Деян Статулов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Unlinked: Област
м точка
Ред 26: Ред 26:


== Биография ==
== Биография ==
Роден на [[4 август]] [[1973]] г в [[град]] [[Ихтиман]], [[Софийска област]]. Главен асистент в [[Институт за изследване на изкуствата]] при [[БАН]], сектор „Екранни изкуства“. Завършил е [[Национална академия за театрално и филмово изкуство|НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“]] специалност „Телевизионно, кинознание и драматургия“. Още като студент започва работа като разпоредител в Дома на киното, а по късно става и негов програматор. Писал е сценарии за телевизионното предаване „Понеделник 8½“ [[Канал 1]]. Бил е директор на Международния студентски филмов фестивал (’98,’99), участвал във фестивалния екип на Мюзик филм фест и „[[Монти Пайтън]] Фест“, и член на експертни комисии към „[[БНТ]] и ИА „[[Национален филмов център]]".
Роден на [[4 август]] [[1973]] г. в [[град]] [[Ихтиман]], [[Софийска област]]. Главен асистент в [[Институт за изследване на изкуствата]] при [[БАН]], сектор „Екранни изкуства“. Завършил е [[Национална академия за театрално и филмово изкуство|НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“]] специалност „Телевизионно, кинознание и драматургия“. Още като студент започва работа като разпоредител в Дома на киното, а по късно става и негов програматор. Писал е сценарии за телевизионното предаване „Понеделник 8½“ [[Канал 1]]. Бил е директор на Международния студентски филмов фестивал (’98,’99), участвал във фестивалния екип на Мюзик филм фест и „[[Монти Пайтън]] Фест“, и член на експертни комисии към „[[БНТ]] и ИА „[[Национален филмов център]]".


Има над 250 публикации (портрети, репортажи, интервюта и оперативна критика) в периодични и специализиран печат. Сценарист на тв предаването „[[Бон Апети]]“ ([[bTV]]) (2001 – 2008), главен редактор на предаванията „Дупка в стената“ и „Сделка или не“ ([[Нова телевизия]]) (2009 – 2011). Филмов наблюдател на сутрешния блок на [[Нова телевизия]] „[[Здравей, България]]“. Главен редактор на фестивалния вестник на „[[Международен София Филм Фест]]“. Член на Международното жури за късометражно кино Filmini 2013. На 29 май 2015 г му е присъдена образователната и научна степен доктор по „Кинознание, киноизкуство и телевизия“ в [[Институт за изследване на изкуствата]] при [[БАН]]. Темата на докторската му дисертация е „Идеологическата цензура в българското игрално кино (1948 – 1989). Механизми на функциониране“. Ръководител на детска и младежка театрална група „Фантазия“ към Народно читалище „Слънце 1879“ – гр. Ихтиман. Програмен директор на [[Дома на киното]] (2013 – 2015). Член на [[Българска асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи]] (БАФТРС).
Има над 250 публикации (портрети, репортажи, интервюта и оперативна критика) в периодични и специализиран печат. Сценарист на тв предаването „[[Бон Апети]]“ ([[bTV]]) (2001 – 2008), главен редактор на предаванията „Дупка в стената“ и „Сделка или не“ ([[Нова телевизия]]) (2009 – 2011). Филмов наблюдател на сутрешния блок на [[Нова телевизия]] „[[Здравей, България]]“. Главен редактор на фестивалния вестник на „[[Международен София Филм Фест]]“. Член на Международното жури за късометражно кино Filmini 2013. На 29 май 2015 г. му е присъдена образователната и научна степен доктор по „Кинознание, киноизкуство и телевизия“ в [[Институт за изследване на изкуствата]] при [[БАН]]. Темата на докторската му дисертация е „Идеологическата цензура в българското игрално кино (1948 – 1989). Механизми на функциониране“. Ръководител на детска и младежка театрална група „Фантазия“ към Народно читалище „Слънце 1879“ – гр. Ихтиман. Програмен директор на [[Дома на киното]] (2013 – 2015). Член на [[Българска асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи]] (БАФТРС).


Женен, има две деца.
Женен, има две деца.

Версия от 06:00, 10 август 2018

Деян Статулов
Роден4 август 1973 г.(1973-08-04)
Професиякинокритик, сценарист, редактор
Националност България

Деян Статулов е български сценарист и кинокритик. Доктор по киноизкуство и телевизия

Биография

Роден на 4 август 1973 г. в град Ихтиман, Софийска област. Главен асистент в Институт за изследване на изкуствата при БАН, сектор „Екранни изкуства“. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ специалност „Телевизионно, кинознание и драматургия“. Още като студент започва работа като разпоредител в Дома на киното, а по късно става и негов програматор. Писал е сценарии за телевизионното предаване „Понеделник 8½“ Канал 1. Бил е директор на Международния студентски филмов фестивал (’98,’99), участвал във фестивалния екип на Мюзик филм фест и „Монти Пайтън Фест“, и член на експертни комисии към „БНТ и ИА „Национален филмов център".

Има над 250 публикации (портрети, репортажи, интервюта и оперативна критика) в периодични и специализиран печат. Сценарист на тв предаването „Бон Апети“ (bTV) (2001 – 2008), главен редактор на предаванията „Дупка в стената“ и „Сделка или не“ (Нова телевизия) (2009 – 2011). Филмов наблюдател на сутрешния блок на Нова телевизияЗдравей, България“. Главен редактор на фестивалния вестник на „Международен София Филм Фест“. Член на Международното жури за късометражно кино Filmini 2013. На 29 май 2015 г. му е присъдена образователната и научна степен доктор по „Кинознание, киноизкуство и телевизия“ в Институт за изследване на изкуствата при БАН. Темата на докторската му дисертация е „Идеологическата цензура в българското игрално кино (1948 – 1989). Механизми на функциониране“. Ръководител на детска и младежка театрална група „Фантазия“ към Народно читалище „Слънце 1879“ – гр. Ихтиман. Програмен директор на Дома на киното (2013 – 2015). Член на Българска асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи (БАФТРС).

Женен, има две деца.

Източници