Союз 33: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Krysto (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Krysto (беседа | приноси)
актуализиране на кат.
Ред 45: Ред 45:
За щастие космонавтите издържат това налягане. Причината за аварията, обаче, остава неизвестна, тъй като капсулата изхвърля ''[[черна кутия|черната кутия]]'' при навлизане в атмосферата.
За щастие космонавтите издържат това налягане. Причината за аварията, обаче, остава неизвестна, тъй като капсулата изхвърля ''[[черна кутия|черната кутия]]'' при навлизане в атмосферата.


[[Категория:Космонавтика]]
[[Категория:Космически изследвания]]


[[de:Sojus 33]]
[[de:Sojus 33]]

Версия от 10:33, 10 април 2007

Союз-33
Данни за космическата мисия
Наименование Союз-33 (Съюз-33)
Код за контакти Сатурн
Екипаж Николай Рукавишников (СССР),
Георги Иванов (България)
Дубльори Юрий Романенко (СССР),
Александър Александров (България)
Старт 10 прил 1979
17:34:34 UTC
Байконур
Приземяване 12 април 1979
16:35:40 UTC
320 km североизточно от Джезказган
Продължителност на мисията 1 ден, 23 ч., 1 мин., 06 сек.
Орбита 31
Параметри на полета
Маса на кораба 6860 kg
Перигей 198,6 km
Апогей 279,2 km
Ъгъл на отклонение на орбитата 51,63 градуса

Союз-33 е съветска космическа мисия, реализирана в рамките на програмата Интеркосмос, с крайна цел на полета - свързване със станцията Салют-6.

Командир на полета на съветския космонавт Николай Рукавишников, а член на екипажа - първият български космонавт Георги Иванов.

Мисията се оказва неуспешна по технически причини - авария в електрическата мрежа на капсулата. Съгласно плана екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула на Союз-32 и да се приземи с нея.

След рутинния успешен старт капсулата се приближава към станцията Салют-6. На разстояние 4 км от станцията капсулата минава на собствен двигател. Двигателят е трябвало да работи 6 сек., но се самоизключва след 3 сек. Изключва се, също така, системата Игла. Екипажът в станцията, който наблюдава опита за скачване, вижда искра в двигателя по посока на резервния двигател и препоръчва прекратяване на скачването.

Екипажът на Союз-33 започва да се приготвя за връщане на Земята. Резервният двигател заработва, но се самоизключва след 188 сек. Командирът Рукавишников не е бил сигурен, че това време е достатъчно за презимяването и решава да удължи работата на двигателя с 25 сек. В резултат на това капсулата навлиза в атмосферата под много остър ъгъл, което учеличава налягането в капсулата десетократно.

За щастие космонавтите издържат това налягане. Причината за аварията, обаче, остава неизвестна, тъй като капсулата изхвърля черната кутия при навлизане в атмосферата.