Бонифаций Монфератски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахната редакция 8587192 на Kerberizer (б.)
Етикет: Връщане
м Бот: премахване на уикивръзки към дати
Ред 63: Ред 63:
На връщането си обратно в [[Месинопол]] Бонифаций разграбва Вишеградския манастир, наричан с турското име [[Кърджалийски манастир]] „[[Свети Йоан Продром]]“. Малко след това попада в засада от българите и в боевете е ранен от стрела в ръката.
На връщането си обратно в [[Месинопол]] Бонифаций разграбва Вишеградския манастир, наричан с турското име [[Кърджалийски манастир]] „[[Свети Йоан Продром]]“. Малко след това попада в засада от българите и в боевете е ранен от стрела в ръката.


На [[4 септември]] [[1207]] г. Солунският [[крал]] Бонифаций е заловен от местни [[българи]] при топлите извори на днешното село [[Лъджа (дем Мустафчово)|Лъджа]] ({{Lang-el|Θέρμες}}) в района на планинския масив [[Гюмюрджински снежник]] в южната част на [[Родопи]]те. Главата му е отсечена и изпратена на [[цар Калоян]].
На 4 септември [[1207]] г. Солунският [[крал]] Бонифаций е заловен от местни [[българи]] при топлите извори на днешното село [[Лъджа (дем Мустафчово)|Лъджа]] ({{Lang-el|Θέρμες}}) в района на планинския масив [[Гюмюрджински снежник]] в южната част на [[Родопи]]те. Главата му е отсечена и изпратена на [[цар Калоян]].


== Фамилия ==
== Фамилия ==

Версия от 21:03, 17 юли 2018

Бонифаций Монфератски
маркграф на Монферат, солунски крал
Бонифаций Монфератски е избран да води Четвърия кръстоносен поход. Историческа картина от Анри Декен, 1840. Версай
Управление11911207
Лични данни
Роден
1150 г.
Починал
4 септември 1207 г. (57 г.)
Семейство
ДинастияАлерамичи
БащаВилхелм V
МайкаЮдит Бабенберг
БраковеЕлена ди Боско
Жана дьо Шатильон
Маргарита Унгарска
ПотомциВилхелм VI, Агнеса Монфератска, Беатриса, Деметрий
Герб
Бонифаций Монфератски в Общомедия

Бонифаций I Монфератски (Шаблон:Lang-it; Шаблон:Lang-el) (известен още и като Бонифас Монфератски) е Монфератски маркиз (маркграф) (11911207) в Италия, избран през 1201 г. като един от водачите на Четвърти кръстоносен поход на мястото на граф Тибо III дьо Шампан и крал на Солунското кралство (12041207). Бил е роднина на френския крал Филип II Огюст.

Произход

Произлиза от фамилията Алерамичи. Той е третият син на маркграф Вилхелм V и Юдит Бабенберг, дъщеря на херцог Леополд III от Австрия (Бабенберги) и Салирийката Агнес от Вайблинген. По майчина линия Бонифаций е правнук на римско-немския император Хайнрих IV.

Неговите братя са Вилхелм Дългия меч († 1177, граф на Яфа и Аскалон, женен за Сибила Йерусалимска и баща на крал Балдуин V), Конрад Монфератски († 1192; крал на Йерусалим, женен от 1187 г. за Теодора, сестра на Исаак II Ангел) и Рение Монфератски (Райнер, † 1183, женен за Мария Комнина Порфирогенита), които имат също историческо значение. Той е братовчед на император Фридрих I Барбароса.

Към края на 1170-те години Бонифаций се присъединява с баща си на страната на братовчед си, римско-немският император Фридрих I Барбароса, в неговата война притив Ломбардския съюз. Неговият трубадур Раймбаут дьо Вакейрас го прославя с епическото писмо "Valen marques, senher de Monferrat". Добрите си отношения с импретора, Бонифаций заздравява чрез годежа на своя най-голям син с дъщеря на императора. С брат си Конрад, той поема през 1183 г. регентството на Маркграфство Монферат, след като баща му тръгва за Света земя.

През 1191 г. император Хайнрих VI дава на Бонифаций графството Инчиза. След смъртта на брат му Конрад през 1192 г. Бонифаций поема Маркграфството Монферат. През юни 1194 г. Бонифаций участва като флотски комендант в походите на императора в Сицилия.

Четвърти кръстоносен поход

Подготовка

През лятото 1200 г. Бонифаций приeмa в Италия за много седмици в дома си делегацията на френските барони, която се връщала от Венеция, където уговорила с дожа Енрико Дандоло получаването на кораби за транспорта на войската за Четвъртия кръстоносен поход.

През 1201 г. Бонифаций е избран за предводител на Четвъртия кръстоносен поход на мястото на умрелия през май 1201 г. във Франция граф Тибо III дьо Шампан. През юни 1201 г. Бонифаций е ръководител на похода. През лятото 1201 г. Бонифаций пътува лично до Франция, среща се в Соасон с рицарите.

През октомври 1201 г. Бонифаций се среща в Хагенау за пръв път с византийския принц Алексий IV Ангел. Бонифаций предава властта на Маркграфство Монферат на синa си Вилхелм VI .

Начало на похода

Бонифаций пристигa на 19 aвгуст 1202 г. във Венеция, oткъдeтo кръстоноснaтa флoтa тръгвa през октомври 1202 г.

След превземането на Константинопол през 1204 г. Бонифаций е предложен за император на новосъздадената Латинска империя, заедно с Балдуин Фландърски, но кандидатурата му е отхвърлена.

След избора на император, Бонифаций Монфератски получава азиатските земи на империята, но ги заменя за Солун и провинциите от континентална Гърция, на чиято територия създава Солунското кралство.

Гърците възстават в Адрианопол и призовават на помощ българският цар Калоян. Бонифаций участва с латинцитевенецианците) при обсадата на гърците в Адрианопол от 29 март 1205 г. В последвалата битка при Адрианопол на 14 април 1205 година император Балдуин I попада в плен на българите. Докато братът на Балдуин Хенрих Фландърски воюва по-нататък с българите, Бонифаций се настанява в Солун.Той възстановява замъка в Серес, който е разрушен от българите през септември 1205 г. След това той завладява региона около Филипи. Бонифаций омъжва дъщеря си Агнеса през пролетта 1207 г. за новия император Хенрих Фландърски. През есента същата година той се среща с императора в Кипсела при Адрианопол.

На връщането си обратно в Месинопол Бонифаций разграбва Вишеградския манастир, наричан с турското име Кърджалийски манастирСвети Йоан Продром“. Малко след това попада в засада от българите и в боевете е ранен от стрела в ръката.

На 4 септември 1207 г. Солунският крал Бонифаций е заловен от местни българи при топлите извори на днешното село Лъджа (Шаблон:Lang-el) в района на планинския масив Гюмюрджински снежник в южната част на Родопите. Главата му е отсечена и изпратена на цар Калоян.

Фамилия

Бонифаций Монфератски е женен два, или вероятно три пъти. С първата си съпруга Елена ди Боско имат 3 деца:

Неговата втора съпруга вероятно е Жана дьо Шатильон, дъщеря на Райналд дьо Шатильон, с която няма деца. Третата му съпруга е от 1204 г. вдовицата на император Исаак II Ангел, Маргарита Унгарска (Мария), дъщеря на крал Бела III от Унгария. С нея той има един син, Деметрий († 1230), който го последва като крал на Солун под регентството на майка си.

Източници

Външни препратки