Щит: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м →‎top: Грешки в статичния код: Остарели HTML-тагове редактирано с AWB
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
{{към пояснение|Щит|Щит (пояснение)}}
{{към пояснение|Щит|Щит (пояснение)}}
'''Щитът''' е древно ръчно защитно [[оръжие]], предназначено за посрещане на удари и [[стрела|стрели]]. В Европа щитовете се използват широко за военни цели до [[17 век]], когато [[огнестрелно оръжие|огнестрелните оръжия]] намаляват значително ефективността им. Трябва да се отбележи, че в редица други части на света, напр. в Северна Америка и Африка щитовете се използват от местното население до 19 век, като служат доста ефикасно за защита от куршуми от [[гладкоцевни оръжия]] и стават неефикасни едва през втората половина на 19 век, когато се появява [[Нарезни оръжия|нарезното оръжие]] със задно пълнене.
'''Щитът''' е древно ръчнонсш защитно [[оръжие]], предназначено за посрещане на удари и [[стрела|стрели]]. В Европа щитовете се използват широко за военни цели до [[17 век]], когато [[огнестрелно оръжие|огнестрелните оръжия]] намаляват значително ефективността им. Трябва да се отбележи, че в редица други части на света, напр. в Северна Америка и Африка щитовете се използват от местното население до 19 век, като служат доста ефикасно за защита от куршуми от [[гладкоцевни оръжия]] и стават неефикасни едва през втората половина на 19 век, когато се появява [[Нарезни оръжия|нарезното оръжие]] със задно пълнене.


Видоизменени щитове, устойчиви на куршуми, се използват и днес от [[полиция]]та в много страни по света.
Видоизменени щитове, устойчиви на куршуми, се използват и днес от [[полиция]]та в много страни по света.

Версия от 15:12, 10 декември 2018

Вижте пояснителната страница за други значения на Щит.

Щитът е древно ръчнонсш защитно оръжие, предназначено за посрещане на удари и стрели. В Европа щитовете се използват широко за военни цели до 17 век, когато огнестрелните оръжия намаляват значително ефективността им. Трябва да се отбележи, че в редица други части на света, напр. в Северна Америка и Африка щитовете се използват от местното население до 19 век, като служат доста ефикасно за защита от куршуми от гладкоцевни оръжия и стават неефикасни едва през втората половина на 19 век, когато се появява нарезното оръжие със задно пълнене.

Видоизменени щитове, устойчиви на куршуми, се използват и днес от полицията в много страни по света.

Шаблон:Оръжие-мъниче