Търбух: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
м {{lang-la}}; козметични промени
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
[[File:Rumen-sheep2.jpg|мини|250п|Търбух на овца гледан отляво. 1 Atrium ruminis, 2 Saccus dorsalis, 3 Saccus ventralis, 4 Recessus ruminis, 5 Saccus cecus caudodorsalis, 6 Saccus cecus caudoventralis, 7 Sulcus cranialis, 8 Sulcus longitudinalis sinister, 9 Sulcus coronarius dorsalis, 10 Sulcus coronarius ventralis, 11 Sulcus caudalis, 12 Sulcus accessorius sinister, 13 Insula ruminis, 14 Sulcus ruminoreticularis, 15 Reticulum, 16 Abomasum, 17 Esophagus, 18 Spleen.]]
[[Файл:Rumen-sheep2.jpg|мини|250п|Търбух на овца гледан отляво. 1 Atrium ruminis, 2 Saccus dorsalis, 3 Saccus ventralis, 4 Recessus ruminis, 5 Saccus cecus caudodorsalis, 6 Saccus cecus caudoventralis, 7 Sulcus cranialis, 8 Sulcus longitudinalis sinister, 9 Sulcus coronarius dorsalis, 10 Sulcus coronarius ventralis, 11 Sulcus caudalis, 12 Sulcus accessorius sinister, 13 Insula ruminis, 14 Sulcus ruminoreticularis, 15 Reticulum, 16 Abomasum, 17 Esophagus, 18 Spleen.]]
'''Търбух''' (на [[латински]] ''rumen'') се нарича първото и най-голямо [[предстомашие]] на [[многокамерен стомах|многокамерния стомах]] при [[преживни животни|преживните животни]]. Той служи за резервоар и място за първоначална ферментация и механична обработка на храната. При новородените животни търбухът е малък, а [[сирищник (орган)|същинския стомах]] е най-голям. Постепенно с преминаването към растителна храна той се увеличава и така се променя съотношението между отделните части на многокамерния стомах.
'''Търбух''' ({{lang-la|rumen}}) се нарича първото и най-голямо [[предстомашие]] на [[многокамерен стомах|многокамерния стомах]] при [[преживни животни|преживните животни]]. Той служи за резервоар и място за първоначална ферментация и механична обработка на храната. При новородените животни търбухът е малък, а [[сирищник (орган)|същинския стомах]] е най-голям. Постепенно с преминаването към растителна храна той се увеличава и така се променя съотношението между отделните части на многокамерния стомах.


== Строеж ==
== Строеж ==
Търбухът представлява огромен мях, който допълнително се разширява в няколко сака. Разположен в лявата половина на [[коремна кухина|коремната кухина]] между [[Диафрагма (анатомия)|диафрагма]]та и [[тазова кухина|тазовата кухина]]. [[Лигавица]]та е дебела и тъмна, лишена е от жлези и е изградена от многослоен вроговен епител. Тя образува множество власинки или въси, които достигат до 1 см. височина. Въсите имат мускулни влакна придаващи им самостоятелна подвижност, а кръвоносните и лимфните съдове в тях извършват смукателната функция.
Търбухът представлява огромен мях, който допълнително се разширява в няколко сака. Разположен в лявата половина на [[коремна кухина|коремната кухина]] между [[Диафрагма (анатомия)|диафрагмата]] и [[тазова кухина|тазовата кухина]]. [[Лигавица]]та е дебела и тъмна, лишена е от жлези и е изградена от многослоен вроговен епител. Тя образува множество власинки или въси, които достигат до 1 см. височина. Въсите имат мускулни влакна придаващи им самостоятелна подвижност, а кръвоносните и лимфните съдове в тях извършват смукателната функция.


== Функция ==
== Функция ==
Основната функция на търбуха е да служи като резервоар на огромното количество растителна храна. Тук тя ферментира под действието на търбушната микрофлора. В търбуха се преработва предимно [[целулоза]]та. Тя се превръща в прости [[захариди]], които се усвояват от организма. [[Ферментация]]та е съпроводена с образуването на газове, които се отделят при [[оригване]]. Другата функция на търбуха е да участва в процеса на преживяне. Това става при почивка на организма. Отключва се рефлекс, при който топка от храната се предвижва обратно през [[хранопровод]]а до [[уста]]та. Тук тя се сдъвква добре и отново се преглъща. От търбуха храната преминава към следващото предстомашие [[мрежа (орган)|мрежа]]та.
Основната функция на търбуха е да служи като резервоар на огромното количество растителна храна. Тук тя ферментира под действието на търбушната микрофлора. В търбуха се преработва предимно [[целулоза]]та. Тя се превръща в прости [[захариди]], които се усвояват от организма. [[Ферментация]]та е съпроводена с образуването на газове, които се отделят при [[оригване]]. Другата функция на търбуха е да участва в процеса на преживяне. Това става при почивка на организма. Отключва се рефлекс, при който топка от храната се предвижва обратно през [[хранопровод]]а до [[уста]]та. Тук тя се сдъвква добре и отново се преглъща. От търбуха храната преминава към следващото предстомашие [[мрежа (орган)|мрежата]].


[[Категория:Зоотомия]]
[[Категория:Зоотомия]]

Версия от 15:18, 4 август 2018

Търбух на овца гледан отляво. 1 Atrium ruminis, 2 Saccus dorsalis, 3 Saccus ventralis, 4 Recessus ruminis, 5 Saccus cecus caudodorsalis, 6 Saccus cecus caudoventralis, 7 Sulcus cranialis, 8 Sulcus longitudinalis sinister, 9 Sulcus coronarius dorsalis, 10 Sulcus coronarius ventralis, 11 Sulcus caudalis, 12 Sulcus accessorius sinister, 13 Insula ruminis, 14 Sulcus ruminoreticularis, 15 Reticulum, 16 Abomasum, 17 Esophagus, 18 Spleen.

Търбух (Шаблон:Lang-la) се нарича първото и най-голямо предстомашие на многокамерния стомах при преживните животни. Той служи за резервоар и място за първоначална ферментация и механична обработка на храната. При новородените животни търбухът е малък, а същинския стомах е най-голям. Постепенно с преминаването към растителна храна той се увеличава и така се променя съотношението между отделните части на многокамерния стомах.

Строеж

Търбухът представлява огромен мях, който допълнително се разширява в няколко сака. Разположен в лявата половина на коремната кухина между диафрагмата и тазовата кухина. Лигавицата е дебела и тъмна, лишена е от жлези и е изградена от многослоен вроговен епител. Тя образува множество власинки или въси, които достигат до 1 см. височина. Въсите имат мускулни влакна придаващи им самостоятелна подвижност, а кръвоносните и лимфните съдове в тях извършват смукателната функция.

Функция

Основната функция на търбуха е да служи като резервоар на огромното количество растителна храна. Тук тя ферментира под действието на търбушната микрофлора. В търбуха се преработва предимно целулозата. Тя се превръща в прости захариди, които се усвояват от организма. Ферментацията е съпроводена с образуването на газове, които се отделят при оригване. Другата функция на търбуха е да участва в процеса на преживяне. Това става при почивка на организма. Отключва се рефлекс, при който топка от храната се предвижва обратно през хранопровода до устата. Тук тя се сдъвква добре и отново се преглъща. От търбуха храната преминава към следващото предстомашие мрежата.