Физик: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 4: Ред 4:
'''Физикът''' е учен, който изучава [[физика]].
'''Физикът''' е учен, който изучава [[физика]].


Обучението на професията физик се дава в [[университет]]ите, във факултетите по физика, в различни специалности, основните от които са [[теоретична физика|теоретичната физика]] и [[експериментална физика|експерименталната физика]].
Обучението на професията физик се дава в [[университет]]ите, във факултетите по физика, в различни специалности, основните от които са [[теоретична физика|теоретичната физика]] и [[експериментална физика|експерименталната физика]]. Двете специалности включват запознаване с теорията на физиката, но докато експерименталният физик изследва своите хипотези чрез експеримент, теоретичният физик се опитва да обясни резултатите от експериментите с помощта на математически модел и да предостави прогнози за резултатите от бъдещи експерименти.


[[Категория:Физици]]
[[Категория:Физици]]

Версия от 09:19, 20 ноември 2018

Алберт Айнщайн, един от най-големите физици, развил теорията на относителността

Физикът е учен, който изучава физика.

Обучението на професията физик се дава в университетите, във факултетите по физика, в различни специалности, основните от които са теоретичната физика и експерименталната физика. Двете специалности включват запознаване с теорията на физиката, но докато експерименталният физик изследва своите хипотези чрез експеримент, теоретичният физик се опитва да обясни резултатите от експериментите с помощта на математически модел и да предостави прогнози за резултатите от бъдещи експерименти.