Великоморавия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 108: Ред 108:
Столица на Великоморавия е град [[Велеград]], днес село в Чехия. Твърде интересна е тезата на някои унгарски историци (като [[Петер Юхас]][http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/P_Juhas_Kiril_Metodij_Moravija.pdf]), че първоначално Великоморавия се е намирала доста по на юг, между устията на реките [[Драва]] и [[Сава (река)|Сава]] и разширението и на север е станало едва при княз [[Святополк I|Святополк]], а столицата Велеград е гръцката транскрипция на името [[Белград]].
Столица на Великоморавия е град [[Велеград]], днес село в Чехия. Твърде интересна е тезата на някои унгарски историци (като [[Петер Юхас]][http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/P_Juhas_Kiril_Metodij_Moravija.pdf]), че първоначално Великоморавия се е намирала доста по на юг, между устията на реките [[Драва]] и [[Сава (река)|Сава]] и разширението и на север е станало едва при княз [[Святополк I|Святополк]], а столицата Велеград е гръцката транскрипция на името [[Белград]].


Държавата достига своя апогей при управлението на княз [[Ростислав (Великоморавия)|Ростислав]]. През [[862]] година той изпраща пратеничество при византийския император [[Михаил III (Византия)|Михаил III]] с молба за помощ срещу [[българи|немски]]те духовници,които навлизат във Великоморавия,опитвайки се да разклатят страната и да наложат немското духовеснство.Ростислав иска от [[василевс]]а да му изпрати духовници, които да проповядват [[християнство]]то на славянски език, тъй като [[християнство]]то е проникнало в страната, но се проповядва на немски. Императорът му изпраща видните византийски дипломати и книжовници от славянски произход [[Константин-Кирил Философ]] и [[Методий]],казвайки "Вие сте Солунчани,а всички солунчани говорят чисто славянски".
Държавата достига своя апогей при управлението на княз [[Ростислав (Великоморавия)|Ростислав]]. През [[862]] година той изпраща пратеничество при византийския император [[Михаил III (Византия)|Михаил III]] с молба за помощ срещу [[българи|немски]]те духовници,които навлизат във Великоморавия,опитвайки се да разклатят страната и да наложат немското духовенство.Ростислав иска от [[василевс]]а да му изпрати духовници, които да проповядват [[християнство]]то на славянски език, тъй като [[християнство]]то е проникнало в страната, но се проповядва на немски. Императорът му изпраща видните византийски дипломати и книжовници от славянски произход [[Константин-Кирил Философ]] и [[Методий]],казвайки "Вие сте Солунчани,а всички солунчани говорят чисто славянски".


Така в [[863]] г. във [[Велеград]] пристигат Светите братя [[Кирил и Методий]], които проповядват на славянски, разбираем за местните език, и обучават много ученици. Методий е въздигнат в архиепископ на Великоморавия в [[869]] г. Венецианците ги обвиняват,че са нарушили триезичната догма,създавайки книги на славянски език.
Така в [[863]] г. във [[Велеград]] пристигат Светите братя [[Кирил и Методий]], които проповядват на славянски, разбираем за местните език, и обучават много ученици. Методий е въздигнат в архиепископ на Великоморавия в [[869]] г. Венецианците ги обвиняват,че са нарушили триезичната догма,създавайки книги на славянски език.

Версия от 09:24, 4 октомври 2018

Вижте пояснителната страница за други значения на Моравия.

Великоморавия
Velkomoravská říše
— независимо княжество
833 – 906
Знаме
Знаме
      
Територията на Великоморавия при управлението на Святополк I (871 – 894)
Територията на Великоморавия при управлението на Святополк I (871 – 894)
КонтинентЕвропа
СтолицаВелехрад
Официален езикславянски, латински
Религияславянско езичество, християнство
Форма на управлениенаследствена монархия
ДинастияМоймировичи
Предшественик
Аварски хаганат
Държава на Само
Моравско княжество
Нитранско княжество
Наследник
Бохемско херцогство
Лютичи
Източнофранкско кралство
Кралство Унгария
Днес част от Австрия,  Словакия,  Унгария,  Чехия  Украйна,  Полша
Великоморавия в Общомедия
Покръстване на Великоморавия
„Кирил и Методий пристигат във Велехрад“, автор Йозеф Матхаузер
„Кирил и Методий пристигат във Велехрад“,
автор Йозеф Матхаузер
Карта
Покръстване на Великоморавия в Общомедия
Църква „Света Маргарита“
Единствената запазена постройка от времето на Великоморавия
Единствената запазена постройка от времето на Великоморавия
Местоположение
49.6034° с. ш. 18.1528° и. д.
Църква „Света Маргарита“
Местоположение в Словакия
Страна Словакия
окръгСкалица
селоКопчани
Археология
Видроманска църква
ПериодIХ век
ЕпохаСредновековие
Църква „Света Маргарита“ в Общомедия

Великоморавия, или Велика Моравия (Шаблон:Lang-cs – Великоморавска империя; Шаблон:Lang-la), е средновековна славянска държава в Централна Европа.

Съществува от началото на 9 (ок. 830) до началото на 10 век на територията на историческите региони Моравия, Бохемия, Силезия (в днешна Чехия), както и части от днешните Полша, Словакия, Унгария, Австрия.

Предпоставки за нейното създаване са разделянето на Франкската империя и рухването на Аварския хаганат. Пръв неин владетел е Моймир I. Терминът Великоморавия за пръв път се употребява от византийския император Константин VII Порфирогенет в неговия труд „De Administrando Imperio“ („За управлението на империята“, ок. 950 г.).

Столица на Великоморавия е град Велеград, днес село в Чехия. Твърде интересна е тезата на някои унгарски историци (като Петер Юхас[1]), че първоначално Великоморавия се е намирала доста по на юг, между устията на реките Драва и Сава и разширението и на север е станало едва при княз Святополк, а столицата Велеград е гръцката транскрипция на името Белград.

Държавата достига своя апогей при управлението на княз Ростислав. През 862 година той изпраща пратеничество при византийския император Михаил III с молба за помощ срещу немските духовници,които навлизат във Великоморавия,опитвайки се да разклатят страната и да наложат немското духовенство.Ростислав иска от василевса да му изпрати духовници, които да проповядват християнството на славянски език, тъй като християнството е проникнало в страната, но се проповядва на немски. Императорът му изпраща видните византийски дипломати и книжовници от славянски произход Константин-Кирил Философ и Методий,казвайки "Вие сте Солунчани,а всички солунчани говорят чисто славянски".

Така в 863 г. във Велеград пристигат Светите братя Кирил и Методий, които проповядват на славянски, разбираем за местните език, и обучават много ученици. Методий е въздигнат в архиепископ на Великоморавия в 869 г. Венецианците ги обвиняват,че са нарушили триезичната догма,създавайки книги на славянски език.

Константин-Кирил Философ защитава блестящо правото на славяните и всеки народ да има свой книжовен език и папа Адриан II освещава славянските книги с литургия на славянски език,така се разчупва закостенялата триезичната догма.След смърта на Кирил, Методий е ръкоположен за архиепископ и папски легат на среден Дунав и Панония.Това настройва немското духовенство враждебно и на църковен съд в Регенсбург го осъждат на заточение в манастир в Швабия,където е бил измъчван.

През 873г. със застъпничеството на папата Методий е освободен и отново става архиепископ на Великоморавия.Седалището му до смъртата му в 885 г. е във Велеград и днес е известно място за поклонение сред чешките и словашки католици. През 885 година под натиска на немците папа Стефан V издава була, с която забранява богослужението на славянски език. Учениците на св. Методий са изгонени от страната, като някои дори са продадени в робство на венецианските пазари. Чехи и словаци са лишени от богослужение на роден език от немското духовенство и им е наложена латинската азбука.

При Святополк I страната е все повече зависима от Кралство Германия. Разгромена е от маджарите през 906 година.

Архитектура

Микулчице бе подсилено от 19 век и по-късно се превърнало в голяма (2 км ²) агломерация състояща се от различни селища и укрепления, разпределени в продължение на няколко речни острови. Площта оградена от укрепленията е само малко по-малка от областта на съвременната „Империята на Франките“ столицата на област Регенсбург. Населението, изчислен на 2000 г., са живели от търговията и занаятите. Микулцице беше и преди всичко религиозен център, с първата каменна църква построена около 800. В най-голямата сред тях има три храма, отвътре базилика с размери 35 м от 9 метра и отгоре с грандиозен купол. Единствената църква безопасно идентифицирана като Великата Моравска и в същото време все още неразрушена от времето се намира в близост Копцани.

Нитра, вторият център на Империята, е управлявано автономно от наследник на династия като основните изтоцници на доход са от данъците и търговията. Нитра се е състояла от пет големи укрепени селища и двадесет специализирани занаятчийски селища, което я прави реална столица за нейното време. Занаятът включва производството на луксозни стоки, като например бижута и стъкло. В агломерация е бил заобиколен от няколко по-малки укрепления и религиозни сгради (напр. в Dražovce и Zobor).

Братиславския Замък е имал два каменни етажа и три базилики, построени в средата на 9 век. разкопките на гробището, разположени от базиликата донесоха резултатите от Великата моравски бижута, подобни по стил и качество че от Микулцице. Името на замъка е за първи път е записано в 907, по време на падането на Велика Моравия, както Брезалауспурц. Това име буквално означава „замъка на Браслав“. Браслав от Панония е граф, назначен от краля Арнулф на Източна Франция.

В Замъка Девин, в близост до Братислава, е охранявал Велика Моравия срещу честите нападения от Запада. Въпреки, че някои автори твърдят, че той е построена едва по-късно като крепостта на кралете на Унгария, разкопки от стари славянски селищни писма твърдят че е основан през 8 век. По време на Великата моравски период, Девинския замък е седалището на местен господар, чиито оданици били погребани около каменна християнската църква. Тези два замъка били засилени от малки укрепления в Девинската Нова Вес, Свати ЮР, както и от други.

Повечето Велики моравски замъци са доста големи укрепления разположени по хълмовете, укрепени с дървени вериги от високи скали, каменни стени. Типичните Велики моравски дизайн е комбинирана стена от сух камък с вътрешната структура на дървен материал напълнени с пръст. укрепления обикновено се формира на няколко съседни помещения заедно с елитните сгради концентрирани в центъра и занаятите в други заграждения. Повечето сгради Били направени от дървесина, но църковни и жилищни части са направени от камък. Понякога, по-рано, праисторически (Девински Замък) или римски (Братиславски Замък) укрепленията са били интегрирани. Най-малко няколко църкви (напр. в Братиславската, Девинската и Нитра) бяха украсени със стенописи, рисувани от прочути италиански майстори. Това е било доказано защото химическия състав на цветовете е един и същ както в Северна Италия. В Нитра и Микулцице, няколко замъка и населени места образуват огромнт подсилени градски агломерации. Много замъци работят като регионални административни центрове, управлявани от местен благородник. За пример, Дуцове е бил центъра на Вах а Вах е управлявал Замъка цепелин а той от своя страна на Цепелинкия регион. Най-големите замъци обикновено са били защитени от веригата на по-малки укрепления. Малки силни (например Замъка Беков) замъци също били построени за защита на търговските маршрути и да се осигури подслон за селяни в случай на военно нападение.

Само няколко примера от голямата моравски архитектура са изцяло реконструирани или консервирани. Единствената все още постоянна сграда е църквата в Копцани, макар и няколко други ранни средновековни църкви (например в Констолони на Трибеком, Михаловце и Нитра), може да бъдат също Велико моравски. Два музея на открито, в близост до Модра и Ухерске Храдисте и Дуцове, са посветени на Великата моравски архитектура

Външни препратки