Джоан Роулинг: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
кор.
Ред 1: Ред 1:
{{Писател
{{Писател
| име = Джоан Роулинг
| име = Джоан Роулинг
| име-оригинал = Joan Rowling
| снимка = J. K. Rowling 2010.jpg
| снимка = J. K. Rowling 2010.jpg
| описание = Джоан Роулинг през 2010 г.
| описание = Джоан Роулинг през 2010 г.
Ред 24: Ред 25:
}}
}}


'''Джоан Роулинг''' ({{lang-en|Joan Rowling}}, {{IPA-en|ˈrəʊlɪŋ}}, близо до '''Ролинг''') е [[Англия|английска]] писателка, автор на [[фентъзи]] поредицата „[[Хари Потър|Хари Потър“]]. Първата книга за Хари Потър е с автор „Дж. К. Роулинг“ (J. K. Rowling) или '''Джоан Катлин Роулинг''' (Joanne Kathleen Rowling).
'''Джоан Ро̀улинг''' ({{lang-en|Joan Rowling}}, {{IPA-en|ˈrəʊlɪŋ}}, близо до '''Ро̀линг''') е [[Англия|английска]] писателка, автор на [[фентъзи]] поредицата „[[Хари Потър|Хари Потър“]].


Нейното пълно официално име е само Джоан Роулинг, а Катлин (името на баба ѝ) е било прибавено по настояване на издателите само с цел да се използва като инициал и да се завоалира фактът, че авторът е жена. Книгите ѝ са спечелили много награди и към 2008 г. са продадени в около 500 милиона копия по целия свят<ref>{{икона|en}} {{cite web|title=Potter tops 400&nbsp;million sales|author=Flood, Alison|work=theBookseller.com|url=http://www.thebookseller.com/news/potter-tops-400-million-sales.html|publisher=The Bookseller|date=17 June 2008|accessdate =12 September 2008}}</ref>.
Първата книга за Хари Потър излиза с автор '''J. K. Rowling''' или '''Joanne Kathleen Rowling''' (Джоан Катлин Роулинг). Нейното пълно официално име е само Джоан Роулинг, а Катлин (името на баба ѝ) е било прибавено по настояване на издателите само с цел да се използва като инициал и да се завоалира фактът, че авторът е жена. Книгите ѝ са спечелили много награди и към 2008 г. са продадени в около 500 милиона копия по целия свят<ref>{{икона|en}} {{cite web|title=Potter tops 400&nbsp;million sales|author=Flood, Alison|work=theBookseller.com|url=http://www.thebookseller.com/news/potter-tops-400-million-sales.html|publisher=The Bookseller|date=17 June 2008|accessdate =12 September 2008}}</ref>.


== Биография ==
== Биография ==

Версия от 20:19, 2 ноември 2018

Джоан Роулинг
Joan Rowling
Джоан Роулинг през 2010 г.
Джоан Роулинг през 2010 г.
ПсевдонимДж. К. Роулинг,
Робърт Галбрейт
Родена31 юли 1965 г. (58 г.)
Професияписател
Националност Англия,
 Великобритания
Активен период1997 -
Жанрфентъзи, трилър, трагикомедия, детска литература
Известни творбипоредица „Хари Потър“
НаградиХюго (2001)
Орден на Британската империя Кавалер на ордена на Почетния легион Орден „Усмивка“
СъпругХорхе Арантес (1992 – 1995)
Нийл Мъри (2001 – )
ДецаДжесика (1993),
Дейвид (2003),
Макензи (2005)
Подпис
Уебсайтhttp://www.jkrowling.com/
Джоан Роулинг в Общомедия

Джоан Ро̀улинг (Шаблон:Lang-en, английско произношение: /ˈrəʊlɪŋ/, близо до Ро̀линг) е английска писателка, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“.

Първата книга за Хари Потър излиза с автор J. K. Rowling или Joanne Kathleen Rowling (Джоан Катлин Роулинг). Нейното пълно официално име е само Джоан Роулинг, а Катлин (името на баба ѝ) е било прибавено по настояване на издателите само с цел да се използва като инициал и да се завоалира фактът, че авторът е жена. Книгите ѝ са спечелили много награди и към 2008 г. са продадени в около 500 милиона копия по целия свят[1].

Биография

Родена е на 31 юли 1965 г. в Йейт, Глостършър. Има сестра, с две години по-малка от нея – Даяна. Семейството ѝ се премества близо до село Уинтърборн (Winterbourne), когато Роулинг е на 4. Отдавали ѝ се езиците, но не и спортът и математиката.

През декември 1990 г. майка ѝ умира от множествена склероза едва на 45-годишна възраст. Роулинг казва по този повод: „Пишех „Хари Потър“ в момента, в който майка ми почина. Никога не успях да ѝ разкажа за „Хари Потър“. Татко ме извика в 7 часа на следващата сутрин и просто разбрах какво се беше случило още преди да проговори... Почти не минава ден, в който да не мисля за нея. Имах толкова много да ѝ разказвам.“

От 1991 до края на 1993 г. живее в Португалия и работи като преподавателка по английски език. Сключва брак с португалски журналист, докато живее в Порто и имат една дъщеря – Джесика, но бракът е краткотраен. След това се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра ѝ. През този период Роулинг среща много трудности, защото отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Въпреки това успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че издателство Блумсбъри ще я публикува (1996 г.). Това е началото на световния успех на поредицата.

Омъжва се за д-р Нийл Мъри през 2001 г. Има 3 деца, две от този брак и една дъщеря (Джесика) от предишния краткотраен брак. [2].

Днес Harry Potter е глобален бранд, оценяван на около 21 милиарда долара [3] Поредицата „Хари Потър“, съдържаща 4195 страници,[4] е преведена (изцяло или частично) на над 75 езика.

През февруари 2004 г. списание „Forbes“ оценява състоянието ѝ на £576 милиона, а през 2006 г. я обявява за първата писателка-милиардерка,[5] и за втората най-богата жена от артистичните среди в света на шоу бизнеса, след шоу-водещата Опра Уинфри.

След Хари Потър

През 2012 г. излиза нейната книга за възрастни The Casual Vacancy (на български – „Вакантен пост“).

През 2013 г. излиза романът „Зовът на кукувицата“ от автора Робърт Галбрейт [6]. Тиражът е много малък, а писателят е представен като бивш военен, който е работил в Специалния отдел за разследване на Кралската Военна полиция, а сега е в областта на гражданската сигурност. Идеята за главния герой Корморан Страйк идва от неговите преживявания и приятелите от военните години.

Романът е бил аплодиран от критиката, но авторът не е бил познат на читателите. Не след дълго разследващите журналисти откриват, че това е писателката Роулинг, след което продажбите на книгата нарастват с над 4000%. Скандалът с името я кара да оповести публично своето авторство.

Благотворителни прояви

Роулинг активно се занимава с набиране на средства за нуждаещите се. В края на март 2006 г. тя организира благотворителен бал в замъка Стирлинг, Шотландия, на който са събрани приходи от 351 000 долара. Те са за болните от множествена склероза в Шотландия. През януари същата година Роулинг събира над 170 000 евро за децата без родители в Европа на благотворителна вечеря в Букурещ. Дж. К. Роулинг е поканена в Румъния от баронеса Ема Никълсън, която председателства организация, занимаваща се със защита на децата. В началото на януари 2006 г. тя дарява свой ръкопис на търг с цел да подпомогне организацията за „Международното разпространение на книги“, която работи за ограмотяването в по-бедните държави по света. Всички приходи, събрани от книгите „Fantastic Beasts and Where to Find Them“ и „Quidditch Through the Ages“, също така са дарени.

Произведения

Серия „Хари Потър“ (Harry Potter)

  1. Хари Потър и Философският камък“, Harry Potter and the Philosopher's Stone (1997)
  2. Хари Потър и Стаята на тайните“, Harry Potter and the Chamber of Secrets (1998)
  3. Хари Потър и Затворникът от Азкабан“, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999)
  4. Хари Потър и Огненият бокал“, Harry Potter and the Goblet of Fire (2000)
  5. Хари Потър и Орденът на феникса“, Harry Potter and the Order of the Phoenix (2003)
  6. Хари Потър и Нечистокръвния принц“, Harry Potter and the Half-Blood Prince (2005)
  7. Хари Потър и Даровете на Смъртта“, Harry Potter and the Deathly Hallows (2007)
  8. „Хари Потър и прокълнатото дете“, Harry Potter and the Cursed Child (2016) – с Джак Торн и Джон Тифани, 2 пиеси
  • Harry Potter Prequel (2008) – разказ, предистория

В света на Хари Потър

Fantastic Beasts and Where to Find Them“ и „Quidditch Through the Ages“ са претендиращи да бъдат копия на книги, споменавани в поредицата. Въпреки че са публикувани под два различни псевдонима, Роулинг никога не е криела, че тя е авторката.

Самостоятелни романи

Серия „Корморан Страйк“ (Cormoran Strike)

Криминални романи под псевдонима Робърт Галбрейт:

  1. Зовът на кукувицата, The Cuckoo's Calling (2013)
  2. Копринената буба, The Silkworm (2014)
  3. В служба на злото, Career of Evil (2015)
  4. Смъртоносно бяло, Lethal White (2017)

Източници

  1. ((en)) Flood, Alison. Potter tops 400 million sales // theBookseller.com. The Bookseller, 17 June 2008. Посетен на 12 September 2008.
  2. ((en)) McGinty, Stephen. The JK Rowling Story. The Scotsman. 16 юни 2003. Посетен 27 май 2009.
  3. ((en)) Harry Potter, the $15 billion man. Advertising Age. Retrieved 7 November 2007.
  4. ((en)) Sawyer, Jenny. Missing from 'Harry Potter' – a real moral struggle. The Christian Science Monitor. 25 July 2007. Retrieved 27 July 2007.
  5. ((en)) Watson, Julie and Kellner, Tomas. "J.K. Rowling And The Billion-Dollar Empire". Forbes.com. 26 February 2004. Retrieved 19 March 2006.
  6. ((en)) Биография и библиография като Роберт Гълбрайт във „Fantasticfiction“

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за