Йодна тинктура: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
премахване на {{Медицинско предупреждение}}
м замяна с n-тире; козметични промени
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
[[image:ExAntiseptic.jpg|Антисептика на кожата|thumb|200px|right]] '''Йодната тинктура''' е 5% [[разтвор]] на [[йод]] в 70% [[етанол]]ен разтвор на калиев йод. Тя има силно антисептично действие. Използва се в [[медицина]]та, основно за [[дезинфекция]] на [[кожа]]та, преди хирургични интервенции (инжекции, операции). За антисептична обработка на рани и лигавици се използват по-ниски концентрации: 0,5%, 1%, 2%, 5% и 7%. Използва се още за дезинфекция на ръцете на хирурга, преди операция (особено на ноктите и междупръстните пространства).
[[Файл:ExAntiseptic.jpg|Антисептика на кожата|мини|200px|дясно]] '''Йодната тинктура''' е 5% [[разтвор]] на [[йод]] в 70% [[етанол]]ен разтвор на калиев йод. Тя има силно антисептично действие. Използва се в [[медицина]]та, основно за [[дезинфекция]] на [[кожа]]та, преди хирургични интервенции (инжекции, операции). За антисептична обработка на рани и лигавици се използват по-ниски концентрации: 0,5%, 1%, 2%, 5% и 7%. Използва се още за дезинфекция на ръцете на хирурга, преди операция (особено на ноктите и междупръстните пространства).

При бедствия може да се използва за обеззаразяване на [[вода]] от неконтролирани водоизточници, в доза 2 - 10 капки/литър.




При бедствия може да се използва за обеззаразяване на [[вода]] от неконтролирани водоизточници, в доза 2 10 капки/литър.


[[Категория:Антисептици]]
[[Категория:Антисептици]]

Версия от 23:13, 13 ноември 2018

Антисептика на кожата

Йодната тинктура е 5% разтвор на йод в 70% етанолен разтвор на калиев йод. Тя има силно антисептично действие. Използва се в медицината, основно за дезинфекция на кожата, преди хирургични интервенции (инжекции, операции). За антисептична обработка на рани и лигавици се използват по-ниски концентрации: 0,5%, 1%, 2%, 5% и 7%. Използва се още за дезинфекция на ръцете на хирурга, преди операция (особено на ноктите и междупръстните пространства).

При бедствия може да се използва за обеззаразяване на вода от неконтролирани водоизточници, в доза 2 – 10 капки/литър.