Франческо де Мура: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Ненужен сорткат
Ред 67: Ред 67:


{{Портал|Биографии|Изкуство|Италия}}
{{Портал|Биографии|Изкуство|Италия}}

{{СОРТКАТ:Франческо де Мура}}

{{Превод от|it|Francesco De Mura|97384085}}
{{Превод от|it|Francesco De Mura|97384085}}



Версия от 23:32, 28 октомври 2018

Франческо де Мура
Francesco De Mura
неаполитански художник
Роден
Починал
19 август 1782 г. (86 г.)
Франческо Солимена
Лука Джордано
Франческо де Мура в Общомедия

Франческо де Мура (Шаблон:Lang-it), (Неапол, 21 април 1696Неапол, 19 август 1782) италиански художник представител на Неаполитанската школа по живопис.

Биография

Франческо де Мура, „Преклонението на овчарите“, Църква Свети Никола, Неапол

Още твърде малък Франческо де Мура посещава художественото ателие на Доменико Виола. През 1708 г. младият художник се премества в ателието на Франческо Солимена, където остава до 1730 г. Влиянието на новият учител и неговата техника може да се види ясно в картините на бъдещият художник, рисувани в периода 17201730, сред които е „Христос умира на кръста и Свети Йоан“, рисувана през 1723 г. за църквата „Сан Джироламо деле Монаке“, Неапол. От 1728 г. с картините за църквата „Санта Мария Донаромита“ художникът започва да показва свой личен стил в рисуването, който вероятно е повлиян и от модата в Неапол през този период.

При престоя си в Торино от 1741 до 1743 Франческо де Мура се запознава с художника Корадо Джакуинто и архитекта Бенедето Алфиери.

Когато през 1743 г. се завръща в Неапол художникът е посрещнат с огромен интерес от страна на неаполитанските благородници. В същото време той поддържа контакти с различни художници, работещи преди всичко в Рим и по-специално с френския художник Пиер Сублейрас. С хроматичната си техника типична за стила Класицизъм, Франческо де Мура влияе върху бъдещото развитието на неаполитанските художници от 18-ти век. Стила Барок проявен от художника в картините за църквата „Сантисима Анунциата“, Неапол, Базилика „Санта Киара“, Неапол и Катедралата във Фоджа, е повлиян от майсторите художници Франческо Солимена и Лука Джордано.

Платна на Франческо де Мура има в почти всички църкви и музеи в Неапол. Само в Картинна галерия Пио Монте дела Мизерикордия, Неапол са изложени 33 негови картини, останали от всичките 180 собствени творби, дарени от художника на благотворителната неаполитанска организация „Пио Монте“. Сред тях е и портрета на съпругата му Анна д'Ебреу, също негово произведение.

Франческо де Мура умира в Неапол на 19 август 1782, завещавайки на човечеството огромно художествено наследство.

Картини на Франческо де Мура

Вижте също

Източници

  • Vincenzo Rizzo, DE MURA, Francesco, in Dizionario biografico degli italiani, XXXVIII, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1990. URL consultato il 28 gennaio 2016.
  • Achille della Ragione - Francesco De Mura eccellentissimo pittore - Napoli 2017
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Francesco De Mura в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​