Ефемерида: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне {{без източници}}
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:AlmanachPerpetuum.jpg|мини|Страница от ''Almanach Perpetuum''.]]
{{без източници}}

{{Обработка|форматиране}}
'''Ефемеридата''' ({{lang-grc|ἐφημερίς}}) е прецизна информация за дадена [[орбита]], която се обновява на всеки два часа. Тези данни се предават непрекъснато от [[спътници]]те и служат за определяне на позицията им и времето на излъчване на сигнала. Съдържат се в навигационното съобщение, което представлява сигнал с честота 50 [[Hz]].
'''Ефемеридата''' ({{lang-la|на=от|ephemeris}} – „дневник“ и {{lang-grc|на=от|ἐφημερίς}} – „дневник, календар“<ref>{{cite web|url=http://perseus.uchicago.edu/cgi-bin/philologic/getobject.pl?c.27:9:113.LSJ|title=Liddell & Scott Dictionary on Perseus at University of Chicago}}</ref><ref>{{cite web|url=http://www.merriam-webster.com/dictionary/ephemeris|title=Dictionary − ephemeris|publisher=Merriam-Webster}}</ref><ref>{{cite web|title=ephemeris|url=http://www.lexilogos.com/latin/gaffiot.php?q=ephemeris|work=Dictionnaire Gaffiot latin-français}}</ref>) е прецизна информация за дадена [[орбита]], която се обновява на всеки два часа. Тези данни се предават непрекъснато от [[спътници]]те и служат за определяне на позицията им и времето на излъчване на сигнала. Съдържат се в навигационното съобщение, което представлява сигнал с честота 50 [[Hz]].

В [[астрономия]]та и [[небесна навигация|небесната навигация]], ефемеридите дават позициите на естествено срещащи се [[астрономически обект]]и, както и [[изкуствени спътници]] в небето в даден момент или моменти. В исторически план, позициите са извеждани под формата на печатни таблици със стойности, давани на равни интервали от дата и час. Съвременните ефемериди често се изчисляват по електронен път от математически модели на движението на астрономически обекти и Земята. Въпреки че изчисляването на тези таблици е едно от първите приложения на механичните компютри, печатни ефемериди все още се произвеждат и са полезни, когато изчислителните устройства не са налични.

== История ==
Ефемеридите се изучават още от [[вавилон]]ските математици през първото хилядолетие пр. н. е. През 1474 г. [[Йохан Региомонтан]] издава в [[Нюрнберг]] известния си труд „Ефемериди“.<ref>[http://daten.digitale-sammlungen.de/~db/0003/bsb00031043/images/ Regiomontanus, Johannes: Ephemerides, Nürnberg, 1474 (BSB-Ink R-60 – GW M37486)]</ref> Този труд съдържа ефемеридите от периода 1475 – 1506 г. В него са записани таблици с координати на звезди, позициите на планетите, обстоятелствата на съединенията на осветените и затъмнените тела. През 1496 г. е публикуван труда ''Almanach Perpetuum'' на [[Авраам Закуто]].

== Източници ==
<references/>


В астрономията и небесната навигация, за ефемериди (множествено число: ефемериди; от латински ефемериди, "Дневник", от гръцки ἐφημερίς, ефемериди, "дневник, календар") дава позициите на естествено срещащи се астрономически обекти, както и изкуствени спътници в небето в даден момент или моменти. В исторически план, позиции бяха дадени като печатни таблици от стойности, дадени на равни интервали от дата и час. Съвременните ефемериди често се изчисляват по електронен път от математически модели на движението на астрономически обекти и Земята. Въпреки, че изчисляването на тези таблици е едно от първите приложения на механичните компютри, печатни ефемериди все още се произвеждат, като те са полезни, когато изчислителните устройства не са на разположение.
[[Категория:Астрометрия]]
[[Категория:Астрометрия]]
[[Категория:Небесна механика]]
[[Категория:Небесна механика]]

Версия от 09:41, 25 януари 2019

Страница от Almanach Perpetuum.

Ефемеридата (Шаблон:Lang-la – „дневник“ и Шаблон:Lang-grc – „дневник, календар“[1][2][3]) е прецизна информация за дадена орбита, която се обновява на всеки два часа. Тези данни се предават непрекъснато от спътниците и служат за определяне на позицията им и времето на излъчване на сигнала. Съдържат се в навигационното съобщение, което представлява сигнал с честота 50 Hz.

В астрономията и небесната навигация, ефемеридите дават позициите на естествено срещащи се астрономически обекти, както и изкуствени спътници в небето в даден момент или моменти. В исторически план, позициите са извеждани под формата на печатни таблици със стойности, давани на равни интервали от дата и час. Съвременните ефемериди често се изчисляват по електронен път от математически модели на движението на астрономически обекти и Земята. Въпреки че изчисляването на тези таблици е едно от първите приложения на механичните компютри, печатни ефемериди все още се произвеждат и са полезни, когато изчислителните устройства не са налични.

История

Ефемеридите се изучават още от вавилонските математици през първото хилядолетие пр. н. е. През 1474 г. Йохан Региомонтан издава в Нюрнберг известния си труд „Ефемериди“.[4] Този труд съдържа ефемеридите от периода 1475 – 1506 г. В него са записани таблици с координати на звезди, позициите на планетите, обстоятелствата на съединенията на осветените и затъмнените тела. През 1496 г. е публикуван труда Almanach Perpetuum на Авраам Закуто.

Източници