Коалиция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+ш за Уикиречник
→‎Математика: С обич сиромах
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 4: Ред 4:


== Математика ==
== Математика ==
В [[математика]]та форми на коалицията се изучават от т.н. [[теория на игрите]] на [[Джон Неш]]. Тя показва как в определени условия най-благоприятният изход за страни с иначе противоположни интереси е именно обединяването в коалиция.
В [[математика]]та форми на коалицията се изучават от т.н. [[теория на игрите]] на [[Джон Неш]]. Тя показва как в определени условия най-благоприятният изход за страни с иначе противоположни интереси е именно обединяването в коалиция.и ядене на змииски глави


== Политика ==
== Политика ==

Версия от 11:19, 29 септември 2018

Коалиция се нарича такова сдружение, по време на което участниците действат заедно за постигане на дадена цел, но водени всеки от собствения си интерес. Такова сдружаване може да е временно и е въпрос на удобство за участващите страни.

Математика

В математиката форми на коалицията се изучават от т.н. теория на игрите на Джон Неш. Тя показва как в определени условия най-благоприятният изход за страни с иначе противоположни интереси е именно обединяването в коалиция.и ядене на змииски глави

Политика

В политиката коалицията намира широко приложение. Например Отечественият фронт в България е използван от БКП за обединяване на широк кръг от политически партии, включително некомунистически, за борба с фашизма и завземане на властта.

В днешно време коалиционните правителства са популярна практика. Така например в България водещите партии често се нуждаят от подкрепата на други партии в страната, за да създадат стабилни правителства. Но има и примери за обратното - първото правителство на ГЕРБ е правителство на малцинството, след като не влиза в коалиция с друга политическа партия.