Аполодор: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м в.--->век; козметични промени
м пр. н.е. --->пр.н.е.
Ред 10: Ред 10:
}}
}}


'''Аполодор''' ({{lang-el|Ἀπολλόδωρος ὁ Ἀθηναῖος}}) е [[Древна Гърция|древногръцки]] [[писател]], [[филолог]] и [[архитект]], работил в средата на 2 век пр. н.е., известен преди всичко с компилативния си труд „За боговете“ (''Peri theon''). Син е на [[Асклепиад]] от [[Атина]]. Учи при [[родос]]кия философ [[Панетий Родоски|Панеций]], както и при [[Аристарх Самотракийски]]. Работи в [[Александрия]], а след [[146 г. пр.н.е.]] - в [[Пергамон]].
'''Аполодор''' ({{lang-el|Ἀπολλόδωρος ὁ Ἀθηναῖος}}) е [[Древна Гърция|древногръцки]] [[писател]], [[филолог]] и [[архитект]], работил в средата на 2 век пр.н.е., известен преди всичко с компилативния си труд „За боговете“ (''Peri theon''). Син е на [[Асклепиад]] от [[Атина]]. Учи при [[родос]]кия философ [[Панетий Родоски|Панеций]], както и при [[Аристарх Самотракийски]]. Работи в [[Александрия]], а след [[146 г. пр.н.е.]] - в [[Пергамон]].
Счита се и за автор на „[[Митологическа библиотека]]“ (позната и само като „Библиотека“)- единственият пълен древен труд по [[древногръцка митология]], който в науката се датира едва след 61 г. пр.н.е.
Счита се и за автор на „[[Митологическа библиотека]]“ (позната и само като „Библиотека“)- единственият пълен древен труд по [[древногръцка митология]], който в науката се датира едва след 61 г. пр.н.е.

Версия от 08:13, 16 септември 2018

Тази статия е за древногръцкия писател и митограф Аполодор. За други хора с това име вижте Аполодор (пояснение).

Аполодор
Ἀπολλόδωρος
древногръцки писател

Роден
около 180 г. пр.н.е.
Починал
120 г. пр.н.е. (60 г.)
Аполодор в Общомедия

Аполодор (Шаблон:Lang-el) е древногръцки писател, филолог и архитект, работил в средата на 2 век пр.н.е., известен преди всичко с компилативния си труд „За боговете“ (Peri theon). Син е на Асклепиад от Атина. Учи при родоския философ Панеций, както и при Аристарх Самотракийски. Работи в Александрия, а след 146 г. пр.н.е. - в Пергамон.

Счита се и за автор на „Митологическа библиотека“ (позната и само като „Библиотека“)- единственият пълен древен труд по древногръцка митология, който в науката се датира едва след 61 г. пр.н.е.

Вижте също


Шаблон:Писател-мъниче