Уикипедия:Интерфейсни администратори: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: „{{ИП Уикипедия/TabsHeader|This=6}} {{ИП Уикипедия/TabsHeader/6|У:ИА, У:ИНТАДМ}} <div style="float:right; margin-left: .5em...“
 
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{ИП Уикипедия/TabsHeader|This=6}}
{{ИП Уикипедия/TabsHeader|This=6}}
{{ИП Уикипедия/TabsHeader/6|[[У:ИА]], [[У:ИНТАДМ]]}}
{{ИП Уикипедия/TabsHeader/6|[[У:ИА]], [[У:ИНТАДМ]]}}
<div style="float:right; margin-left: .5em">__TOC__</div>


: <big>''Промени в JS, CSS и JSON кода в Уикипедия може да искате или предлагате на [[У:ЗИА|страницата за заявки към администраторите]] или във {{ph}}.''</big>
: <big>''Промени в JS, CSS и JSON кода в Уикипедия може да искате или предлагате на [[У:ЗИА|страницата за заявки към администраторите]] или във {{ph}}.''</big>

Версия от 19:44, 16 ноември 2018

  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Съкращение: У:ИА, У:ИНТАДМ
Промени в JS, CSS и JSON кода в Уикипедия може да искате или предлагате на страницата за заявки към администраторите или във Фабрикатор Фабрикатор.

Интерфейсните администратори (Шаблон:Lang-en) са малка група потребители, които единствени имат право да редактират системните и потребителски страници с JavaScript, CSS и JSON код.[1] Този код е особено важен за правилното функциониране на Уикипедия: чрез него се настройва обликът на енциклопедията, но също е реализирана голяма част от функционалността, включително различните инструменти в помощ на редакторите като Съветник, Категориен майстор, Подобрен списък за наблюдение, Бързо патрулиране, Бързолик и други.

Тъй като се изпълняват или влияят непосредствено на браузърите на всеки посетител на Уикипедия, без значение дали има регистрирана потребителска сметка или не,[2] JavaScript, в по-малка степен CSS, а при определени обстоятелства – и JSON, имат огромен потенциал за въздействие и могат да бъдат изключително опасни, както в резултат на неволни грешки, така и – особено – ако до тях получат достъп недобросъвестни потребители. Възможните проблеми варират от сравнително безобидни грешки във функционирането на сайта или в изгледа му, до установяването на пълен контрол върху компютрите на редакторите и обикновените посетители, използването на ресурсите им, включително за вредоносни и/или незаконни действия, кражба или изтриване на информацията върху тях, включително съчетано с изнудване на потребителя въпросната информация да бъде безвъзвратно унищожена или, ако е чувствителна и/или потенциално опозоряваща, да бъде направена публично достъпна, и т.н. Именно по тази причина достъпът за редактиране на този код е силно ограничен, а от интерфейсните администратори се очаква да бъдат особено прилежни в опазването на своите сметки от неправомерен достъп.

Процедури

Към настоящия момент в Уикипедия няма официално утвърдена процедура за избор на интерфейсни администратори. Практиката, произтичаща от проведените обсъждания, е бюрократите да предоставят права за определен срок на всеки избран за администратор при поискване. Конкретният размер на срока зависи от планираната работа: в някои случаи може да е достатъчен минималният срок от една седмица, но в други може да е по-подходящо правата да бъдат за няколко месеца.

Освен чрез директно редактиране на кода в съответните страници в Уикипедия, промени е възможно да се правят и чрез Фабрикатор Фабрикатор. В този случай редакциите по страниците се извършват от бота JSS 9. В резюметата на своите редакции ботът указва кой потребител оригинално е направил съответната промяна, както и дава връзка към промяната във Фабрикатор (например Фабрикатор rUI2bf521772bb39c077dc8d562a28c07f7d69e3d16). Достатъчно тривиални промени може да бъдат директно къмитвани в хранилището Фабрикатор source/ui без предварително обсъждане. За по-сериозните промени се препоръчва да бъдат предлагани за рецензиране в Фабрикатор differential (например Фабрикатор D6).[3]

Бележки

  1. Единственото изключение са личните страници с такъв код, които всеки потребител може сам да редактира, но само за себе си.
  2. Единствено определени части от кода –джаджите – може евентуално да бъдат задействани само по избор на съответния потребител.
  3. Кратко описание на процедурата има на Фабрикатор w/howto-arcanist.

Вижте също