Адамклиси: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м без -та за година; козметични промени
м в.пр. -->век пр.
Ред 42: Ред 42:


== История и етимология ==
== История и етимология ==
Най-древните следи от поселения в района на днешен Адамклиси са датирани към периода на гето-дакийската култура, около IV-II в.пр.н.е. През зимата на 101 – 102 тук се състои [[Дакийски войни|голям военен сблъсък]] между [[Дакия|дакийската армия]] на [[Децебал]] и [[римска империя|римските]] [[легион]]и на [[Траян]], завършил с римска победа. [[Трофей на Траян|Трофеят на Траян]] – реконструиран монумент, издигнат в памет на загиналите тогава днес е археологически обект от национално значение и е разположен на три километра извън очертанията на селото. С диаметър 30 м и височина 20 м, паметникът разполага с 54 барелефа, представляващи сцени от битката. Освен останките от Траяновия [[каструм]] ''Civitas Tropaensium'' северозападно от Адамклиси, в района има и датирани от [[Средновековие]]то римо-византийски [[базилика]], [[некропол]], римски [[акведукт]]и, римски бани и жилища, разположени извън древните крепостни стени. Така в Адамклиси има цели седем включени в списъка на исторически паметници в област Констанца паметници от местно значение, а в селото е изграден археологически музей<ref>http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=246</ref>. Колонизиран с римски ветерани от дакийските войни, градът е най-големият римски [[муниципиум]] [[Малка Скития]] към 170 година. Унищожен от [[готи]]те, той е възстановен по време на управлението на [[Константин Велики]] с по-добри защитни стени, докато [[авари]]те не го опожаряват през 587 г. След този момент той престава да бъде сред важните градове на Добруджа и не се споменава в изворите около седемстотин години.
Най-древните следи от поселения в района на днешен Адамклиси са датирани към периода на гето-дакийската култура, около IV-II век пр.н.е. През зимата на 101 – 102 тук се състои [[Дакийски войни|голям военен сблъсък]] между [[Дакия|дакийската армия]] на [[Децебал]] и [[римска империя|римските]] [[легион]]и на [[Траян]], завършил с римска победа. [[Трофей на Траян|Трофеят на Траян]] – реконструиран монумент, издигнат в памет на загиналите тогава днес е археологически обект от национално значение и е разположен на три километра извън очертанията на селото. С диаметър 30 м и височина 20 м, паметникът разполага с 54 барелефа, представляващи сцени от битката. Освен останките от Траяновия [[каструм]] ''Civitas Tropaensium'' северозападно от Адамклиси, в района има и датирани от [[Средновековие]]то римо-византийски [[базилика]], [[некропол]], римски [[акведукт]]и, римски бани и жилища, разположени извън древните крепостни стени. Така в Адамклиси има цели седем включени в списъка на исторически паметници в област Констанца паметници от местно значение, а в селото е изграден археологически музей<ref>http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=246</ref>. Колонизиран с римски ветерани от дакийските войни, градът е най-големият римски [[муниципиум]] [[Малка Скития]] към 170 година. Унищожен от [[готи]]те, той е възстановен по време на управлението на [[Константин Велики]] с по-добри защитни стени, докато [[авари]]те не го опожаряват през 587 г. След този момент той престава да бъде сред важните градове на Добруджа и не се споменава в изворите около седемстотин години.


По време на османското владичество селото отново е основано от турски заселници. Настоящото име на селото е от турски произход и е адаптация на румънски език на „Adam Kilis“, което означава „църквата на човека“. Когато турско население се настанило в тази област се смятало от тях, че старинният римски паметник ''Tropaeum Traiani'' всъщност е църква. След като Добруджа е присъдена на Румъния през 1878 г. мюсюлманското население напуска в посока Турция и през 1880 – 1881 г. селото е заселено с румънци от [[Трансилвания]] и [[Телеорман]]. В края на деветнадесети век Адамклиси и околните села се съобщават в годишника на област Констанца с 1795 жители.
По време на османското владичество селото отново е основано от турски заселници. Настоящото име на селото е от турски произход и е адаптация на румънски език на „Adam Kilis“, което означава „църквата на човека“. Когато турско население се настанило в тази област се смятало от тях, че старинният римски паметник ''Tropaeum Traiani'' всъщност е църква. След като Добруджа е присъдена на Румъния през 1878 г. мюсюлманското население напуска в посока Турция и през 1880 – 1881 г. селото е заселено с румънци от [[Трансилвания]] и [[Телеорман]]. В края на деветнадесети век Адамклиси и околните села се съобщават в годишника на област Констанца с 1795 жители.

Версия от 00:19, 17 септември 2018

Адамклиси
Adamklisi
— село —
Римски руини в Адамклиси
Римски руини в Адамклиси
44.0792° с. ш. 27.9542° и. д.
Адамклиси
Страна Румъния
ОкръгКонстанца
ОбщинаАдамклиси
Площ135,73 km²
Надм. височина24 m
Население2150 души (2009)
15,8 души/km²
SIRUTA60883
Пощенски код907010
Часова зонаUTC+2:00
Официален сайтhttp://www.adamclisi.judetul-constanta.ro/
Адамклиси в Общомедия
Tropaeum Traiani

Адамклиси (Шаблон:Lang-ro) е село и център на кметска селска община в окръг Констанца, Северна Добруджа в Румъния. Намира се на 36 км от границата с България.

История и етимология

Най-древните следи от поселения в района на днешен Адамклиси са датирани към периода на гето-дакийската култура, около IV-II век пр.н.е. През зимата на 101 – 102 тук се състои голям военен сблъсък между дакийската армия на Децебал и римските легиони на Траян, завършил с римска победа. Трофеят на Траян – реконструиран монумент, издигнат в памет на загиналите тогава днес е археологически обект от национално значение и е разположен на три километра извън очертанията на селото. С диаметър 30 м и височина 20 м, паметникът разполага с 54 барелефа, представляващи сцени от битката. Освен останките от Траяновия каструм Civitas Tropaensium северозападно от Адамклиси, в района има и датирани от Средновековието римо-византийски базилика, некропол, римски акведукти, римски бани и жилища, разположени извън древните крепостни стени. Така в Адамклиси има цели седем включени в списъка на исторически паметници в област Констанца паметници от местно значение, а в селото е изграден археологически музей[1]. Колонизиран с римски ветерани от дакийските войни, градът е най-големият римски муниципиум Малка Скития към 170 година. Унищожен от готите, той е възстановен по време на управлението на Константин Велики с по-добри защитни стени, докато аварите не го опожаряват през 587 г. След този момент той престава да бъде сред важните градове на Добруджа и не се споменава в изворите около седемстотин години.

По време на османското владичество селото отново е основано от турски заселници. Настоящото име на селото е от турски произход и е адаптация на румънски език на „Adam Kilis“, което означава „църквата на човека“. Когато турско население се настанило в тази област се смятало от тях, че старинният римски паметник Tropaeum Traiani всъщност е църква. След като Добруджа е присъдена на Румъния през 1878 г. мюсюлманското население напуска в посока Турция и през 1880 – 1881 г. селото е заселено с румънци от Трансилвания и Телеорман. В края на деветнадесети век Адамклиси и околните села се съобщават в годишника на област Констанца с 1795 жители.

География

Общината се намира в южната част на страната и през нея минава националния път DN3, свързващ Констанца с Калараш.

Селища в община Адамклиси:

  • Адамклиси;
  • Абруд (историческо име: Mulciova);
  • Хатег (историческо наименование: Arabagi, турски: Arabaci);
  • Урлуя (историческо име: Urluchioi, турски: Uğurluköy), номинално обединено с бившето село Кучуруз с административната реформа от 1968 г.
  • Зориле (историческо наименование: Cherimcuius, турски: Kerimkuyusu).

Демографски данни[2]

Етнически състав на кметство Адамсклиси

  румънци (90.97%)
  турци (2.08%)
  неопределени (6.88%)
  други (0.04%)

Вероизповедания в кметство Адамсклиси

  мюсюлмани (2.08%)
  неопределени (6.88%)
  други (0.04%)

Вижте също

Източници

  1. http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=246
  2. Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 – populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu – Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat la 6 august 2013.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Adamclisi“ и страницата „Comuna Adamclisi, Constanța“ в Уикипедия на английски и румънски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.

Шаблон:Румъния-мъниче