Кръстава: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м ] 4-цифрени числа без интервал ; козметични промени
м км без точка
Ред 13: Ред 13:


== География ==
== География ==
Село Кръстава се намира в [[планина|планински]] район, на 26 км.от гр. Велинград, западно посока град [[Сърница]] и на 35 км. от град [[Якоруда]], източно селото се намира в най-западната част на [[област Пазарджик]]. Планинска местност съставена предимно от [[бор]]ови и [[смърч]]ови гори. Идеално място за излети и любители на планината, от околностите на селото се виждат три планини [[Рила]], [[Пирин]], [[Родопи]], както и върховете [[Мусала]], [[Вихрен]], [[Голяма Сютка]] и [[Малка Сютка]].
Село Кръстава се намира в [[планина|планински]] район, на 26 км.от гр. Велинград, западно посока град [[Сърница]] и на 35 км от град [[Якоруда]], източно селото се намира в най-западната част на [[област Пазарджик]]. Планинска местност съставена предимно от [[бор]]ови и [[смърч]]ови гори. Идеално място за излети и любители на планината, от околностите на селото се виждат три планини [[Рила]], [[Пирин]], [[Родопи]], както и върховете [[Мусала]], [[Вихрен]], [[Голяма Сютка]] и [[Малка Сютка]].


== История ==
== История ==

Версия от 03:07, 31 октомври 2018

Кръстава
Общи данни
Население1020 души[1] (15 март 2024 г.)
6,39 души/km²
Землище159,748 km²
Надм. височина1420 m
Пощ. код4647
Тел. код035418
МПС кодРА
ЕКАТТЕ41136
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПазарджик
Община
   кмет
Велинград
Костадин Коев
(ГЕРБ; 2015)
Кметство
   кмет
Кръстава
Салих Узунов
(ГЕРБ)

Кръстава е село в Южна България. То се намира в община Велинград, област Пазарджик.

География

Село Кръстава се намира в планински район, на 26 км.от гр. Велинград, западно посока град Сърница и на 35 км от град Якоруда, източно селото се намира в най-западната част на област Пазарджик. Планинска местност съставена предимно от борови и смърчови гори. Идеално място за излети и любители на планината, от околностите на селото се виждат три планини Рила, Пирин, Родопи, както и върховете Мусала, Вихрен, Голяма Сютка и Малка Сютка.

История

Като населена местност съществува от 1790 г. Кметство е от 1979 г. До 1912 г. над селото е имало българска застава. Като село се е обособило на 24 октомври 1975 г. През 1978 г. се присъединяват и местностите Крантийте и Горица (Асанова), които сега са и махали.

След Руско-турската война и Съединението на България населението на бабешките колиби намалява. През 1887 година Христо Попконстантинов обнародва статистика за броя на домакинствата в бабешките колиби, в която Кръстава (Крастава) е посочено като селище с 50-60 помашки семейства.[2]

Културни и природни забележителности

В близост до Кръстава се намират останки от старинна крепост наречена Калята. Местните разказват легендата за пещера пълна със злато, но прокълната.

Религия. Хората са мюсюлмани по вероизповедание. Те са етнически българи, които изповядват исляма - българомохамедани (помаци). Техният майчин език е български, а голяма част от песните и обичаите са типични за българския фолклор.[редактиране | редактиране на кода]

Източници

  1. www.grao.bg
  2. Райчевски, Стоян. Българите мохамедани. II издание. София, Национален музей на българската книга и полиграфия, 2004, [1998]. ISBN 954-9308-51-0. с. 98.

Шаблон:Мъниче селища в България