Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м ] 4-цифрени числа без интервал ; козметични промени
м интервал
Ред 31: Ред 31:
== Музей за старинно изкуство ==
== Музей за старинно изкуство ==
=== Фламандска колекция ===
=== Фламандска колекция ===
В колекцията на Музея за старинно изкуство се намират около 1200 произведения на европейското изкуство, обхващащи период от XIV по XVIII в. В основата на колекцията са произведения от [[Фландрия]],която е (историческа област) зафламандската живопис, почти всички фламандци са представени със свои значими произведения. Сред платната са „Благовещение“ [[Робер Кампен]], „Пиета“ и два портрета на [[Рогир ван дер Вейден]], няколко картини на [[Дирк Боутс]] на религиозни теми, [[Петрус Кристус]] и [[Хуго ван дер Гус]], няколко портрети и „Мъченичество на Св. Себастиан“ [[Ханс Мемлинг]], „Мадона и дете“ и [[триптих]] [[Левен]]ското братство на Св. Ана [[Куентин Масейс]], „Венера и Амур“ и два портрета на [[донатор]]и [[Мабюз]].
В колекцията на Музея за старинно изкуство се намират около 1200 произведения на европейското изкуство, обхващащи период от XIV по XVIII в. В основата на колекцията са произведения от [[Фландрия]], която е (историческа област) зафламандската живопис, почти всички фламандци са представени със свои значими произведения. Сред платната са „Благовещение“ [[Робер Кампен]], „Пиета“ и два портрета на [[Рогир ван дер Вейден]], няколко картини на [[Дирк Боутс]] на религиозни теми, [[Петрус Кристус]] и [[Хуго ван дер Гус]], няколко портрети и „Мъченичество на Св. Себастиан“ [[Ханс Мемлинг]], „Мадона и дете“ и [[триптих]] [[Левен]]ското братство на Св. Ана [[Куентин Масейс]], „Венера и Амур“ и два портрета на [[донатор]]и [[Мабюз]].


<gallery>
<gallery>

Версия от 18:02, 19 октомври 2018

Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия
Royal Museums of Fine Arts of Belgium
Музеи в Белгия
Кралски музеи на изящните изкуства, Белгия
МестоположениеБрюксел
Тематикаизящни изкуства
Основан1803 г.
Телефон+32 2 508 32 11
Сайтhttp://www.fine-arts-museum.be/en
50.8417° с. ш. 4.3582° и. д.
Местоположение в Белгия Брюксел
Кралски музеи на изящните изкуства на Белгия в Общомедия

Кралските музеи на изящните изкуства на Белгия, със седалище в Брюксел, притежават около 20 000 произведения, картини, скулптури и рисунки. Те включват 6 музея.

Музей за старинно изкуство

Фламандска колекция

В колекцията на Музея за старинно изкуство се намират около 1200 произведения на европейското изкуство, обхващащи период от XIV по XVIII в. В основата на колекцията са произведения от Фландрия, която е (историческа област) зафламандската живопис, почти всички фламандци са представени със свои значими произведения. Сред платната са „Благовещение“ Робер Кампен, „Пиета“ и два портрета на Рогир ван дер Вейден, няколко картини на Дирк Боутс на религиозни теми, Петрус Кристус и Хуго ван дер Гус, няколко портрети и „Мъченичество на Св. Себастиан“ Ханс Мемлинг, „Мадона и дете“ и триптих Левенското братство на Св. Ана Куентин Масейс, „Венера и Амур“ и два портрета на донатори Мабюз.

В музея се намират 7 картини на Питер Брьогел Стария в т.ч. знаменитото Падението на въстаналите ангели, а така „Поклонение на влъхвите“, „Зимен пейзаж с кънкобегачи и капани за птици“, Преписка във Витлеем, „Пейзаж с падането на Икар“ (ранно копие), „Вино на празника на св. Мартин“ (ранно копие), „Прозяващ се мъж“ (авторството е спорно).

Творчеството на Рубенс е представено от много картини, в това число „Христос и блудница“, Етюд с глави на негри, Поклонение на мъдреците, „Несение креста“, „Мученичество св. Ливиния“, Мученичество Света Урсула, Пейзаж с лов на Аталанти, Портрет на Петрус Пекиус (?), Чудото на св. Бенедикт, Падането на Икар, Падането на титаните и „Короноване на Дева Мария“. картини на Якоб Йорданс: „Възхваляване на Помона“, „Св. Мартин изцелява прокажен“, „Сузана и старци“, „Състезание между Аполон и Пан“, „Сатир и селяни“. Картини на Антонис ван Дайк: „Портрет на Жан-Шарл делла Фай“, „Портрет на скулптора Франсоа Дюкеноа“, „Портрет генуезска дама и нейната дъщеря“, „Риналдо и Армида“ и „Разпятие на Христа“.

Във фламандската колекция на Музея на старинното изкуство се съхраняват още „Сватба“ от Питер Брьогел Младия, „Лов на елени“ от Франс Снайдерс, „Пиячи в двора“ Адриан Браувер, „Фламандски пазар“, „Играчи на карти“ и „Натюрморт“ от Давид Тенирс Млади.

Холандска колекция

Холандската колекция на Кралските музеи е скромна, но се отличава с качеството на представяните експонати. Тук се отнасят изображението на деца и няколко портрети на Франс Халс, „Портрет Николаас ван Бамбеек“ от Рембранд, „Общата чаша“ от Питер де Хоох, Трапеза отГабриел Метсю и „Изглед от Харлемското море“ от Якоб ван Рейсдал. Най-популярният експонат от този раздел на музея е триптихът „Изкушенията на св. Антоний“ (копие от неизвестен художник от ателието на Йеронимус Бош).

Източници