Прима (интервал): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
м lang; форматиране: 6x тире, интервал (ползвайки Advisor)
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Прима''' ''(на [[латински]] prima - първа)'' е [[музикален интервал]] при който два съседни [[тон]]а са една и съща степен - например ''до - до'', ''ре диез-ре диез''. Отстоянието е нула тона. От гледище на [[теория на музиката|музикалната теория]], е равнозначна с [[октава]]та. Рядко, но е увеличена прима - например ''до - до диез'', като подобни [[алтерация|алтерации]] не засягат основните тонове на [[лад]]а - [[тоника]], [[субдоминанта]] и [[доминанта]], както и тоновете на тоническото тризвучие ([[акорд]]).
'''Прима''' ({{lang-la|prima}} – „първа“) е [[музикален интервал]] при който два съседни [[тон]]а са една и съща степен – например ''до – до'', ''ре диез-ре диез''. Отстоянието е нула тона. От гледище на [[теория на музиката|музикалната теория]], е равнозначна с [[октава]]та. Рядко, но е увеличена прима – например ''до – до диез'', като подобни [[алтерация|алтерации]] не засягат основните тонове на [[лад]]а – [[тоника]], [[субдоминанта]] и [[доминанта]], както и тоновете на тоническото тризвучие ([[акорд]]).


Някои теоретични разработки допускат „умалена прима“, „двойноувеличена прима“, но в практиката такива интервали се срещат извънредно рядко и се възприемат повече като неграмотна [[нотопис]].
Някои теоретични разработки допускат „умалена прима“, „двойноувеличена прима“, но в практиката такива интервали се срещат извънредно рядко и се възприемат повече като неграмотна [[нотопис]].

Версия от 14:11, 4 август 2018

Прима (Шаблон:Lang-la – „първа“) е музикален интервал при който два съседни тона са една и съща степен – например до – до, ре диез-ре диез. Отстоянието е нула тона. От гледище на музикалната теория, е равнозначна с октавата. Рядко, но е увеличена прима – например до – до диез, като подобни алтерации не засягат основните тонове на лада – тоника, субдоминанта и доминанта, както и тоновете на тоническото тризвучие (акорд).

Някои теоретични разработки допускат „умалена прима“, „двойноувеличена прима“, но в практиката такива интервали се срещат извънредно рядко и се възприемат повече като неграмотна нотопис.