Фред Колън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 25: Ред 25:
[[Категория:Герои от Светът на диска]]
[[Категория:Герои от Светът на диска]]


[[cs:Fred Tračník]]
[[en:Fred Colon]]
[[en:Fred Colon]]
[[fr:Frédéric Côlon]]

Версия от 03:17, 30 март 2007

Фред Колън
герой на Тери Пратчет
от Светът на диска
Характеристики
ОписаниеНапълно обикновен сержант от стражата с наднормено тегло
ОбитаваАнкх-Морпорк, обикновено зад бюро
АсоциацииАнкх-Морпоркска градска стража
Първа появаСтражите! Стражите!
Появява се и вЖътварят
Въоръжени мъже
Музика на душата
Глинени крака
Шовинист
Петият слон
Нощна стража

Фред Колън (на английски: Fred Colon) е фантастичен герой в романите от поредицата на британския писател Тери Пратчет Светът на диска. За пръв път се появява в книгите от поредицата в романа „Стражите! Стражите!“.

Колън е сержант от Анкх-Морпоркската градска стража и в книгите е показано, че е там от дълго време. В романа „Нощна стража“ става ясно, че Фред Колън е бил полицай от стражата в Анкх-Морпорк по времето, когато към стражата се присъединява Самюъл Ваймс. Става ясно също, че по-късно Колън прекарва известно време в армията (в среднотежката пехота на дука на Куирм, а след това в тежката пехота на дука на Еорл), преди да се завърне в стражата.

Колън многократно е описван като „един от най-естествените сержанти“ в стражата. Фред Колън е с наднормено тегло и предпочита да избягва проблемите и излишното напрежение. В книгите Колън е описан като напълно лишен от въображение полицай. Когато не е дежурен на бюро в управлението (пост, който той получава по-често от останалите сержанти, за които основната работа е извън управлението), Колън обикновено "пази" мостовете и големите сгради от кражба.

В по-късните книги от поредицата Фред Колън оглавява Пътната команда в стражата, която включва и неговия най-добър приятел и партньор Ноби Нобс. Този отдел в стражата приляга точно на характера на Фред Колън, отчасти защото отделът е "самофинансиращ се" (т.е. служителите получават парите от глобите). Колън получава за известно време повишение в действащ капитан на градската стража (в романа „Петият слон“), но след като времето му на поста обърква силно цялата стража, той е понижен отново до своя пост сержант.