Архангел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Bot: Automated text replacement (-) . +).); козметични промени
м интервал
Ред 11: Ред 11:
[[Файл:7 archangels.jpg|мини|200px|Седемте Велики Архангели <br />(руска икона, [[1900]] г.)]]
[[Файл:7 archangels.jpg|мини|200px|Седемте Велики Архангели <br />(руска икона, [[1900]] г.)]]
[[Файл:Archangels.JPG|мини|200px|Събор на Архангел Михаил <br />(руска икона, [[XIX век]])]]
[[Файл:Archangels.JPG|мини|200px|Събор на Архангел Михаил <br />(руска икона, [[XIX век]])]]
Има Седем свети архангели, които според християнското учение стоят пред престола Господен. Това са : Разиил, Цафкиил, [[Задкиил]], Камаил, [[Михаил (архангел)|Михаил]], [[Гавриил (архангел)|Гавриил]], [[Рафаил]].
Има Седем свети архангели, които според християнското учение стоят пред престола Господен. Това са: Разиил, Цафкиил, [[Задкиил]], Камаил, [[Михаил (архангел)|Михаил]], [[Гавриил (архангел)|Гавриил]], [[Рафаил]].


Известни са от християнските книги и предания още архангелите [[Иеремиил]], [[Сихаил]], [[Задкиил]], [[Йофиил]] и други. Всеки от главните ангели има различни служения, особеностите на които са отразени и в техните имена.
Известни са от християнските книги и предания още архангелите [[Иеремиил]], [[Сихаил]], [[Задкиил]], [[Йофиил]] и други. Всеки от главните ангели има различни служения, особеностите на които са отразени и в техните имена.

Версия от 13:27, 28 октомври 2018

„Благовещение“ от Паоло де Матей

Архангел е ангел от висок ранг. Същества, подобни на архангели са открити в редица религиозни традиции, но думата „архангел“ обикновено се свързва с авраамическите религии.

Думата архангел произлиза от гръцката дума ἀρχάγγελος (arch+ ангел, буквално главен ангел)[1].

Описание

В системата на ангелската йерархия на Псевдо-Дионисий Ареопагит това е осмият от деветте ангелски рангове. Думата „архангел“ в Библията се появява за пръв път в Трета книга на Ездра (4:36), където така е наречен ангелът Иеремиил. Впоследствие това наименование се възприема и от новозаветните автори (Иуд. 1:9; 1 Сол. 4:16) и християнската литература.

В каноничните книги на Библията като архангел непосредствено е посочен само Михаил, но съгласно второканоничните библейски книги и църковните предания и традиции архангелите са няколко. Според второканоничната Книга на Товит (12:15) седем са светите ангели, които възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата Господна.

Седемте Велики Архангели
(руска икона, 1900 г.)
Събор на Архангел Михаил
(руска икона, XIX век)

Има Седем свети архангели, които според християнското учение стоят пред престола Господен. Това са: Разиил, Цафкиил, Задкиил, Камаил, Михаил, Гавриил, Рафаил.

Известни са от християнските книги и предания още архангелите Иеремиил, Сихаил, Задкиил, Йофиил и други. Всеки от главните ангели има различни служения, особеностите на които са отразени и в техните имена.

Първостепенно място сред тях заема архангел Михаил (Шаблон:Lang-he – „Кой е като Бог“). В Библията е наречен „вожд на войнството Господне“ (Иис. Нав 5:14-15), тъй като под неговото предводителство небесните сили побеждават дявола. "...И стана война на небето: Михаил и Ангелите му воюваха със змея, а змеят и ангелите му воюваха против тях, но не устояха, и за тях не се намери вече място на небето. И биде свален големият змей, древният змей, наричан дявол и сатана..." (Откр. 12:7-9). В старите времена според Книга на пророк Даниил (12:1) архангел Михаил е „велик княз, който брани синовете“ на израилския народ. В новозаветните времена архистратиг Михаил е главен архангел, предводител на небесните сили и борец против силите на злото и ангелите на тъмнината.

Архангел Гавриил (Шаблон:Lang-he – „сила Божия“) също се посочва в библейските книги (Дан. 8:16, Лука 1:19). Този архангел е известен като вестител на тайните Божии. Той възвестява на свещеника Захария за раждането на Свети Йоан Кръстител (Лука 1:19) и на Дева Мария за зачатието и раждането на Иисус Христос (Лука 1:26-38).

Имената на четирима архангели се споменават във второканоничните книги на Свещеното писание. Това са Рафаил (Шаблон:Lang-he – „изцеление Божие“) (Тов. 3:16), Уриил (Шаблон:Lang-he – „светлина“ или „огън Божий“) (3 Ездра 4:1), Салатиил (Шаблон:Lang-he – „молитва към Бога“) (3 Езда 5:16,31) и Иеремиил („височина Божия“) (3 Езда 4:36). Архангел Рафаил е Божий изцелител. Архангел Уриил е просветител на душите. Архангел Салатиил се почита като молител и застъпник пред Бога. Архангел Иеремиил съдейства на човека за неговото възвръщане, възвисяване към Бога.

Две архангелски имена – Йехудиил (Шаблон:Lang-he – „хвала Божия“) и Варахиил (Шаблон:Lang-he – „благословение Божие“) са се съхранили в църковните предания. Архангел Йехудиил е прославител на Господа, а архангел Варахиил – подател на Божиите благословения.

Източници

  1. archangel". Online Etymology Dictionary

Външни препратки