Самюъл Колман: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м век; козметични промени
м замяна с n-тире
Ред 23: Ред 23:
}}
}}


'''Самюъл Колман''' (р. 4 март 1832 - п. 26 март 1920) е американски художник, [[Интериорен дизайн|вътрешен декоратор]] и писател, вероятно най-известен с картините си в стил [[Хъдсън ривър]].
'''Самюъл Колман''' (р. 4 март 1832 п. 26 март 1920) е американски художник, [[Интериорен дизайн|вътрешен декоратор]] и писател, вероятно най-известен с картините си в стил [[Хъдсън ривър]].


== Биография ==
== Биография ==
Ред 43: Ред 43:
== Галерия ==
== Галерия ==
<gallery widths="200px" heights="200px" perrow="4">
<gallery widths="200px" heights="200px" perrow="4">
File:Brooklyn Museum - The Edge of Doom - Samuel Colman.jpg|"Прагът на гибелта" (1836 - 1838), Бруклински музей
File:Brooklyn Museum - The Edge of Doom - Samuel Colman.jpg|"Прагът на гибелта" (1836 1838), Бруклински музей
File:Colman Durham England.jpg|"Дърам, Англия" (1880)
File:Colman Durham England.jpg|"Дърам, Англия" (1880)
File:Colman First Americas Cup.jpg|"Финал - Първото международно състезание за американската купа, 8 август 1870" (1870), [[Музей на изкуството „Метрополитън”]]
File:Colman First Americas Cup.jpg|"Финал Първото международно състезание за американската купа, 8 август 1870" (1870), [[Музей на изкуството „Метрополитън”]]
File:Colman Mount Chocorua.jpg|"Планината Чокоруа"
File:Colman Mount Chocorua.jpg|"Планината Чокоруа"
File:Colman Spring Lake.jpg|"Есенно езеро"
File:Colman Spring Lake.jpg|"Есенно езеро"
File:Colman Storm King on the Hudson watercolor.jpg|"Кралят на бурите над Хъдсън" (акварел)
File:Colman Storm King on the Hudson watercolor.jpg|"Кралят на бурите над Хъдсън" (акварел)
File:SamuelColman-Farm.jpg|Неозаглавен офорт на ферма, Музей "Смитсониън"
File:SamuelColman-Farm.jpg|Неозаглавен офорт на ферма, Музей "Смитсониън"
File:SamuelColman-Kanawha River Valley.jpg|"Долината на Канауха" (ок. 1888 - 1890), Музей "Смитсониън"
File:SamuelColman-Kanawha River Valley.jpg|"Долината на Канауха" (ок. 1888 1890), Музей "Смитсониън"
File:SamuelColman-Olive Trees Riviera 1884.jpg|"Маслиновите дръвчета на Ривиерата" (1884), Музей "Смитсониън"
File:SamuelColman-Olive Trees Riviera 1884.jpg|"Маслиновите дръвчета на Ривиерата" (1884), Музей "Смитсониън"
</gallery>
</gallery>

Версия от 06:49, 19 ноември 2018

Самюъл Колман
Роден
Починал
26 март 1920 г. (88 г.)
Националност САЩ
Стилрисуване, пейзажист
Ашър Дюранд
НаправлениеХъдсън ривър
Самюъл Колман в Общомедия

Самюъл Колман (р. 4 март 1832 – п. 26 март 1920) е американски художник, вътрешен декоратор и писател, вероятно най-известен с картините си в стил Хъдсън ривър.

Биография

Роден в Портланд (Мейн), Колман се премества в Ню Йорк със семейството си още като дете. Баща му отваря книжарница, с което привлича образована клиентела, което вероятно повлиява на артистичното развитие на Колман. Смята се, че за кратко е учил при Ашър Дюранд. Излага първите си творби в Националната академия за дизайн през 1850 г. До 1854 г. отваря собствено студио в Ню Йорк. На следващата година е избран за член-кореспондент на Националната академия, а пълноправен член става през 1862 г.

"Кралят на бурите над Хъдсън" (1866), Музей "Смитсониън"

Пейзажите му от 50-те и 60-те години на 19 век са повлияни от движението Хъдсън ривър. Пример за това е "Поля с диви цветя при Конуей" (1856), която е част от колекцията на художествения център "Франсис Леман Льоб" в колежа "Васар". Освен това той може да рисува и в по-романтичен стил, който става по-популярен след Гражданската война. Една от най-известните му творби, типичен Хъдсън ривър, е "Кралят на бурите над Хъдсън" (1866), която сега е част от колекцията на музея Смитсониън.

"Входът на Валенсия" (1885)

Колман е заклет пътешественик и много от картините му изобразяват чужди градове и пристанища. Той прави първото си пътуване зад граница през 1860-61 г., когато пътува из Франция и Испания, след което предприема по-мащабно четиригодишно пътуване в Европа в началото на 70-те, голяма част от което прекарва по средиземноморските брегове. Колман често рисува архитектурните обекти, които среща по време на пътуванията си: градски пейзажи, замъци, мостове, арки и акведукти. През 1870 и през 80-те той пътува из западните щати и рисува западни пейзажи, сравними по обхват и стил с тези на Томас Моран.

Кресло на Колман и Тифани, ок. 1891–92

В годините след Гражданската война рисуването с акварел става по-популярно. През 1866 г. Колман става един от основателите и първи председател (1867-1871) на Американското акварелно общество. Колман става вещ и в създаването на офорти. Той е един от първите членове на Нюйоркския офортски кулб и публикува няколко офорта, изобразяващи различни пейзажи от Европа, които стават доста популярни.

Артистичните дейности на Колман стават още по-разностранни с напредване на възрастта му. През 80-те той работи като вътрешен декоратор и си сътрудничи с Луис Комфорт Тифани за дизайна на дома на Марк Твен в Хартфорд, а по-късно и за дизайна на дома на Хенри и Лойсин Хавемайер на Пето авеню. Колман става и колекционер на декоративни азиатски предмети и пише две книги за геометрията и изкуството.

Умира в Ню Йорк през 1920 г.

Галерия

Вижте също

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Samuel Colman в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​