Санфранциски залив: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 6: Ред 6:
'''Санфранциският залив''' е [[залив]] в [[район на залива на Сан Франциско|района]] на гр. [[Сан Франциско]], щата [[Калифорния]], [[Съединените американски щати]].
'''Санфранциският залив''' е [[залив]] в [[район на залива на Сан Франциско|района]] на гр. [[Сан Франциско]], щата [[Калифорния]], [[Съединените американски щати]].


'''Санфранциският залив''' ({{lang-en|San Francisco Bay}}) е голям [[залив]] в [[Калифорния]], [[САЩ]]. Той е отворен към [[Тихия океан]], като реките [[Сакраменто (река)|Сакраменто]] и Сан Хуак текат от [[Сиера Невада (САЩ)|планините Сиера Невада]]. Река Сакраменто, която се влива в залива Суизан, която преминава през купчина към бойното поле. В допълнение, група от заливи, свързани със залива на Сан Франциско, понякога се наричат залив на Сан Франциско. През 2013 г. Персийският залив бе признат за Рамсарско място в съответствие с Рамсарската конвенция.
'''Санфранциският залив''' ({{lang-en|San Francisco Bay}}) е голям [[залив]] в [[Калифорния]], [[САЩ]]. Той е отворен към [[Тихия океан]], като реките [[Сакраменто (река)|Сакраменто]] и [[Сан Уакин (река)|Сан Уакин]] текат от [[Сиера Невада (САЩ)|планините Сиера Невада]]. Река Сакраменто, която се влива в залива Суизан, която преминава през купчина към бойното поле. В допълнение, група от заливи, свързани със залива на Сан Франциско, понякога се наричат залив на Сан Франциско. През 2013 г. Санфранциският залив бе признат за Рамсарско място в съответствие с Рамсарската конвенция.





Версия от 13:45, 5 януари 2019

Районът на Залива

Санфранциският залив е залив в района на гр. Сан Франциско, щата Калифорния, Съединените американски щати.

Санфранциският залив (Шаблон:Lang-en) е голям залив в Калифорния, САЩ. Той е отворен към Тихия океан, като реките Сакраменто и Сан Уакин текат от планините Сиера Невада. Река Сакраменто, която се влива в залива Суизан, която преминава през купчина към бойното поле. В допълнение, група от заливи, свързани със залива на Сан Франциско, понякога се наричат залив на Сан Франциско. През 2013 г. Санфранциският залив бе признат за Рамсарско място в съответствие с Рамсарската конвенция.


Размери

Има площ от 1040 до 4160 кв. км (от 400 [1] до 1600 [2] кв. мили), ако се считат по-малки заливи (като Санпаблоския), устия на реки и други водни площи. Основната част на залива е с размери между 5 и 20 км от изток на запад (от 3 до 12 мили) и някъде между 77 км1 и 97 км 2 от север на юг (от 48 до 60 мили).

Поглед към залива от окръг Марин. Остров Алкатрас и западната част на моста Сан Франциско – Оукланд се виждат по средата, центърът на Сан Франциско е отдясно
Ветроходна лодка в залива


Първото откритие на Сан Франциско от европейски е на 4 ноември 1769 г., когато испанските държави Гаспар де Портола, които не могат да намерят пристанището на Монтерей, закотвят кораба си близо до мястото, където днес се намира Пацифика. Поради липсата на вода и храна, Портола и екипът му от 63 души и 200 коня се качиха на сухопътни пътувания, които ги докараха до върха на хребета Суини, откъдето видяха залива на Сан Франциско.

Първият европеец, който влезе в залива, вероятно е испанският изследовател Хуан де Аяла, който мина през него на 5 август 1775 г. на своя кораб, Сан Карлос, и закрепен в залива на Ангелския остров.


Мостове в района на залива

Мостове в района на залива на Сан Франциско

Над Санфранциския залив се простират 5 моста: Голдън Гейт, Ричмънд-Сан Рафаел, Сан Франциско-Оукланд, Сан Матео-Хейуърд и Дъмбартън.

Острови

Някои острови в Санфранциския залив: Аламида, Алкатрас, Йерба Буена, Трежър Айлънд.

Градове

Главните градове в Района на Залива са: Оукланд, Сан Франциско, Сан Хосе.

Паркове

Някои прилежащи паркове до залива: Койоти Пойнт парк.

Спорт

В Санфранциския залив се практикуват разни видове спорт, като например ветроходство, уиндсърфинг, кайтсърфинг, кану-каяк, гребане, спортен риболов и други.