Степен на окисление: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Степента на окисление''', понякога се нарича '''окислително число''', характеризира степента на [[окисление]] (загубата на [[електрон]]и) на един [[атом]] в [[химично съединение]]. Теоретично, степента на окисление, която може да бъде положителна, отрицателна или нулева, е хипотетичният [[Електрически заряд|заряд]], който атомът би имал, ако всички [[химични връзки|връзки]] към атомите на различните елементи са 100% [[Йонна химична връзка|йонни]], без [[Ковалентна връзка|ковалентен]] компонент. Това никога не е изцяло вярно за реалните връзки.
'''Степента на окисление''', понякога се нарича '''окислително число''', характеризира степента на [[окисление]] (загубата на [[електрон]]и) на един [[атом]] в [[химично съединение]]. Теоретично, степента на окисление, която може да бъде положителна, отрицателна или нулева, е хипотетичният [[Електрически заряд|заряд]], който атомът би имал, ако всички [[химична връзка|връзки]] към атомите на различните елементи са 100% [[Йонна химична връзка|йонни]], без [[Ковалентна връзка|ковалентен]] компонент. Това никога не е изцяло вярно за реалните връзки.


Степента на окисление съответства на заряда на [[йон]]а или формалния заряд на атома в [[молекула]]та или в химическата единица, например:
Степента на окисление съответства на заряда на [[йон]]а или формалния заряд на атома в [[молекула]]та или в химическата единица, например:

Версия от 09:35, 4 септември 2018

Степента на окисление, понякога се нарича окислително число, характеризира степента на окисление (загубата на електрони) на един атом в химично съединение. Теоретично, степента на окисление, която може да бъде положителна, отрицателна или нулева, е хипотетичният заряд, който атомът би имал, ако всички връзки към атомите на различните елементи са 100% йонни, без ковалентен компонент. Това никога не е изцяло вярно за реалните връзки.

Степента на окисление съответства на заряда на йона или формалния заряд на атома в молекулата или в химическата единица, например:


Степента на окисление се посочва над символа на елемента. За разлика от посочването на заряда на атома, при посочване на степента на окисление първо се поставя знака, а после численото значение, а не обратното:

— степен окисление,


— заряд.