Британска академия за филмово и телевизионно изкуство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
добавен източник
м фикс - тире на бройно или точка на г
Ред 25: Ред 25:
Статуетките на Академията са във формата на театрална маска, изготвена по дизайн на американския скулптор Митци Кънлиф (''Mitzi Cunliffe'').
Статуетките на Академията са във формата на театрална маска, изготвена по дизайн на американския скулптор Митци Кънлиф (''Mitzi Cunliffe'').


От [[1989]] г клонът в [[Лос Анджелис]], BAFTA/LA, организира своя собствена церемония по награждаване, наречена ''Награди Британия'' (''Britannia Awards'').
От [[1989]] г. клонът в [[Лос Анджелис]], BAFTA/LA, организира своя собствена церемония по награждаване, наречена ''Награди Британия'' (''Britannia Awards'').


== Бележки ==
== Бележки ==

Версия от 11:12, 7 август 2018

Британска академия за филмово и телевизионно изкуство
Информация
Друго имеBritish Academy of Film and Television Arts
АкронимиBAFTA
Типнезависима организация
Основана16 април 1947 г.
СедалищеЛондон (Великобритания)
Сайтwww.bafta.org
Британска академия за филмово и телевизионно изкуство в Общомедия

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (Шаблон:Lang-en, съкратено BAFTA) е британска организация, която е домакин на годишни награди за филми, телевизия, детски филми и телевизия и интерактивна медия.[1]

История

BAFTA е основана през 1947 г. като Британска филмова академия от Дейвид Лийн, Александър Корда, Карол Рийд, Чарлз Лоутън, Роджър Манвел и други. През 1958 г. академията се слива с Гилдията на телевизионните продуценти и режисьори като формират Дружество за филми и телевизия, което през 1976 г. се превръща в Британска академия за филмово и телевизионно изкуство.

Главният офис на BAFTA се намира на улица Пикадили в Лондон, но организацията има също така клонове в Северна Англия, Шотландия, Уелс, Ню Йорк и Лос Анджелис.

Статуетките на Академията са във формата на театрална маска, изготвена по дизайн на американския скулптор Митци Кънлиф (Mitzi Cunliffe).

От 1989 г. клонът в Лос Анджелис, BAFTA/LA, организира своя собствена церемония по награждаване, наречена Награди Британия (Britannia Awards).

Бележки

Шаблон:Изкуство-мъниче Шаблон:Организация-мъниче Шаблон:Англия-мъниче