Електроснабдителна мрежа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м нужда от по добър експерт.
Етикет: Визуален редактор с уикитекст
поправка
Етикети: добавен етикет nowiki в статията Визуален редактор
Ред 3: Ред 3:
[[Файл:Electricity Grid Schematic English.svg|мини|Общ план на електроснабдителна мрежа. Обозначенията са типични за Европа.]]
[[Файл:Electricity Grid Schematic English.svg|мини|Общ план на електроснабдителна мрежа. Обозначенията са типични за Европа.]]


'''Eлектроснабдителната мрежа''' е взаимосвързана система за доставка на [[електроенергия]] от производителите до потребителите посредством [[електрически далекопровод]]и.
'''Eлектроснабдителната мрежа''' е взаимосвързана система за доставка на [[електроенергия]] от производителите до потребителите посредством [[електрически далекопровод]]и и кабелни линии.


Тя се състои от три основни компонента: 1) [[Електрическа централа|електроцентрали]], които произвеждат електрическа енергия от [[гориво]] ([[въглища]], [[природен газ]], биомаса) или използвайки силата на [[вятър]]а, слънчевата енергия, ядрената енергия или водната енергия 2) преносни линии, които транспортират електроенергията от електроцентралата до центрове 3) [[трансформатор]]и, които намаляват [[Електрическо напрежение|напрежение]]то, така разпределителните линии пренасят енергията до крайните потребители.
Е[[Електрическа централа|електроцентрали]]<nowiki/>те, които произвеждат електрическа енергия от [[гориво]] ([[въглища]], [[природен газ]], ядрената енергия или водната енергия се присъединяват към преносната мрежа за средно напрежение (20kV) и чрез трансформатори към мрежата за високо напрежение (110/ 220kV). Електропреносната мрежа пренася [[Електричество|електричеството]] на дълги разстояния – често в международен мащаб, докато достигне своя клиент ,обикновено компания, която е собственик на местна разпределителна мрежа.


# Производство на електрическа енергия – генериращите мощности обикновено са разположени в близост до източник на [[вода]] и далече от гъсто населени райони. Те обикновено са доста големи. Електрическата енергия, която се генерира, е с увеличено напрежение и се свързва към преносната мрежа.
Генериращите мощности обикновено са разположени в близост до източник на [[вода]] и далече от гъсто населени райони. Те обикновено са доста големи. Електрическата енергия, която се генерира, предварително и се повишава напрежението и се свързва към преносната мрежа.
# Електропреносната мрежа пренася [[електричество]]то на дълги разстояния – често в международен мащаб, докато достигне своя клиент (обикновено компания, която е собственик на местна разпределителна мрежа).
# Разпределение на електрическа енергия – при пристигането в подстанцията се намалява напрежението от напрежение на равнище пренос до напрежение на ниво дистрибуция. Веднага след като излезе от подстанцията, влиза в разпределителната мрежа от кабели.


Преносните линии за ВН транспортират електроенергията от електроцентралата до [[трансформатор|трансформаторн]]и подстанции, които понижават [[Електрическо напрежение|напрежение]]то до 20Kv , където разпределителните линии за средно напрежение пренасят енергията до трафопостовете на населените места.
Според [http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/ZE.pdf Закона за енергетиката] „Електроразпределителна мрежа“ е съвкупност от електропроводи и електрически уредби с високо, средно и ниско напрежение, която служи за разпределение на електрическа енергия

Разпределение на електрическата енергия след трафопостовете се осъществява чрез кабелни и въздушни електрически линии на ниско напрежение 220/380v.

при пристигането в подстанцията се намалява напрежението от напрежение на равнище пренос до напрежение на ниво дистрибуция. Веднага след като излезе от подстанцията, влиза в разпределителната мрежа от кабели.

#[[Файл:Lithuania High Voltage Electricity Links.svg|мини|Карта на електроснабдителна мрежа за високо напрежение в една голяма държава.]]

Според [http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/ZE.pdf Закона за енергетиката] „Електроразпределителна мрежа“ е съвкупност от електропроводи и електрически уредби с високо, средно и ниско напрежение, която служи за разпределение на електрическа енергия.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 15:24, 26 февруари 2019

Общ план на електроснабдителна мрежа. Обозначенията са типични за Европа.

Eлектроснабдителната мрежа е взаимосвързана система за доставка на електроенергия от производителите до потребителите посредством електрически далекопроводи и кабелни линии.

Еелектроцентралите, които произвеждат електрическа енергия от гориво (въглища, природен газ, ядрената енергия или водната енергия се присъединяват към преносната мрежа за средно напрежение (20kV) и чрез трансформатори към мрежата за високо напрежение (110/ 220kV). Електропреносната мрежа пренася електричеството на дълги разстояния – често в международен мащаб, докато достигне своя клиент ,обикновено компания, която е собственик на местна разпределителна мрежа.

Генериращите мощности обикновено са разположени в близост до източник на вода и далече от гъсто населени райони. Те обикновено са доста големи. Електрическата енергия, която се генерира, предварително и се повишава напрежението и се свързва към преносната мрежа.

Преносните линии за ВН транспортират електроенергията от електроцентралата до трансформаторни подстанции, които понижават напрежението до 20Kv , където разпределителните линии за средно напрежение пренасят енергията до трафопостовете на населените места.

Разпределение на електрическата енергия след трафопостовете се осъществява чрез кабелни и въздушни електрически линии на ниско напрежение 220/380v.

при пристигането в подстанцията се намалява напрежението от напрежение на равнище пренос до напрежение на ниво дистрибуция. Веднага след като излезе от подстанцията, влиза в разпределителната мрежа от кабели.

  1. Карта на електроснабдителна мрежа за високо напрежение в една голяма държава.

Според Закона за енергетиката „Електроразпределителна мрежа“ е съвкупност от електропроводи и електрически уредби с високо, средно и ниско напрежение, която служи за разпределение на електрическа енергия.

Вижте също

Шаблон:Енергетика-мъниче