Ботсвана: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 67: Ред 67:


=== Климат ===
=== Климат ===
[[Климат]]ът на Ботсуана е сух, поради краткия дъждовен период. Понякога отдалечеността на страната от [[екватор]]а прави климата субтропичен. Сухият период продължава от [[април]] до [[октомври]] в южната част на страната, а в северната – до [[ноември]].През зимата, продължаваща от [[май]] до [[август]], в южна Ботсуана духат студени ветрове и понижават средните температури до 14 °C.В цялата страна през лятото е горещо със средни температури около 26 °C.През сухия период в Ботсуана е ветровито и с [[пясъчна буря|пясъчни бури]].
[[Климат]]ът на Ботсуана е сух, поради краткия дъждовен период. Понякога отдалечеността на страната от [[Екватор]]а прави климата субтропичен. Сухият период продължава от [[април]] до [[октомври]] в южната част на страната, а в северната – до [[ноември]].През зимата, продължаваща от [[май]] до [[август]], в южна Ботсуана духат студени ветрове и понижават средните температури до 14 °C.В цялата страна през лятото е горещо със средни температури около 26 °C.През сухия период в Ботсуана е ветровито и с [[пясъчна буря|пясъчни бури]].


{| class="wikitable"
{| class="wikitable"

Версия от 08:09, 16 януари 2019

Република Ботсвана
Lefatshe la Botswana
Republic of Botswana
      
Девиз: „Дъжд“
Химн: Fatshe leno la rona
Местоположение на Ботсвана
Местоположение на Ботсвана
География и население
Площ581 737 km²
(на 44-то място)
СтолицаГабороне
Най-голям градГабароне
Официален езикТсуана и английски език
Население (2007)1 882 115
(на 145-мо място)
Гъстота на нас.3,94 души/km²
Управление
Форма
президентФестус Могае
История
Независимост
обявена на
от Великобритания
30 септември 1966
Икономика
БВП (ППС, 2009)$11,630 млрд
(на 104-то място)
БВП на човек (ППС)$6,406[1]
ВалутаБотсванска пула (BWP)
Други данни
Часова зонаCAT (UTC+2)
Автомобилно движениеляво
Интернет домейн.bw
Телефонен код267
ITU префиксBOT
Официален сайтwww.gov.bw
Ботсвана в Общомедия

Ботсвана, официално Република Ботсвана, е страна в Африка, притежаваща богати находища на диаманти. Независима държава е от 1965 година. Граничи с Южноафриканската република, Зимбабве, Замбия и Намибия. Официални езици са английски и сетсуана. В Ботсуана живеят и работят значителен брой чужденци, включително и българи. Едно от чудесата на света, делтата на Окаванго, се намира в Ботсуана. Окаванго се „влива“ в пустинята и изчезва в нея. 70% от територията на Ботсуана е заета от пустинята Калахари.

Филмът „Боговете сигурно са полудели“ е заснет в Ботсуана.

Държавно устройство

Ботсуана е президентска република. Глава на държавата е президент, избиран от депутатите на Националната асамблея за срок от 5 години. Законодателната власт принадлежи на президента и парламента – Националната асамблея (40 депутата, избирани за 5 години и 4 назначавани от президента). Изпълнителната власт се осъществява от президента и правителството. Консултативен орган – Папата на вождовете.

История

През 18 век територията на днешна Ботсуана е населявана от 8 независими племена бечуани. През 19 век страната е посетена от Дейвид Ливингстън и други европейски мисионери. От 1885 до 1966 Ботсуана е британски протекторат Бечуаналанд. На 30 септември 1966 е обявена независима република Ботсуана. През 1980 президент става Дж. Масир, а перз 1998 – Ф. Могае. През 1966 г. страната става членка на Организацията за африканско единство.

География

Ботсуана е страна без излаз на море, разположена на север от РЮА.Общата дължина на границите на страната е 4 013 километра. Ботсуана граничи с: Намибия (дължина на границата 1 360 км), с РЮА (1 840 км), със Зимбабве (813 км) и със Замбия, като дължината на границата със Замбия е по-малка от 1 км. По-голямата част от населението на Ботсуана живее в източната ѝ част.

Климат

Климатът на Ботсуана е сух, поради краткия дъждовен период. Понякога отдалечеността на страната от Екватора прави климата субтропичен. Сухият период продължава от април до октомври в южната част на страната, а в северната – до ноември.През зимата, продължаваща от май до август, в южна Ботсуана духат студени ветрове и понижават средните температури до 14 °C.В цялата страна през лятото е горещо със средни температури около 26 °C.През сухия период в Ботсуана е ветровито и с пясъчни бури.

Средни температури за Габороне
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална 20 °C 20 °C 18 °C 14 °C 9 °C 5 °C 4 °C 8 °C 12 °C 16 °C 18 °C 19 °C
максимална 32 °C 31 °C 30 °C 28 °C 25 °C 22 °C 22 °C 26 °C 29 °C 31 °C 31 °C 32 °C

Административно деление

Областите на Ботсвана

Ботсуана е разделена на 9 области, като всяка от тях е разделена на подобласти.

Областите са:

  1. Централна област
  2. Област Ганзи
  3. Област Кгалагади
  4. Област Кгатленг
  5. Област Куененг
  6. Североизточна област
  7. Северозападна област
  8. Югоизточна област
  9. Южна област

Стопанство

Икономическото преобразяване

Ботсуана получава независимостта си от Великобритания пред 1966 г. и оттогава започва нейното забележително развитие. За периода 1966 – 1999 г. средният икономически растеж е 9%, което я прави страната с най-продължителен висок растеж на икономиката в света изобщо

Население

Култура

Други

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.

Източници

Външни препратки

Шаблон:Африка-южна-мъниче