парламентарните избори през 2003 г. ХДО успява да спечели 66 от общо 152 места в хърватския парламент и отново поема управлението на страната. През 2007 г. Санадер е преизбран, но през 2009 г. отстъпва министър-председателския пост на Ядранка Косор. Изправено пред тежки корупционни скандали и резултатите от глобалната икономическа криза, правителството губи популярност. На изборите през 2011 година ХДО участва в коалиция с две малки десни партии, която получава 24% от гласовете, и с 44 депутати за пръв път от 1990 година тя не е най-голямата парламентарна партия.

През 2015 година партията оглавява дясноцентристка коалиция, която е първа на изборите с 33% от гласовете, като Хърватската демократична общност получава 51 от 151 места в парламента. През 2016 година коалицията получава 36% от гласовете, партията има 59 от 151 места в парламента.