Национална гимназия за древни езици и култури: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 85.187.39.210 (б.), към версия на Elkost
Етикет: Отмяна
м Bot: Automated text replacement (- ) +))
Ред 58: Ред 58:
* [[Анастас Герджиков]] (бивш заместник-министър на образованието, университетски професор по латински език и настоящ ректор на Софийския университет)
* [[Анастас Герджиков]] (бивш заместник-министър на образованието, университетски професор по латински език и настоящ ректор на Софийския университет)
* Арман Бабикян (журналист, политически ПР)
* Арман Бабикян (журналист, политически ПР)
* [[Атанас Семов]] (юрист, подпредседател на 41-ото Народното събрание )
* [[Атанас Семов]] (юрист, подпредседател на 41-ото Народното събрание)
* [[Бисера Томова]] (епиграф, нумизмат)
* [[Бисера Томова]] (епиграф, нумизмат)
* [[Богдан Атанасов]] (археолог)
* [[Богдан Атанасов]] (археолог)

Версия от 10:07, 7 октомври 2018

Национална гимназия за древни езици и култури
„Константин-Кирил Философ“
Gymnasium genticum linguarum humanitatumque antiquarum "Constantinus-Cyrillus Philosophus"
Информация
СедалищеСофияБългария
Основаване10 октомври 1977
ОснователЛюдмила Живкова, Александър Фол
Видкласическа гимназия
лицей към СУ
Министерство на културата
ДиректорМариела Папазова
Ученици500
Публични характеристики
Девиз"Помогни ми да тя возвися!"
Празник11 май
Навигация
Карта
АдресГлавен корпус: гр. София, кв. „Модерно предградие“, ул. „Баба“ №16
Втори корпус: гр. София, рн. „Възраждане“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №63
Телефон02/8277358
E-mailngdek.bg@gmail.com
Сайтhttp://www.ngdek.com/

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ (съкратено НГДЕК) е национална българска класическа гимназия, открита на 10 октомври 1977 г. в София от Комитета за култура благодарение на застъпничеството на покойните вече Людмила Живкова и проф. Александър Фол.

Пръв неин директор е Гергина Тончева (от 10 октомври 1977 г. до 8 ноември 2010 г.). След пенсионирането ѝ на 8 ноември 2010 г. Министерството на културата назначава за директор Силвия Бакърджиева, дотогавашна преподавателка по старогръцки език и помощник-директорка по учебната дейност в гимназията. След излизането ѝ в майчинство през 2012 г. на нейно място е назначена Мариела Папазова, дотогавашна преподавателка по история, сестра на баскетболния треньор Тити Папазов. От 2015 г. Папазова е избрана за постоянен директор на Класическата гимназия.

Обучение

Гимназията има статут на лицей към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с решение на Академичния съвет на СУ от 7 декември 1994 г.

В гимназията се изучават разширено древните езици латински, старогръцки и старобългарски език, литература, история, история на културата и философия, а така също съвременни езици, като френски, немски, английски, новогръцки, руски, испански и италиански език.

Курсът на обучение е 5-годишен от 8. до 12. клас и протича в 2 степени – гимназиална и лицейна. Първата степен (от 8. до 10. клас) включва обучение по хуманитарни и общообразователни дисциплини със засилено изучаване на езици – древни и съвременни.

Във втората степен (11. и 12. клас) се изучават само специални и профилиращи дисциплини. Възможните профили за избор от учениците са „Латинистика“ с латински и италиански език; „Грецистика“ със старогръцки и новогръцки език; „Западен език“ (избор между френски, немски и английски); „Българистика“ (български език и литература); „Старобългаристика“ със старобългарски и руски език; „Природни науки“ (физика, химия и биология); „Философия и културология“ и „История и цивилизация“.

В гимназията се провеждат и много извънкласни дейности. Училищните хорове (мъжки и девически), създадени и ръководени дълги години от Людмила Добринова, всяка година са канени да изнасят концерти на престижни фестивали в страната и чужбина. Дейността на проф. Добринова продължава и развива учителят по музика Даниел Иванов. При достатъчно желаещи ученици след часовете се изнасят беседи върху теми, изучавани в гимназията. Често в гимназията гостуват някогашни нейни възпитаници или други известни личности, които също изнасят лекции.

Списък на известните личности, преподавали в НГДЕК

Известни випускници

Външни препратки