Синя зона: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
промяна работно време на синя зона от 1 Октомври 2017
чл. 93 на ЗДвП много ясно описва разликата между „паркиране“ и „престой“ и в зоните регулирано е именно и само паркирането, а не престоят; в медиите често се използва „престой на паркирано МПС“, но от правна гледна точка това е нонсенс - правилно е „време“ или „продължителност“ на паркирането
Ред 3: Ред 3:
Тя е обозначена със съответната хоризонтална и вертикална [[маркировка]]. Действието на „Синя зона“ е ограничено в делнични дни между 8:30 и 19:30 часа (в определени зони времето е от 7 до 21:30 часа) и в събота от 8:30 до 18:00 часа.
Тя е обозначена със съответната хоризонтална и вертикална [[маркировка]]. Действието на „Синя зона“ е ограничено в делнични дни между 8:30 и 19:30 часа (в определени зони времето е от 7 до 21:30 часа) и в събота от 8:30 до 18:00 часа.


Създаването на „Синя зона“ е наложено от непрекъснато растящия [[Трафик (транспорт)|трафик]] и ограничения брой паркоместа. Тя регулира паркирането, като ограничава престоя на [[МПС]] в рамките на два часа. Престоят в „Синя зона“ се заплаща. За [[София]] той е 1 [[лев]] за час в зелена зона и 2 [[лев]]а за един час в синя зона. Заплащането се извършва чрез [[талон]]и, които се продават от [[контрольор]]ите, които следят за продължителността на престоя и коректността на [[шофьор]]ите.
Създаването на „Синя зона“ е наложено от непрекъснато растящия [[Трафик (транспорт)|трафик]] и ограничения брой паркоместа. Тя регулира паркирането, като ограничава продължителността му до два часа. Паркирането в „Синя зона“ се заплаща. За [[София]] цената е 1 [[лев]] за час в зелена зона и 2 лева за един час в синя зона. Заплащането се извършва чрез [[талон]]и, които се продават от [[контрольор]]ите, които следят за продължителността на паркирането и коректността на [[шофьор]]ите.


От средата на 2007 година престоят в „Синя зона“ в София може да се заплаща и чрез [[SMS]] изпратен на номер 1302 (зя синя 2лв/час) или 1303 (за зелена зона 1лв/час)за всички мобилни оператори. Последното оскъпява паркирането в „Синя зона“, тъй като клиентът заплаща и стойността на изпратения SMS. Предимството на системата е, че не е нужно клиентът да търси контрольор или да разполага с [[пари]] в брой. Недостатък е, че винаги съществува възможността клиентът да обърка номера на [[автомобил]]а и при проверката да се окаже, че не е платил за своето МПС. Друг недостатък е, че след края на първия час, клиентът трябва отново да изпрати SMS, за да поднови заявката за паркиране.
От средата на 2007 година паркирането в „Синя зона“ в София може да се заплаща и чрез [[SMS]] изпратен на номер 1302 (зя синя 2лв/час) или 1303 (за зелена зона 1лв/час)за всички мобилни оператори. Последното оскъпява паркирането в „Синя зона“, тъй като клиентът заплаща и стойността на изпратения SMS. Предимството на системата е, че не е нужно клиентът да търси контрольор или да разполага с [[пари]] в брой. Недостатък е, че винаги съществува възможността клиентът да обърка номера на [[автомобил]]а и при проверката да се окаже, че не е платил за своето МПС. Друг недостатък е, че след края на първия час, клиентът трябва отново да изпрати SMS, за да поднови заявката за паркиране.


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 09:31, 19 декември 2018

Синята зона е обособена зона за паркиране в централните части на градовете в България.

Тя е обозначена със съответната хоризонтална и вертикална маркировка. Действието на „Синя зона“ е ограничено в делнични дни между 8:30 и 19:30 часа (в определени зони времето е от 7 до 21:30 часа) и в събота от 8:30 до 18:00 часа.

Създаването на „Синя зона“ е наложено от непрекъснато растящия трафик и ограничения брой паркоместа. Тя регулира паркирането, като ограничава продължителността му до два часа. Паркирането в „Синя зона“ се заплаща. За София цената е 1 лев за час в зелена зона и 2 лева за един час в синя зона. Заплащането се извършва чрез талони, които се продават от контрольорите, които следят за продължителността на паркирането и коректността на шофьорите.

От средата на 2007 година паркирането в „Синя зона“ в София може да се заплаща и чрез SMS изпратен на номер 1302 (зя синя 2лв/час) или 1303 (за зелена зона 1лв/час)за всички мобилни оператори. Последното оскъпява паркирането в „Синя зона“, тъй като клиентът заплаща и стойността на изпратения SMS. Предимството на системата е, че не е нужно клиентът да търси контрольор или да разполага с пари в брой. Недостатък е, че винаги съществува възможността клиентът да обърка номера на автомобила и при проверката да се окаже, че не е платил за своето МПС. Друг недостатък е, че след края на първия час, клиентът трябва отново да изпрати SMS, за да поднови заявката за паркиране.

Външни препратки