Осцилоскоп: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Cortezz (беседа | приноси)
Редакция без резюме
появи се малко смисъл в писаното.
Ред 1: Ред 1:
'''Осцилоскопът''' представлява [[инструмент]] за [[електронно измерване]], който извежда показания за вариации в количествата [[електричество]] като двуизмерни форми на [[вълна|вълни]] ([[импулс]]и).
'''Осцилоскопът''' представлява [[инструмент]] за наблюдение изменението на [[Електрическо напрежение|електрическото напрежение]] във времето, а също и за измерване стойностите на това напрежение.


Осцилоскопът е най-разпространения уред за измерване на динамични, бързопроменящи се, несинусоидални, периодични [[трептение|трептения]]. По своя принцип на работа той може да бъде оприличен на подобрена [[радиолампа]]. Посредством входен [[атенюатор]], [[блок за синхронизация]], хоризонтален и вертикален [[усилвател]] и генератор на линейно изменящо се [[напрежение]], осцилоскопът изобразява горепосочените видове [[сигнал]]и и дава възможност за промяна на даденото изображение в съотвентните пропорции на измервания сигнал.
Осцилоскопът е най-разпространения уред за наблюдаване формата и измерване някои параметри на периодични [[трептение|трептения]] или непериодични електрически трептения. По своя принцип на работа той може да бъде оприличен на подобрена [[CRT|електронно лъчева тръба]] (CRT). Посредством входен [[атенюатор]], [[блок за синхронизация]], хоризонтален и вертикален [[усилвател]] и генератор на линейно изменящо се [[напрежение]], осцилоскопът изобразява горепосочените видове [[сигнал]]и и дава възможност за промяна на даденото изображение в съответните пропорции на измервания сигнал.


Според своите функции осцилоскопите се делят на еднолъчеви, двулъчеви, двуканални еднолъчеви и двубазови двулъчеви.
Според своите функции осцилоскопите се делят на еднолъчеви, двулъчеви, двуканални еднолъчеви и двубазови двулъчеви.


== Вижте също ==

* [[Фигури на Лисажу]]
{{мъниче}}
{{мъниче}}

Версия от 11:02, 15 април 2007

Осцилоскопът представлява инструмент за наблюдение изменението на електрическото напрежение във времето, а също и за измерване стойностите на това напрежение.

Осцилоскопът е най-разпространения уред за наблюдаване формата и измерване някои параметри на периодични трептения или непериодични електрически трептения. По своя принцип на работа той може да бъде оприличен на подобрена електронно лъчева тръба (CRT). Посредством входен атенюатор, блок за синхронизация, хоризонтален и вертикален усилвател и генератор на линейно изменящо се напрежение, осцилоскопът изобразява горепосочените видове сигнали и дава възможност за промяна на даденото изображение в съответните пропорции на измервания сигнал.

Според своите функции осцилоскопите се делят на еднолъчеви, двулъчеви, двуканални еднолъчеви и двубазови двулъчеви.


Вижте също