Самел 90: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 23: Ред 23:
[[Категория:Оръжейни компании]]
[[Категория:Оръжейни компании]]
[[Категория:Производители на електроника в България]]
[[Категория:Производители на електроника в България]]
[[Категория:Промишлени предприятия в България]]
[[Категория:Военна техника на България]]
[[Категория:Военна техника на България]]
[[Категория:Икономика на Самоков]]
[[Категория:Икономика на Самоков]]

Версия от 11:44, 16 януари 2019

Самел 90
Основаване1964
СедалищеСамоков, България
Служители400 (2012 г.)
Продуктителекомуникационно и друго електронно оборудване
Уебсайтwww.samel90.com

„Самел 90“ е българска производствена компания, основана през 1964 г. с цел задоволяване на потребностите на Българската армия от електронно свързочно оборудване.

След 1990 г. традиционната гама от изделия със специално предназначение се допълва с граждански изделия в областта на телекомуникационната техника, специализирана електроника за осветителната индустрия, резервни части за автомобили и др. „Самел 90“ продължава да развива и разширява гамата си от продукти със специално предназначение и остава един от основните доставчици и интегратори на телекомуникационно и друго електронно оборудване за Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи на Република България. Продуктите на „Самел 90“ намират добър прием във Великобритания, Германия, Белгия, Франция, САЩ, Китай, както и в редица страни от Средния Изток и Африка. Това превръща „Самел 90“ в експортно ориентирана фирма, като делът на износа в годишния оборот на фирмата достига до 70%.[1]

Фирмата е между първите български компании, които въвеждат изискванията за качество на стандартите ISO 9001 още през 1997 г. Дружеството притежава сертификат за съответствие на изградената система за осигуряване на качеството с изискванията на ISO 9001:2008, издаден от швейцарската организация SGS. През 2004 г. „Самел 90“ е сертифицирано от българското Министерство на отбраната и за съответствие с изискванията на стандартите на НАТО AQAP 2110.

Фирмата има собствена централна изпитателна лаборатория, атестирана от Комитета по стандартизация и метрология и има правото да извършва държавни изпитания.

Източници